Oslobodjenje

Pokupite sitne komade

Krupne dijelove stakla ćete lako ukloniti, ali sa sitnijim morate biti veoma oprezni, kako se ne biste posjekli

-

Recept

Sigurno vam se nekada dogodilo da vam u brzini ili u trenutku ispadne čaša ili drugi stakleni predmet i da se razbije na sitne dijelove. Osim što može da nas povrijedi prilikom pucanja, staklo je opasno i kada se nađe na podu, pogotovo ono sitnije. Krupne komade ćete lako pokupiti, ali sa sitnijim morate biti oprezni, jer mogu da vas posijeku.

Uglavnom svi posegnu za metlom koja ne pomaže da se sve pokupi do kraja ili za usisivačem koji nije dobro rješenje. Komadići stakla mogu da pocijepaju njegovu kesu.

Sa druge strane, nadamo se da vam nije ni padalo na pamet da pokušate da ih skupljate rukom. Kada sve ovo uzmemo u obzir, postavlja se pitanje šta onda uraditi? Prema nekoliko internetsk­ih stranica, ove jednostavn­e kućne metode su sasvim efikasne

Krompir - Uzmite krompir ili drugo veće i ne previše mekano povrće, presijecit­e ga napola i ispritiska­jte mjesta na kojima se nalaze komadići stakla. Svi komadići će se zabosti u krompir. Kriška hljeba - Ista je situacija i sa kriškom hljeba. Jednostavn­o uzmite jedno parče i pritišćite mjesta gdje ima sitnih komada, ali nježnije, jer je hljeb mekši, pa staklo može da vas povrijedi.

Ljepljiva traka - Zapravo, kada pročitate i shvatite da ljepljiva traka stvarno rješava posao kada se nešto razbije, zapitaćete se zašto vam to ranije nije palo na pamet. Međutim, istina je. Poduže parče ljepljive trake efikasno će pokupiti parčiće stakla.

Vlažni ubrus - Presavijte papirni ubrus nekoliko puta, a zatim ga navlažite prije nego što ga utisnete u komadiće stakla. Uvjerite se da je dovoljno presavijen da komadi ne prođu kroz papir i ne povrijede vas.

Kada razbijete stakleni predmet, uhvati vas panika jer niste sigurni da ćete uspjeti sve počistiti? Za rješenje ovog problema koje će spriječiti da vam se komadić stakla zabije u stopalo neophodno je samo imati - baterijsku lampu. Uključite lampu, a isključite svjetlo u prostoriji u kojoj se dogodila nezgoda. Spustite nisko uz pod lampu i na svjetlosti će zabljeskat­i svaki komad razbijenog stakla, pa i onaj najsitniji.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina