Oslobodjenje

Četiri delegata

-

da će to ići brzo i da neće biti blokada, jer nam je svima u interesu da se uspostavi novi saziv federalne Vlade.

SDA je za (pot)predsjedni­ka FBIH kandidiral­a Refika Lendu, dok je Lidija Bradara kandidatki­nja HDZ-A BIH za predsjedni­cu FBIH. Ostaje pitanje ko će biti kandidat za potpredsje­dnika FBIH iz srpskog naroda. Da li je već nešto dogovoreno?

- Nismo razgovaral­i dosad o tome, ali vjerujem da će to biti neko iz osmorke, iz njihovih redova. Mislim da će oni imati svog kandidata, tako da tu ne vidim ništa sporno da se imenuju predsjedni­k i dopredsjed­nici FBIH, a onda ćemo vidjeti dalje kako će stvari ići.

Poznati su kandidati SDA i DF-A, kao i kandidati HDZ-A za delegate relaciji delegata SDA u Klubu Bošnjaka i drugih stranaka iz osmorke, jer su imali dva kandidata za dopredsjed­avajućeg Doma. Na kraju nije podržana kandidatki­nja SDA, iako su iz te stranke pozvali delegate HDZ-A da ih podrže, jer se zalažete za legitimnos­t, a uzimajući u obzir činjenicu da u Klubu Bošnjaka SDA ima 12 delegata? su se tada osjećali Hrvati koji su brutalno bili isključeni iz vlasti, a ticalo se to moje stranke, HDZ-A, koja je tada imala, oba puta, više od 80 posto potpore svog biračkog tijela. Jučer smo pričali o legitimnos­ti stranaka koje su imale jednu trećinu potpore svog biračkog tijela, tako da je to neuporediv­o, kad neko ima preko 80 posto ili kad neko ima 30-ak posto potpore svog biračkog tijela.

Visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt rekao je za naš list da se očekuje od izabranih zvaničnika da završe posao oko uspostave vlasti i da se u tom smislu ne očekuje reakcija OHR-A. Ukoliko FBIH bude blokirana, šta je rješenje?

Podržavam smjenu Centralne izborne komisije BIH i ne možemo sakriti dojam da su njeni članovi pristrasni kod nekih odluka

 ?? / didier TORCHE ?? Dodik je još jednom ponovio da BIH ima nelegalnog visokog predstavni­ka
/ didier TORCHE Dodik je još jednom ponovio da BIH ima nelegalnog visokog predstavni­ka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina