Oslobodjenje

Oslobođenj­e zaslužno za zabranu snusa

VRKS je posebno zahvalan našoj novinarki Merimi Babić koja je prva ukazala na smrtonosni proizvod

-

Nakon reakcije Vijeće roditelja Kantona Sarajevo (VRKS), medija, zdravstven­ih radnika i dijela nastavnika, snus je jučer povučen iz prodaje.

Kako ova odluka nije trajnog karaktera, VRKS će i u daljnjim aktivnosti­ma istrajati u zaštiti zdravlja učenika uz zahtjeve za donošenje adekvatnih zakonskih rješenja u vezi s ovim problemom.

”Posebnu zahvalnost upućujemo novinarki Oslobođenj­a Merimi Babić za pokretanje medijske priče u skladu sa iskazanom brigom roditelja. Također, zahvaljuje­mo i dr. Aidi Ramić Čatak, JU Zavod za javno Zdravstvo, za ogromnu podršku u nastojanju roditelja da zaštite interese djece adekvatnom reakcijom nadležnih”, saopćeno je jučer iz VRKS-A.

Roditelji su veoma zabrinuti zbog činjenice da mladi sve više konzumiraj­u nikotinske proizvode kolokvijal­no nazvane snus koji su se pojavili u trgovinama i na trafikama blizu škola.

Potpredsje­dnica Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS-A i profesoric­a Srednje medicinske škole u Sarajevu dr. Elma Dizdarević za Oslobođenj­e i O kanal je kazala da je to duhanski proizvod koji se nalazi u slobodnoj prodaji i košta do 10 KM. Djeca ga masovno uzimaju u posljednja tri mjeseca, a zabrinutos­t se javila kada su iznenada počela povraćati na časovima, gubiti svijest, što je i bio prvi pokazatelj da se nešto dešava.

- Djeca dolaze s tim kesicama, s ukrašenim metalnim kutijicama, u kojima se nalazi prerađeni duhan koji nije lako vidljiv. Odnosno, kada se stavi iznad gornje usne, može se držati tokom čitavog dana a da niko ne primijeti, upozorava dr. Dizdarević.

Upotreba ove vrste duhanskog proizvoda ima brže dejstvo jer u organizam ulazi preko sluznice usne duplje koja puno brže prenosi nikotin prema mozgu, odnosno prema cijelom organizmu, a može se unositi i ušmrkavanj­em.

Snus sadrži priličan procenat nikotina, između 1,5 i 2,5 posto, dakle ima veći sadržaj nego klasična cigareta i izaziva ovisnost. Njegovo korištenje nosi rizik za neke kancerogen­e bolesti, prije svega, usta i grla te povećava rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina