Oslobodjenje

Krpa koja sve briše

Moć upijanja viskoznih tekućina čini gelni list kandidatom za hemostatič­ki materijal, sredstvo za zaustavlja­nje vanjskog i unutrašnje­g krvarenja

-

Popularna platforma Youtube počela je testirati novu uslugu, odnosno besplatan streaming TV kanala koji je podržan reklamama.

Youtube trenutno pregovara s različitim kompanijam­a s ciljem da na svojoj platformi ponudi TV emisije, filmove, pa čak i kompletne TV kanale. Zasad Youtube procjenjuj­e interes gledatelja, a ako sve prođe prema planu, platforma u vlasništvu Googlea bi mogla tražiti 45 posto od prihoda koji budu donosile reklame. Takav je dogovor i između Youtubea i kreatora sadržaja. Također, Youtube počinje dijeliti prihode od reklama s kreatorima Youtube Shortsa.

Svakoj krpi, ili bolje reći otiraču, nešto fali. Papir upija, ali upijanjem omekša i to više nije to. Pamučna krpa upija, ali se s nje cijedi voda. Isto se može reći i za spužvu. To je zato što materijali koji upijaju drže tekućinu, prije svega vodu, kapilarnim silama. U njima se, naime, nalaze pore u obliku kapilarnih cjevčica.

Kiselina

No, to se ne bi moglo reći i za novo “upijalo” gelni list (gel sheet), čija su svojstva i način pripreme opisani u časopisu Matter pod naslovom A better picker-upper: Superabsor­bent ‘gel sheets’ with fabriclike flexibilit­y. Riječ je o aerogelu koji izgleda poput krpe, poput tkanine. Za izradu superapsor­bensa treba imati odavno poznatu akrilnu kiselina (AAC) te dva njena derivata, akrilamid (AAM) i poli(etilenglik­oldiakrila­t), PEGDA. Još su potrebni octena kiselina, soda bikarbona, hidrofobno modificira­ni kitozan (hmc) te inicijator fotohemijs­ke reakcije - litijev acetilfosf­in (LAP). Sastojci se ne smiju odmah izmiješati, tačnije priređuju se dvije otopine od kojih prva sadrži sve osim LAP-A i sode bikarbone, NAHCO3.

Kada se sastojci pomiješaju i izliju na staklenu podlogu, reakcijom octene kiseline i sode bikarbone razvija se ugljikov dioksid, a zbog sredstva za pjenjenje hmc, nastaje obilna i stabilna pjena. Pjena se potom osvjetljav­a ultraljubi­častim zračenjem uslijed čega nastaje kopolimer akrilne kiseline, CH2=CH-COOH, i akrilamida, CH2=CH-CONH2. PEGDA pak povezuje lančane molekule u mrežu.

Polimer se potom reže, pusti da bubri u vodi, umače u smjesu glicerola i etanola te suši na zraku. Dodatak glicerola je bitan. Bez njega nastaje krti aerogel, a ne materijal mekan i podatan poput krpe.

Rastezanje

Riječ je doista o krpi. Materijal se može rezati makazama, rastezati i sabiti na sedminu volumena. Puca pri pritisku od 2 kpa, što znači da se krpa standardne debljine (4 mm) može kidati rukama.

Superkrpa može upiti 2,2 više tekućine od svog volumena ili primiti čak 30 puta veću masu vode od svoje. Nakon upijanja ne gubi čvrstoću, a s nje se ništa ne cijedi. Za poređenje, litra pamučne krpe ne može upiti više od 0,7 litara vode uz obilno cijeđenje kada se digne.

 ?? ?? Materijal se može rezati makazama, rastezati i sabiti na sedminu volumena
Materijal se može rezati makazama, rastezati i sabiti na sedminu volumena
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina