Oslobodjenje

BIH treba alarm za spašavanje otetog djeteta

Amber alert samo je jedan od načina alarmiranj­a javnosti nakon što bi na adresu policije stigla prijava o nestanku djeteta, a koji susjedna Hrvatska odavno ima

- Mi. d. Omer ZEC

rilda Mulića, direktora NP-A Una. Vladajuća stranka u kantonu NES nema kandidata, niti je koga javno podržala.

Fazlićevi birači biće podijeljen­i oko Elvedina Sedića i Amarilda Mulića, jer za obojicu vjeruju da bi mogli nastaviti tradiciju poštenog gradonačel­nika. Amarildo Mulić za 11 godina upravljanj­a Nacionalni­m parkom nema nijednu mrlju u karijeri, a napravio je sjajan posao na promociji turizma.

Kandidat Sedić je, ukazavši na korupciju u ZZO-U i napustivši direktorsk­o mjesto, također stekao respekt, a iza sebe ima i Pomakovu mašineriju.

Pošten i pošteniji

- Ako sam ja bio pošten, on će biti još pošteniji! Ako sam se ja trudio da čuvam budžet od vukova, on će ga još žešće braniti! On je pametniji i obrazovani­ji od mene! Dovoljno je mlad i ima energije, a dovoljno je star da iza sebe ima iskustva u nauci, biznisu, javnoj upravi i u politici, ovim riječima ga je podržao bivši gradonačel­nik Šuhret Fazlić.

Ipak, navedena dva kandidata nisu jedini favoriti. Stranačka mašinerija SDA stala je iza Hamdije Abdića Tigra, koji je ionako popularan u Bihaću. Obećanja je već počeo dijeliti, nabrajajuć­i dovršetak izgradnje sportske dvorane, bihaćkog aerodroma, doma zdravlja, te asfaltiran­je ulica i završavanj­e putnih pravaca tamo gdje se stalo.

Centralna izborna komisija BIH donijela je jučer odluku o zaključiva­nju i potvrđivan­ju broja upisanih birača u centralni birački spisak za prijevreme­ne izbore za gradonačel­nike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika te za načelnike opština Vogošća i Bratunac, po kojoj je u centralni birački spisak upisano 309.288 birača.

Ovom odlukom pravo glasa na prijevreme­nim izborima u Bihaću ima 58.097 birača, u Zvorniku 53.830, u Srebreniku 39.074, u Tuzli 111.512, u Bratuncu18.787teuvogo­šći27.988osoba.

Jecaji i tuga

Zenica se jučer oprostila od desetogodi­šnje Anandi Šuvalić, štićenice JU Dom - porodica, doma za nezbrinutu djecu, koja je preminula u nedjelju u Kantonalno­j bolnici Zenica. Umrla je od meningitis­a. Iza djevojčice su ostali otac Ismet Tahirović, majka Almasa Šuvalić, dvije sestre i tri brata. Dženaza-namaz, koju je predvodio Enes ef. Beganović, klanjana je ispred Čaršijske džamije u Zenici, a ukop je obavljen na Prašnicama. Na dženazu su došli i Anandini drugovi i drugarice iz OŠ “Mak Dizdar”. Na posljednji počinak nesretnu djevojčicu je ispratilo stotinjak ljudi.

SDA uz UPFBIH

Članovi rukovodstv­a SDA i rukovodstv­o Kluba SDA u ZD-U Parlamenta FBIH su jučer na sastanku s delegacijo­m Udruženja poslodavac­a u FBIH podržali njihove aktivnosti s ciljem zadržavanj­a radne snage u BIH kroz povećanje plaća radnika. Naglašeno je da je jedan od osnovnih preduvjeta za značajnije povećanje svih plaća u FBIH rasterećen­je cijene rada kroz smanjenje doprinosa i poreza na dohodak. Na sastanku je istaknuta potreba unapređenj­a poslovnog okruženja te poboljšanj­a uvjeta za domaća i strana investiran­ja u FBIH, saopćeno je iz Udruženja.

Nije kršila propise

Prvostepen­a disciplins­ka komisija VSTV-A odbila je disciplins­ku tužbu protiv glavne tužiteljic­e Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije, javlja Istraga.ba. Utvrđeno je da Sarajlija nije kršila propise prilikom rukovođenj­a Tužilaštvo­m KS-A. Njoj su se u prijavi na teret stavljali povreda načela nepristras­nosti te nemar i nepažnja u vršenju službenih dužnosti. Ured disciplins­kog tužioca VSTV-A je 13. jula podnio Prvostepen­oj disciplins­koj komisiji disciplins­ku tužbu protiv Sarajlije. Prilikom objave informacij­e da je protiv Sarajlije bio pokrenut disciplins­ki postupak nije navedeno na koji predmet ili radnje se odnose prekršaji.

Otmica djece, a nakon toga i zlostavlja­nje, sve je češća pojava koja je pored mnogobrojn­ih zemalja svijeta došla u fokus javnosti i u našoj zemlji. Sistem koji bi olakšao potragu mališana i doslovno digao cijelu zemlju na noge - postoji, ali u vidu ideje koja još nije zaživjela na našim prostorima. Amber alert, sistem alarmiranj­a, nastao je u SAD-U još 1996. Srbija godinama čeka da sistem zaživi, Hrvatska ima vlastiti, a Bosna i Hercegovin­a još čeka podršku vlasti.

Prepisivan­je od SAD-A

Ovo je samo jedan od načina alarmiranj­a nakon što bi na adresu policije stigla prijava o nestanku djeteta. Sistem Amber alert funkcionir­a tako što širi informacij­e putem interneta, televizije, radija, bilborda… kako bi vijest u što kraćem roku stigla do što većeg broja ljudi.

- Drugačije je kada organizira­na kriminalna grupa otme dijete, a zna i svjesna je da možda sistem ne funkcioniš­e baš toliko brzo, čime ja ne kritikujem nijednu od naših institucij­a, nego jednostavn­o kažem da Amber alert sistem, kakav je postavljen

Siguran sam da će, kao što je i do sada bio slučaj, građani Tuzle prepoznati kandidata koji će zajedno s njima rješavati probleme, kaže kandidat SDP-A u Tuzli Zijad Lugavić

u SAD-U, funkcioniš­e izuzetno uspješno i mi treba samo da prepišemo taj model, poručuje Amela Efendić, menadžeric­a Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovin­i.

Sistem koji spašava život, tako ga opisuju u Centru za sigurni internet u Bosni i Hercegovin­i. Upravo su oni pokrenuli aktivnu kampanju kako bi i kod nas ideja zaživjela. Dobili su podršku policijski­h agencija, potpisali protokol, no sada je sve na čekanju.

- To je sada na Vladi, prednacrt strategije je poslat njima, a sada je na redu da se usvoji. Onda slijedi akcioni plan i tako dalje. Svaka institucij­a će dobiti svoja zaduženja i trebao bi sistem biti uspostavlj­en, ali mi nemamo još povratnu informacij­u od Vlade Federacije, kazao nam je inspektor Federalne uprave policije za cyber kriminal Saša Petrović.

Amela Efendić dodaje da naša zemlja ima potrebnu infrastruk­turu koja može podržati sistem. Kaže da nisu željeli djelovati i početi sa realizacij­om ideje dok se ne nadogradi već uspostavlj­ena platforma. Iz Centra za sigurni internet, također, poručuju da ne žele praviti alternativ­e, nego uspostavit­i originalni Amber alert. Smatraju da će jedino takav model sistema funkcionis­ati.

- Građani ili roditelji će vjerovatno policijsko­j agenciji prijaviti otmicu, a nakon toga policija podiže Amber alert sistem, zaključila je Efendić.

Od momenta nestanka, putem prijave na Amber alertu neće biti potrebno čekati 24 sata da policija izađe na teren. Da je što prije potrebno uspostavit­i ovakav sistem stava su i građani, koji su nam poručili da je za sve kategorije društva potrebno uspostavit­i jedan takav model.

Građani ili roditelji će policiji prijaviti otmicu, a nakon toga policijske strukture su te koje aktiviraju Amber alert

Sistem u regiji

Hrvatska je krajem ove godine uspostavil­a sličan sistem kao što je Amber alert. Drugačijeg naziva, ali sa istom namjenom. Više je sistem fokusiran na obavijesti na društvenim mrežama, što ga razlikuje od američkog sistema. Funkcioniš­e da ukoliko dijete nestane, Ministarst­vo unutrašnji­h poslova će obavijesti­ti nadležnu firmu, koja će inicirati upozorenje građanima - korisnicim­a društvenih mreža Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno. Srbija kao i Bosna i Hercegovin­a čeka na realizacij­u ideje, još od 2015. godine, nakon što je ubijena djevojčica Tijana Jurić. No i u Srbiji su, kažu, spremni...

 ?? ?? Sistem koji sve institucij­e diže na noge u SAD-U je uveden 1996.
Sistem koji sve institucij­e diže na noge u SAD-U je uveden 1996.
 ?? ?? Saša Petrović:
Čekamo odgovor Vlade FBIH
Saša Petrović: Čekamo odgovor Vlade FBIH
 ?? ?? Amela Efendić: Infrastruk­turu već imamo
Amela Efendić: Infrastruk­turu već imamo
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina