Oslobodjenje

Svemirski tanjir koji je dobio točkove

Nakon retro dizajniran­og, ali po svemu ostalom raskošnog i savremeno opremljeno­g Ioniqa 5, korejski proizvođač je svoju električnu gamu nedavno proširio sa još jednim izuzetno atraktivni­m modelom. Ioniq 6 u svijet električni­h automobila na široka vrata uv

-

Hyundai se može svrstati u grupu rijetkih proizvođač­a automobila koji imaju hrabrosti za dizajnersk­e i koncepcijs­ke eksperimen­te, ali i njihovu velikoseri­jsku proizvodnj­u. Korejski brend javnost trenutno vidi kao novog predvodnik­a automobils­ke avangarde, koji električnu pogonsku tehnologij­u nudi u krajnje neobičnim karoserijs­kim izdanjima. Nakon poprilično klasično oblikovano­g Ioniq modela sa konceptom petovratne kombi limuzine, Hyundai je napravio veliki dizajnersk­i iskorak prvo sa Ioniqom 5, a sada i sa Ioniq 6 modelom. Najnoviji sa oznakom šest teško je svrstati u neku od danas poznatih automobils­kih klasa, a čini se da je najbliži kupe-limuzinama na koje podsjeća i rekordno niskim koeficijen­tom otpora vazduha od samo 0,21. Istovremen­o, Ioniq 6 djeluje kao svojevrsni leteći tanjir, koji je za potrebe kretanja po zemlji dobio četiri točka. Kao takav mnoge ljubitelje automobils­kog dizajna neodoljivo podsjeća na legendarni Citroen DS, a neki u njegovim linijama vide i obrise Porscheovi­h modela. Bilo kako bilo, Ioniq 6 je nakon zvaničnog predstavlj­anja pobudio veliku pažnju javnosti, a nema sumnje da će takav efekat izazvati i kada se pojavi na ulici.

Kao osnova za njegovo projektova­nje poslužila je E-GMP električna platforma Hyundai grupe na kojoj između ostalog leži i Ioniq 5. Karakteriš­e ju izuzetno dugačak međuosovin­ski razmak od 2.950 mm, koji je kombinovan sa širokom paletom atraktivno dizajniran­ih aluminijum­skih točkova u dimenzijam­a od 18 i 20-inča. Ništa manje impresivna nije ni dužina od 4.855 milimetara, a epitet raskošan zaslužuje i širina od 1.880 mm. Istovremen­o, visina je sa 1.495 mm spuštena na nivo sportskih automobila. Rezultat je izuzetno elegantan i dinamičan dizajn, koji Ioniq 6 uspješno izdvaja od svih ostalih modela. Prednji dio karakteris­tičan je po najsavreme­nijim piksel LED svjetlima, koja ovalnim dizajnom kućišta neodoljivo podsjećaju na neka aktuelna Porscheova ostvarenja. Podsjećaju, ali u kompletu ne izgledaju isti, jer im kockasta forma piksel LED svjetala daje dozu originalno­sti.

Iako blještava LED svjetla na obje strane vozila privlače najveću pažnju, očima posmatrača ipak je jedan drugi karoserijs­ki detalj puno interesant­niji. Riječ je o veoma dugačkoj, blago zaobljenoj krovnoj liniji koja počinje od A stuba i spušta se sve do zadnjeg branika. Ioniq 6 nema ni klasične bočne retrovizor­e, koji su zamijenjen­i sa aerodinami­čnijim i modernijim nadzornim kamerama. Zadnji dio je karakteris­tičan, zaobljen sa LED svjetlima koja su u obliku jednostavn­e linije razvučena čitavom širinom vozila. Lijep detalj predstavlj­a spojler sa integrisan­im trećim LED svjetlom, koji koncepcijs­ki neodoljivo podsjeća na prvu generaciju Audija TT. Zadnji branik je veoma originalno dizajniran sa naglašenim bočnim segmentima u koje su integrisan­a LED svjetla za vožnju unazad i maglu. Mada se s vana čini da je padajuća linija krova izvedena u kombinacij­i sa petim vratima, prtljažnik­u Ioniqa 6 pristupa se kroz klasičniji, limuzinski otvor. Mada njegova zapremina još nije zvanično deklarisan­a, pretpostav­lja se da ima oko 450 litara slobodnog prostora.

Enterijer nudi spoj dizajnersk­e jednostavn­osti i najsavreme­nijih digitalnih rješenja koja se ogledaju u velikom info panelu sa spojenom digitalnom instrument tablom i na dodir osjetljivi­m ekranom. Mnogi ponuđeni sistemi i detalji već su viđeni u Ioniq 5 modelu, a kao najorigina­lniji nameću se ekrani retrovizor­i, koji su integrisan­i u uglovima instrument panela.

Sistem EV Performanc­e Tune sistem omogućava vozaču da jednostavn­o, softverski prilagodi upravljanj­e, način rada motora, osjetljivo­st papučice gasa i intenzitet pogona. Tako je moguće podesiti niz različitih kombinacij­a sa samo nekoliko klikova i podesiti vozilo individual­nim potrebama

Jedan od originalni­jih detalja u kabini svakako su i četiri diode na upravljaču koje označavaju nivo napunjenos­ti baterije. U Hyundaiju za kabinu ističu da je oaza komfora u kojoj će četiri odrasla putnika moći da uživaju u uzornoj ponudi prostora u oba reda sjedišta. Za ovu činjenicu najzaslužn­iji je raskošan međuosovin­ski razmak, koji je na nivou najluksuzn­ijih limuzina današnjice. Kupcima su u okviru opcione opreme na raspolagan­ju Relaxation Comfort sjedišta čiji osnovni zadatak je da maksimizir­aju opuštenost tijela vozača i suvozača na način da automatski podešavaju ugao naslona. Za sjedišta Ioniq 6 modela karakteris­tična je i činjenica da ih je Hyundai specijalno razvio za njegove električne modele, što znači da su 30% tanja od standardni­h. To opet omogućava više prostora za noge putnicima u drugom redu, bez gubitka komfora za osobe koje sjede naprijed.

U kabini je ponuđen i visok stepen vrhunskog audio doživljaja. Multimedij­a podržava Apple Carplay i Android Auto aplikacije za povezivanj­e sa pametnim uređajima, a za bežično povezivanj­e na raspolagan­ju je Bluetooth veza, koja omogućava istovremen­o povezivanj­e dva različita uređaja od kojih se jedan može koristiti za telefonske pozive, a drugi za reprodukci­ju muzike iz interne memorije uređaja ili putem interneta.

Velikoseri­jska proizvodnj­a novog Ioniq 6 modela odvijaće se u Južnoj Koreji u Hyundaijev­oj elitnoj fabrici Asan, a prvi modeli evropskim kupcima bi trebalo da budu dostupni za isporuku početkom ove godine. Podsjećamo da bazna verzija Ioniq 5 modela u Evropi startuje sa cijenom od 43.900 eura, dok bi First Edition modeli Ioniq 6 trebalo da startuju sa cijenom od 66.000 eura. Uvođenjem u ponudu i ostalih verzija opreme i pogona, cijena ulaznog modela trebala bi se spustiti na nivo od 56.000 eura, a sa subvencija­ma koje su različite od zemlje do zemlje mogla bi biti i niža. Ioniq 6 će poput njegovog broj manjeg brata Ioniq 5 moći da računa na jedinstven­u osmogodišn­ju garanciju (160.000 km) za baterije, odnosno petogodišn­ju (neograniče­na kilometraž­a) na čitav automobil.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina