Oslobodjenje

Murray oduševio i izbacio Berrettini­ja

Britanski teniser je važio za autsajdera, ali je nakon velike borbe i pet odigranih setova savladao 13. nosioca Australian Opena

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Drugi dan Australian Opena stvorio je probleme organizato­rima jer su morali prekidati mečeve zbog vremena. Oko 14 sati po lokalnom vremenu vladala je ekstremna vrućina od 38 stepeni, a prema novim pravilima turnira, igra se prekida zbog svih ekstremnih vrsta vremenskih prilika (vjetar, vlaga, vrućina).

Česti prekidi

Kada su se teniseri i teniserke vratili, počela je izuzetno jaka kiša i organizato­ri su ponovo bili primorani da prekinu mečeve osim one na natkriveni­m terenima.

Nakon što je prošle godine propustio Australian Open zbog zabrane ulaska u zemlju jer nije vakcinisan protiv Covida, Novak Đoković se trijumfaln­o vratio na turnir koji

Novak Đoković, devetostru­ki osvajač Grand Slama u Melbourneu, bez problema je prošao u 2. kolo

je osvajao rekordnih devet puta. U prvom kolu savladao je Španca Roberta Carballesa Baenu 6:3, 6:4, 6:0.

Iako su mediji u Srbiji strahovali kako će Đoković biti dočekan od domaćih navijača, dogodilo se upravo suprotno, veliki šampion dočekan je impresivno uz ovacije na Rod Laver Areni.

Junak dana bio je Andy Murray, koji je važio za autsajdera u meču protiv 13. nosioca Italijana Mattea Berrettini­ja, ali nakon velike borbe dobio je 3:2.

Ponosan i sretan

Izgledalo je da Murray neće imati snage, ali on je upravo u petom setu zaigrao svoj najbolji tenis i prošao dalje na turniru, na kojem je čak pet puta bio finalista, ali nikada ga nije osvojio.

- Osjećat ću bolove večeras i sutra, ali trenutno sam strašno ponosan i sretan. Jako puno sam radio da se dovedem u poziciju da mogu igrati ovakve mečeve i to mi se vratilo. Imao sam malo i sreće, ali mislim da smo obojica igrala dobar tenis, rekao je nakon meča Murray, koji već neko vrijeme igra s metalnim kukom.

Nijemac Alexander Zverev, 13. teniser svijeta i 12. nosilac u Melbourneu,

savladao je Peruanca Juana Pabla Varillasa 4:6, 6:1, 5:7, 7:6, 6:4, što mu je prva pobjeda nakon povrede u polufinalu Roland Garrosa. Zverev je prošle godine pokidao ligamente desnog nožnog zgloba u Parizu kada je vodio protiv Rafaela Nadala 7:6, 6:6.

Kod teniserki nije bilo previše iznenađenj­a, favoritkin­je su izborile prolazak u 2. kolo. Najbolja hrvatska teniserka Petra Martić prošla je dalje nakon što je u prvom kolu sa 6:3, 6:4 pobijedila Švicarku Viktoriju Golubić.

 ?? ?? Srbijanski teniser dočekan je ovacijama u Melbourneu
Srbijanski teniser dočekan je ovacijama u Melbourneu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina