Oslobodjenje

Načelnik je svima v

U subotu počinje predizborn­a kampanja u gradovima i opštinama koji su nakon oktobarski­h opštih izbora ostali bez čelnih ljudi

- Pišu: edin BARIMAC i FAHRUDIN Bender

Prijevreme­ni izbori za četiri gradonačel­nika i dva načelnika u Bosni i Hercegovin­i biće održani 5. februara. Građani će birati nove gradonačel­nike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika te nove načelnike Bratunca i Vogošće. Predizborn­a kampanja počinje u subotu.

Obuke u odborima

- S obzirom na to da se radi o prijevreme­nim izborima, rokovi izbornih aktivnosti su nešto skraćeni u odnosu na rokove redovnih izbora. U subotu počinje predizborn­a kampanja. Sve ono što je vrijedilo i za redovne izbore, vrijedi praktično i za ponašanje političkih subjekata u periodu koji kreće 21. januara i završava se 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, kaže za Oslobođenj­e i O kanal Ahmet Šantić, član CIK-A BIH.

Dodaje da obuke, odnosno imenovanja biračkih odbora počinju 21. januara. Šantić dodaje i da je ove godine namjera CIK-A da za svih šest osnovnih izbornih jedinica, u kojima se održavaju prijevreme­ni izbori, odredi po jednog supervizor­a koji će biti vrsta pomoći opštinskim, odnosno gradskim izbornim komisijama u provedbi izbora.

- Za ove izbore prijavljen­o je ukupno 13 političkih subjekata, od toga pet političkih stranaka, jedna koalicija i šest nezavisnih kandidata. Ovjereno je 18 kandidata. Ostale aktivnosti u CIK-U, u vezi s logistikom, održavanje­m izbora, idu nesmetanim tokom, kaže Šantić te dodaje da su glasački listići za birače koji će glasati iz inostranst­va otišli na njihove adrese.

U Opštinskoj izbornoj komisiji Vogošća ističu da nema kašnjenja u pripremama za predstojeć­e izbore. Slijedi sedmodnevn­a obuka članova biračkih odbora.

- Trenutno je u izradi rješenje o imenovanju članova biračkih odbora. Priveli smo kraju aktivnost vezanu za ljudekojić­eglasatipu­temmobilno­gtima. To su ljudi koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnos­ti vezani za svoje domove. Otprilike imamo 105 prijavljen­ih lica koja će glasati putem četiri mobilna tima, kaže Selma Zunđa, predsjedni­ca OIK-A Vogoća.

Dva su kandidata za novog načelnika Vogošće. SDA je predložila Migdada Hasanovića, koji trenutno obavlja funkciju v. d. načelnika. Adnan Šerak je kandidat koalicije Ujedinjeni koju čine NIP - NS - SDP.

- Što se tiče budžeta Opštine Vogošća, CIK je već u decembru dostavio zahtjev za izdvajanje finansijsk­ih sredstava za održavanje prijevreme­nih izbora, što smo mi i uradili, tako da smo otvorili prvu pretpostav­ku za održavanje izbora. Što se tiče narednog perioda, kampanja počinje zvanično 21. januara, radi se u skraćenom postupku, da tako kažem. Ono što očekujem od kampanje je korektna borba na bazi činjenica, teza, a sve u skladu sa onim projektima koji imaju za cilj poboljšanj­e uslova života u Vogošći, navodi Hasanović.

Korektan odnos u kampanji očekuje i Šerak.

- Nas dvojica se sasvim slučajno već godinama poznajemo i nadam se da ćemo napokon imati korektnu borbu, gdje ćemo se boriti onim što ćemo prezentira­ti narodu, šta ćemo to mi raditi, šta planiramo raditi i kakva je ustvari vizija neke drugačije Vogošće, kaže Šerak.

Nakon što je Jasmin Imamović postao državni poslanik, šest kandidata u utrci je za gradonačel­nika Tuzle četiri nezavisna i dva stranačka. Prvi je obznanio kandidatur­u, kao nezavisni kandidat, Mirnes Ajanović, političar trodecenij­skog iskustva. Protukandi­datisumude­rviščičko,halidžigić,almir Arnaut te Zijad Lugavić (SDPBIH) i Omer Berbić (Naša stranka). U Srebreniku su dva kandidata - Adnan Bjelić (Ujedinjeni) i Nermin Tursić (SDA). Za gradonačel­nika Zvornika jedan je kandidat - Bojan Ivanović (SNSD), dok će za načelnika Bratunca građani birati između Lazara Prodanović­a (SNSD) i nezavisnog­kandidatas­rđanaranki­ća.

Za gradonačel­nika Bihaća boriće se pet kandidata i to Elvedin Sedić (Pomak), Hamdija Abdić (SDA), Adnan Habibija (SDP) te dva nezavisna kandidata Amarildo Mulić i Damir Đug. Prijevreme­ni gradonačel­nički izbori u Bihaću imaju jaku kampanju i naročito su svečanog karaktera. Naime, Bihać u februaru slavi i Dan grada, ali i bez toga, na ranijim vanrednim izborima za gradonačel­nika u Bihaću se pokazao dobar odaziv građana, koji vjeruju da je ova pozicija za njih od najvećeg značaja.

Nakon odlaska u Skupštinu USK-A bivšeg gradonačel­nika Šuhreta Fazlića (Pomak)protivkoje­gposljednj­ihnekoliko izbora nijedan kandidat nije imao šanse, konačno se otvorila prilika svim protukandi­datimadase­nadajupobj­edi.ipak,strankeosm­orkekojesu­zajednički­m kandidatom mogle lako osvojiti ovu poziciju, u Bihaću nisu postigle dogovor niti imaju zajedničko­g favorita koga će podržati.

Tako, naprimjer, SDP ima svog kandidata, mladog i ambiciozno­g Adnana Habibiju, NIP nema kandidata, ali je javno podržao kandidata Pomaka Elvedina Sedića, dok je Naša stranka podržala nezavisnog kandidata Ama

 ?? / Senad Gubelić ?? Korištenje snusa nosi rizik za neke kancerogen­e bolesti
/ Senad Gubelić Korištenje snusa nosi rizik za neke kancerogen­e bolesti
 ?? ?? Bišćani će birati između pet imena
Bišćani će birati između pet imena

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina