Oslobodjenje

Crnogorci na startu protiv Francuske

Početak druge faze nije mogao biti teži za izabranike selektora Zorana Roganovića, koji obećava borbu

- JASMIN TAJIĆ JASMIN TAJIĆ

Nakon što je završena grupna faza takmičenja u grupama A, B, C i D Svjetskog prvenstva za rukometaše, čiji su domaćini Švedska i Poljska, formirane su dvije nove grupe sa po šest ekipa.

Posljednje mjesto

Iz svake od pomenutih grupa po tri selekcije su prošle dalje, a četvrtopla­sirane reprezenta­cije idu u takmičenje zvano President Cup.

Grupu 1 formirale su selekcije iz grupa A i B, a tamo se nalaze: Španija, Francuska, Slovenija, Crna Gora, Poljska i Iran. Kao prvoplasir­ana kreće Francuska sa četiri boda i gol-razlikom +18, dok je Španija druga sa četiri boda sa +6 gol-razlikom. Slovenija je treća sa dva boda i gol-razlikom +5, a Crna Gora četvrta, također sa dva boda, ali gol-razlikom -2. Poljska i Iran su bez bodova. Poljaci imaju gol-razliku -11, a Iranci -16.

Grupu 2 čine Švedska (4 boda, gol-razlika +15), Portugal (2, +3),

Island (2, +2), Mađarska (2, -5), Brazil (2, -6), Zelenortsk­a Ostrva (0, -9).

President Cup također počinje danas, a u grupi 1 su Čile, Saudijska Arabija, Urugvaj i Južna Koreja. Pobjednik grupe igrat će za 25. mjesto, drugoplasi­rani za 27, trećeplasi­rani za 29, a četvrtopla­sirani da izbjegne posljednje mjesto na Mundijalu.

Crna Gora na startu druge faze ima itekako težak zadatak, a izabranici selektora Zorana Roganovića igraju protiv Francuske. Problem je što u ovom meču neće biti prvog pivota Nemanje Grbovića, koji se povrijedio na susretu protiv Čilea.

Nastavak

- Idemo na Francusku sa svim oružjima, sa svime što imamo. Na prethodnoj utakmici su svi ušli, osjetili teren, što je jako bitno pred nastavak takmičenja. Imamo iskustvo sa Francuskom sa Evropskog prvenstva, gdje nismo uspjeli da ostvarimo pobjedu, ali ćemo pogledati tu utakmicu i izvući pouke, a onda početi pravu analizu narednog rivala. Da vidimo šta su mu dobre i loše strane, rekao je selektor Crne Gore Zoran Roganović.

Parovi 1. kola grupe 1, danas: Iran - Slovenija (15.30 sati), Francuska - Crna Gora (18), Španija Poljska (20.30). Grupa 2: Portugal - Brazil (15.30), Zelenortsk­a Ostrva - Island (18), Švedska - Mađarska (20.30).

Grupa 1 President Cup: Čile Saudijska Arabija (15.30), Urugvaj - Južna Koreja (18).

Imamo iskustvo sa Francuskom sa Evropskog prvenstva, gdje nismo uspjeli da ostvarimo pobjedu, ističe Roganović

Imali su Nizozemci plus četiri na poluvremen­u, ali je u nastavku meča Norveška preokrenul­a i došla do pobjede, kojoj je osigurala četiri boda za narednu fazu. Sander Sagosen je postigao sedam golova za Norvešku, a Kai Smits isto toliko za Nizozemsku. Norveška prenosi četiri boda, Nizozemska dva, a Argentina ide bez bodova, dok će Sjeverna Makedonija u President cup.

Hrvatska je u grupi G došla do druge pobjede, a deklasiral­a je Maroko sa 36:24. U prvom dijelu

Alžir - Njemačka 21:37, Katar - Srbija 24:34. Poredak: Njemačka 6 bodova, Srbija 4, Katar 2, Alžir 0. Grupa F: Sjeverna Makedonija - Argentina 26:35, Nizozemska - Norveška 26:27. Poredak: Norveška 6, Nizozemska 4, Argentina 2, S. Makedonija 0. Grupa G: Egipat - SAD 26:35, Hrvatska - Maroko 36:24. Poredak: Egipat 6, Hrvatska 4, SAD 2, Maroko 0. Grupa H: Belgija - Bahrein 28:30, Tunis - Danska 21:34. Poredak: Danska 6, Bahrein 3, Belgija 2, Tunis 1.

 ?? / EPA ?? Bogdan Radivojevi­ć najefikasn­iji kod Srbije
/ EPA Bogdan Radivojevi­ć najefikasn­iji kod Srbije
 ?? ?? Solidan nastup
Solidan nastup

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina