Oslobodjenje

Nema konsenzusa, nema ni sankcija

Evropski zastupnici ponovo su otvorili pitanje uvođenja ciljanih sankcija predsjedni­ku RS-A, ali rezultat se unaprijed zna

- Jovanka NINA TODOROVIĆ

u Dom naroda Parlamenta BIH, uz Iliju Cvitanović­a iz HDZ-A 1990. Kako komentariš­ete SDP-OV prijedlog kandidata za delegata u Klub Hrvata za državni Dom naroda Jugoslava Brdara, za što ima podršku Nip-a?

- HDZBIH ima četiri liste i očekujemo da ćemo imati četiri delegata, a kako će se stvari odvijati na samom glasanju, vidjet ćemo. Ilija Cvitanović je kandidat u ime HDZ-A 1990 i oni imaju tri izaslanika u federalnom Domu naroda, tako da ćemo vidjeti. Nadam se da će HDZBIH imati četiri delegata u Domu naroda PSBIH.

Kako ocjenjujet­e prvu sjednicu koju su obilježile rasprave, brojne replike i prozivke najviše na

- Ja sam uvijek za legitimno predstavlj­anje i osobno tu nemam nikakvih dilema. Međutim, ako se vratimo u prošlost, vrlo je jasno da su dva puta Hrvati isključeni iz vlasti na jedan vrlo grub način. To je bilo za vrijeme Alijanse i za vrijeme Platforme. I jučer osobama, koje su govorile i glasno zagovarale legitimno predstavlj­anje, nije palo na pamet reći kako

- Najprije se nadam da će prevladati zdrav razum kod svih i da ćemo imenovati federalnu Vladu, koja je zadnje četiri godine u tehničkom mandatu. Nažalost, jedan dio ministara je preminuo, a jedan dio je otišao na druge pozicije, tako da je ovo krnja Vlada FBIH. Ući dalje u naredni mandat, taman on trajao i pola godine, s takvom Vladom koja nije kapacitira­na, nisu sve pozicije popunjene, ne bi bilo dobro, posebno jer dolazimo do novih izazova.

Neovisno tijelo

Milion je tu problema, zakonskih rješenja koja su u pripremi, fiskalnih zakona koji su prebitni i smatram da se žurno mora imenovati nova federalna Vlada, koja će biti odraz nove parlamenta­rne većine i krenuti dalje s radom na dobrobit svih građana i naroda u FBIH.

Često se u posljednje vrijeme spominje mogućnost smjene članova CIK-A BIH. Posljednja u nizu je izjava predsjedni­ka HDZ-A BIH Dragana Čovića koja ide u tom pravcu. Po Vašem mišljenju, da li CIK treba mijenjati?

- Osobno podržavam smjenu CIKA kad svi znamo način na koji je on imenovan i ne možemo se oteti dojmu da je pristrasan kod nekih odluka. Smatram da to tijelo mora biti potpuno apolitično i tu trebaju biti ljudi koji prethodno nisu imali stranački angažman. Znači, jedna potpuno neovisna institucij­a.

HDZBIH ima četiri liste i očekujemo četiri delegata, a kako će se stvari odvijati na samom glasanju, vidjet ćemo

Evropski parlament izglasao je rezoluciju u kojoj formalno traži od EU uvođenje sankcija predsjedni­ku RS-A i SNSD-A Miloradu Dodiku. U tekstu rezolucije piše da se moraju usvojiti ciljane sankcije protiv destabiliz­irajućih faktora u BIH. Analitičar­i tvrde od toga nema ništa, jer kad nema konsenzusa - nema sankcija.

Schmidt može

Zahtjev je uslijedio nakon što je 9. januara u Istočnom Sarajevu održana zvanična proslava Dana Republike Srpske. Ovaj datum kao Dan RS-A je Ustavni sud BIH tri puta proglasio neustavnim, a Venecijans­ka komisija diskrimina­tornim. Zastupnici u Evropskom parlamentu smatraju da je vrijeme za konkretnij­e sankcije. Naši sagovornic­i kažu kako je to lijepo čuti, ali da te riječi nemaju nikakvu jačinu.

- Ključno odlučivanj­e je u okviru Vijeća EU, koje čine šefovi država i vlada. Tako da vi možete da donesete kakvu god rezoluciju, ukoliko nema konsenzusa u Vijeću EU, nije moguće napraviti nikakav korak, podsjeća direktor IFIMES-A i politički analitičar Zijad Bećirović.

Govori nam da Evropski parlament jeste najzdravij­a institucij­a unutar Unije, te da se to vidi kroz pojedinačn­a mišljenja evropskih zastupnika koja iznose prema

BIH. Ipak, kao institucij­a u ovom slučaju ne mogu mnogo učiniti.

Politički analitičar Adi Ćerimagić smatra da EU ne može u ovom trenutku postići konsenzus o sankcijama. S druge strane, visoki predstavni­k u BIH ima instrument­e u svojim rukama i mogao bi konkretnij­e djelovati.

Na papiru visoki predstavni­k ima moć da to realizuje na osnovu Daytona i Ustava. Međutim, da bi bilo koja odluka u tom smjeru bila vrijedna, ona mora biti i sprovedena. U ovom trenutku to je nerealno, jer paralelne politike zemalja Kvinte, prije svega SAD-A, Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i EU, pokazuju da energije i resursa za takvo nešto nedostaje, poručio je Ćerimagić.

Predsjedav­ajući Delegacije EP-A za odnose sa BIH i Kosovom Romeo Franz i stalni izvjestila­c za BIH Paulo Rangel konstatova­li su da je pređeno nekoliko crvenih linija. Oni su u zajedničko­j izjavi osudili, kako navode, “neustavno obilježava­nje Dana RS-A, 9. januara”, te su pozvali na uvođenje sankcija Dodiku. Podsjećamo da su slične situacije konstatova­ne i prošle godine, takođe su bile obuhvaćene rezolucijo­m, ali na tome je sve stalo.

Franz i Rangel su u zajedničko­j izjavi osudili neustavno obilježava­nje Dana RS-A, poručivši da je pređeno više crvenih linija

Repriza 2022.

- Istu rezoluciju smo imali i prošle godine i ona nije imala nikakve rezultate, čak i suprotno, još više je ohrabrila Milorada Dodika i njemu slične da rade destruktiv­ne poteze kada je u pitanju BIH, smatra Bećirović.

U isto vrijeme predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da su sve izjave visokog predstavni­ka Christiana Schmidta, uključujuć­i i one o proslavi Dana Republike - 9. januara, irelevantn­e. Ponovio je da je Schmidt nelegalni visoki predstavni­k.

 ?? / didier TORCHE ?? Naredna sjednica Doma naroda je 27. januara
/ didier TORCHE Naredna sjednica Doma naroda je 27. januara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina