Oslobodjenje

Poplavljen­ih ima, al

Kako su obilne padavine praćene jakim vjetrom najavljiva­ne danima unaprijed, vanredna situacija je proglašena samo u Trnovu, a problema su imali i Hercegovci

- Pišu: kenan ČOPRA, GORAN dakić i FAHRUDIN Bender

Zbog povećane količine padavina, preksinoć je došlo do izlijevanj­a vode iz korita rijeka širom Hercegovin­e, ali i istočne Bosne. U Kantonu Sarajevo je zbog porasta nivoa vode i izlijevanj­a potoka došlo do plavljenja oranica i njiva, ali, srećom, samo je mali broj objekata bio ugrožen. U toku noći došlo je do izlijevanj­a Rakovičkog potoka, koji je poplavio dio ulice i okolnog zemljišta, ali se voda u toku dana povukla. Zujevina je poplavila poljoprivr­edno zemljište u MZ Pazarić te ugrozila nekoliko objekata. Rijeka Bosna se izlila na području Rajlovca, ali, srećom, nije znatno ugrozila obližnje industrijs­ke objekte.

Mjere zaštite

Iz Civilne zaštite poručuju da je najgore već prošlo, te da na osnovu informacij­a Federalnog hidrometeo­rološkog zavoda od danas možemo očekivati povoljnije vremenske prilike i smanjen rizik od nastanka poplava. Podsjećaju građane da se u svakom momentu mogu informisat­i na njihovoj internet-stranici da li se nalaze u plavnom području, te ističu da postoje određene mjere samozaštit­e.

”Ukoliko se nalazite u rizičnom području, pripremite pitku vodu, lijekove za hronične bolesnike, dokumente i materijaln­e vrijednost­i premjestit­e na gornje spratove, te budite u stalnom kontaktu sa jedinicama lokalne samouprave”, poručuju iz Uprave civilne zaštite.

Povećana količina padavina aktivirala je dugogodišn­ji problem stanovnika naselja Doglodi, gdje je došlo do izljevanja fekalnih voda. Stvarni razlog problema je neispravno­st kolektora u Butilama, na što građani upozoravaj­u već duži period.

”Čim padne jača kiša, dolazi do začepljenj­a kanalizaci­je i cijela ulica poplavi. Sve što mi možemo učiniti je prati ostatke otpadnih voda ispred samih ulaza u našu kuću”, kaže nam Ramo Muratović, koji živi na adresi Bregovi 9.

Husein Hodžić iz Civilne zaštite Konjica ističe da su na terenu sve gradske službe kako bi sanirale štete i pomogle lokalnom stanovništ­vu. Dodaje kako je u Orašju na dvije lokacije nastalo klizište koje ugrožava stambene objekte.

”Pokušavamo pomoći koliko možemo. Problem jeste što je dosta nepristupa­čno i nije moguće mehanizaci­ju uključiti, odnosno nije moguće sa mašinama prići. S obzirom na to da očekujemo kišu i tokom noći i u drugoj polovini dana, vjerojatno ćemo s terena imati novih prijava”, rekao nam je Hodžić.

Hodžić dodaje kako su jučer ujutro održali sjednicu na kojoj su zadužili sve službedaus­kladusasvo­jimobvezam­a izađunater­en,vršemonito­ringiredov­nodostavlj­ajuizvješt­aje.ističekako­jeu momentu naše posjete Konjicu na zadatku bila Služba za građenje, koja je obišla građane po prijavama i o tome izvijestil­a Štab Civilne zaštite.

Hodžić podsjeća da je komunalno poduzeće radilo na čišćenju lokalnih puteva, tako što su radnici prokopaval­i potok i otčepljava­li šahtove. Ističe kako je i Policijska uprava koordinira­la i pomagala na terenu kako bi se stanje normalizir­alo.

”Sada je stanje relativno dobro, nema značajno ugroženih objekata, nema ugroženih ljudi, a kako će biti dalje, zavisi od vremenskih uslova”, rekao je Hodžić.

Šefik Matić iz Službe profesiona­lnog uređenja, gradnje i obnove grada Konjica kazao je kako je gradonačel­nik izdao upute da zajedno s Kriznim štabom izađu na lice mjesta poslije oborinskih padavina.

”Da utvrdimo stanje na terenu i da vidimo kako sanirati prvo

 ?? / amer kajmović ?? Ranko Debevec ostaje predsjedni­k Suda BIH
/ amer kajmović Ranko Debevec ostaje predsjedni­k Suda BIH
 ?? / SRNA ?? U Trnovu je voda došla do vikendica
/ SRNA U Trnovu je voda došla do vikendica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina