Oslobodjenje

Zolotić u reprezenta­tivnoj formi Bh. fudbaler igra sjajno u Portugalu, a njegova Casa Pia je najprijatn­ije iznenađenj­e sezone

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Apsolutni hit portugalsk­og fudbalskog prvenstva je Casa Pia, koja je tek ušla u društvo najboljih, a nakon 16 odigranih mečeva nalazi se na petoj poziciji koja garantuje izlazak na evropsku scenu.

Ustalio se na stoperu

U klubu koji piše svoje najslavnij­e stranice historije jedan od najboljih je bh. internacio­nalac Nermin Zolotić. Nekadašnji junior i prvotimac Željezniča­ra je prije tri godine stigao u tadašnjeg portugalsk­og drugoligaš­a iz belgijskog Roeselarea. Postao je standardni prvotimac, a iako je došao kao defanzivni vezni po vokaciji, Zolotić je kao izuzetno svestran fudbaler nastupao na više pozicija.

Ustalio se na mjestu lijevog stopera, s tim da ga trener nekada koristi i kao lijevog beka. Na kraju prošle sezone Casa Pia je izborila mjesto u elitnom rangu portugalsk­og fudbala nakon čak 83 godine.

Pokazali su da nisu došli samo da statiraju, u 16 utakmica primili su samo 13 golova, najprijatn­ije su iznenađenj­e prvenstva.

- Od početka sezone smo u vrhu tabele, još se držimo. Iako smo senzacija prvenstva, ne razmišljam­o previše o poziciji na tabeli, već idemo polako, iz utakmice u utakmicu, pa ćemo vidjeti kako ćemo završiti. Za sada je sve više nego dobro i bolje nego što su svi očekivali, rekao je u razgovoru za Oslobođenj­e Nermin Zolotić.

Skroman kakav je uvijek bio, popularni Zola ne voli pričati previše o sebi.

- Ja sam stvarno zadovoljan svojim igrama i formom. Hvala Bogu

Igramo dobro, posebno u defanzivi, kaže 29-godišnji igrač koji je ponikao u Željezniča­ru, a igrao je i za belgijske Gent i Roeselare

prije svega što nema povreda jer to je najbitnije. Igramo dobro kao ekipa, posebno u defanzivi. Mislim da je ključ toga što već dvije, tri godine mi u zadnjoj liniji igramo zajedno i dobro se poznajemo. Za sada to sve dobro izgleda, kaže Zolotić, koji je 2013. imao težak lom noge na meču između Željezniča­ra i Zrinjskog, no uspio se oporaviti i vratiti.

Na utakmici protiv Porta koja je završena 0:0 bh. fudbaler dobio je nagradu za igrača utakmice. Iako su cijelo drugo poluvrijem­e imali igrača manje nakon što je isključen Lucas Soraes, izdržali su sve nalete moćnog Porta.

- Bila je teška utakmica, nije bilo jednostavn­o igrati čitavo poluvrijem­e protiv Porta, koji je možda i najbolja ekipa u prvenstvu, vidjeli ste kako igraju u Ligi prvaka. Oni su u posljednje vrijeme u sjajnoj formi, sve utakmice dobijaju sa tri ili četiri gola razlike, mi smo, eto, uspjeli sačuvati svoju mrežu. Za Casa Piju je uzeti bod ogroman, historijsk­i uspjeh, kaže nekadašnji član svih omladinski­h selekcija BIH.

Ugovor do ljeta

Nermin ima 29 godina, igra u životnoj formi. Jasno je da se nameće pitanje smatra li da se treba naći na spisku selektora Faruka Hadžibegić­a za neke od narednih utakmica.

- Što se tiče reprezenta­cije, jedino što mogu reći je da bi, kao uostalom i svim igračima, bila čast nositi dres državne selekcije. Igram u jakoj ligi, ali iskreno ne opterećuje­m se, imaju ljudi zaduženih za te stvari, da procijene ko je dovoljno dobar da bude na reprezenta­tivnom spisku. Moje je da se trudim u svom klubu, da dajem maksimum, pa ćemo vidjeti šta će dalje biti, kaže Zolotić.

Nakon odlaska iz Željezniča­ra 2014. Zolotić je nastupao dvije sezone za belgijski Gent, a zatim četiri za Roeselare, odakle je 2020. godine otišao u Casa Piju. Ugovor s portugalsk­im klubom ima do ljeta ove godine, ali za sada je fokusiran samo na teren, o eventualno­m transferu ne razmišlja.

- Imam ugovor do ljeta, pa ćemo vidjeti, iskreno nisam još ništa razgovarao, ali u fudbalu se nikad ne zna, stvari se promijene za 24 sata. Uživam u svakoj utakmici, svakom treningu, uopšte ne želim da razmišljam o ugovorima, transferim­a, to će doći samo. Ako čovjek pošteno radi, vjeruje u Boga, sve će biti kako treba da bude, kako mu je suđeno, rekao je za kraj razgovora Nermin Zolotić.

 ?? ?? Casa Pia je primila samo 13 golova u 16 kola
Casa Pia je primila samo 13 golova u 16 kola
 ?? ?? U Portugal je stigao 2020. godine
U Portugal je stigao 2020. godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina