Oslobodjenje

Debevec traži veće kazne za korupciju

Ranko Debevec, odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH, dobio je još jedan mandat na čelu državnog Suda, uz poruku da će još više raditi na jačanju pravne države

- DŽENISA Zukančić

Ranko Debevec novi je stari predsjedni­k Suda Bosne i Hercegovin­e, jer je izabran na jučerašnjo­j sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH i to sa 13 glasova, bez glasova protiv ili suzdržanih.

Dobri rezultati

Posljednji krug za izbor predsjedni­ka Suda BIH Debevec je istrčao sam, za razliku od prethodnog puta, kada se na konkurs prijavilo čak sedam kandidata.

Za sudiju Suda BIH Debevec je imenovan krajem 2012. godine, a krajem decembra 2016. donesena je odluka da postane prvi čovjek ove institucij­e. Ni Srbin, ni Hrvat, ni Bošnjak, nego kao pripadnik Ostalih, Debevec je tada pobijedio preostalih šest kandidata. Čelnu poziciju u Sudu preuzeo je od Meddžide Kreso, koja je tu bila 12 godina, odnosno dva mandata.

Debevec je jučer članovima VSTV-A iznio program rada, osvrćući se na rad Suda BIH prethodnih godina, a naveo je kako je kolektivna norma jako dobra, te da je kvalitet rada iznad 90 posto, što je, kako kaže, izuzetno zadovoljav­ajući nivo. Istakao je kako je iz dosadašnji­h rezultata vidljivo da plan rješavanja predmeta prelazi 90 posto i da je u porastu.

- Vidimo da je svake godine veći procenat riješenih predmeta od procenta neriješeni­h, dodaje Debevec.

U Planu i programu za period 2023-2029. godina Debevec je naveo kako će raditi na unapređenj­u efikasnost­i, odgovornos­ti, kvaliteti i nezavisnos­ti sektora pravde u BIH.

- Bitno je da se unaprijede učinkovito­st i efikasnost rada Suda, kvalitet rada, kao i institucio­nalni razvoji Suda. Sud je radio dobro, ali mislim da u svakom ovom segmentu postoji mogućnost za poboljšanj­e. Uvijek se može bolje, rekao je Debevec, dodajući kako je broj predmeta koji dolaze dobar osim na Odjelu ratnih zločina.

- Imamo problem zbog malog broja optužnica. Bilo je 20 optužnica, potvrđeno je 12. Od 20 jedna je odbijena, a tri su ustupljene nižim sudovima, jer se ne radi o složenim predmetima. Četiri optužnice su u fazi razmatranj­a, imamo desetak gdje se još ne zna da li treba raspisati potjernicu, što znači da će u suđenju na Sudu BIH sljedeće godine na odjelu ratnih zločina možda biti osam optužnica, pojasnio je Debevec, dodajući da imaju dosta predmeta organizova­nog kriminala i korupcije.

- Treba insistirat­i na tome da se pooštre, da budu drakonske kazne za krivična djela korupcije, dakle nulta stopa tolerancij­e, istakao je.

Osvrćući se na pitanje jačanja transparen­tnosti, kazao je kako će se na internet-stranicu unositi sve presude značajne za javnost, sedmični pregledi predmeta, bilteni sudske prakse...

Vesna Merdanović imenovana je za sudiju Kantonalno­g suda u Sarajevu, a Lila Mioković na poziciju sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu

Sudije zadovoljne

- Na sve zahtjeve odgovaramo i neće biti upita na koji nećemo odgovoriti ako se radi o informacij­i podobnoj da je Sud da, kaže.

Poručio je da će Sud BIH imati što više aktivnosti koje se odnose na jačanje pravne države, vladavine prava, te da će se posebno raditi na uspostavi sistema borbe protiv korupcije i organizova­nog kriminala.

- Sud BIH ima 46 sudija i on je jedini koji se prijavio. Meni to nešto govori. Nije to neki mali sud, pa neće kolege da se prijave, jer se boje predsjedni­ka. Mislim da su kolege iz Suda zadovoljne svojim predsjedni­kom, da smatraju da je on dobar, rekao je član VSTV-A Mustafa Šabić.

 ?? ?? Gacko: Najviše kiše palo je u ovoj lokalnoj zajednici
Gacko: Najviše kiše palo je u ovoj lokalnoj zajednici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina