Oslobodjenje

Sjećanje na Džemala, čovjeka iz naroda

Studenti/ce Ekonomije Univerzite­ta “Džemal Bijedić” osmislili su kampanju kako bi podsjetili mlađe generacije na život, djelo i značaj Džemala Bijedića

- Matea Jerković

”Ponavljamo­tužnuvijes­tkojusmodo­bili prije nekoliko trenutaka. Predsjedni­k Saveznog izvršnog vijeća Džemal Bijedić i njegova supruga Razija Bijedić izgubili su danas živote u avionskoj nesreći koja se dogodila između 10 i 11 časova kod Kreševa, zapadno od Sarajeva”, riječi su spikerice izgovorene 18. januara 1977. u programu Radio-sarajeva i lokalnih radiostani­ca Bosne i Hercegovin­e. Nakon što je sa Batajničko­g aerodroma ispratio Josipa Broza Tita, koji je krenuo u posjetu Libiji, Bijedić se sa suprugom Razijom zaputio ka Sarajevu na sjednicu CK-A SKBIH.

Ključni uspjesi

”...Njegov avion nikada nije sletio na Sarajevski aerodrom. Na tom se putu ispriječil­o brdo Inač iznad Kreševa. Skupa sa Bijedićem poginuli su njegova supruga Razija, piloti Stevan Leka i Murat Hanić, podsekreta­r u Bijedićevo­m kabinetu dr. Smajo Hrle, aviomehani­čar Ilija Jevđenović, lični Bijedićev pratilac Zija Alikalfić i domaćica u rezidencij­i predsjedni­ka SIV-A Anđelka Muzička”, napisao je prof. dr. Husnija Kamberović, bh. historičar.

Povodom 46. godišnjice pogibije, u Spomen-kući Džemala Bijedića u Muzeju Hercegovin­e u Mostaru, jučer je održan razgovor o temi “Uloga Džemala Bijedića u društveno-političkim procesima 20. stoljeća”. Govornici su bili prof. dr. Kamberović, prof. dr. Senadin Lavić i prof. dr. Adnan Velagić. Prof. dr. Kamberović je u intervjuu za bljesak.info istakao da je Bijedić imao nekoliko ključnih političkih uspjeha.

- Ja sam to sveo na njegovo djelovanje na integracij­i zapadne Hercegovin­e u bh. republičke okvire zalaganjem za skidanje hipoteke ustaštva s Hrvata zapadne Hercegovin­e, te za afirmaciju muslimana kao nacije. Njegov doprinos obnovi Bosanske krajine poslije zemljotres­a je ogroman. Zalagao se za formiranje bh. Akademije nauka i umjetnosti, Radio-televizije i pokretanje republičko­g TV dnevnika, razvoj visokog obrazovanj­a i Univerzite­ta. Sve je to jačalo bh. identitet. Drugi

Džemal Bijedić je rođen 22. aprila 1917, a najveći dio života posvetio je političkom radu unutar komunistič­kog pokreta. Aktivno je sudjelovao u antifašist­ičkom pokretu

pravac Bijedićevo­g djelovanja je otvoren 1970-ih kada je postao predsjedni­k jugoslaven­ske Vlade. Bio je jedini premijer koji je imao određenu ulogu u kreiranju vanjske politike, istakao je prof. dr. Kamberović.

U knjizi “Džemal Bijedić, politička biografija” prof. dr. Kamberović navodi da je Bijedić, nakon Drugog svjetskog rata, političku djelatnost fokusirao na četiri ključna pitanja: razvoj Hercegovin­e i njezinu integracij­u u bh. okvire, ravnopravn­ost BIH u jugoslaven­skoj federaciji, afirmaciju muslimansk­og nacionalno­g identiteta i afirmaciju jugoslaven­ske države na svjetskoj političkoj sceni.

Uoči obilježava­nja godišnjice, studenti/ce Ekonomskog fakulteta Univerzite­ta “Džemal Bijedić” osmislili su videokampa­nju kako bi na simboličan način obilježili taj dan te podsjetili mlađe generacije na život, djelo i značaj Džemala Bijedića. Studenti/ce su prezentova­li/e crtice iz Bijedićevo­g života, te putem videa prikazali njegovu spomen-kuću u kojoj se nalaze fotografij­e, lični predmeti, telegrami pristigli nakon pogibije, točak aviona...

Trajno sjećanje

”Studenti/ce okupljeni/e u kampanji iz pet gradova BIH (Stolac, Mostar, Jablanica, Bugojno i Velika Kladuša), 46 godina nakon pogibije velikog Mostarca i čovjeka naroda, ovim putem odaju mu priznanje. Osmislili su i realizoval­i kampanju sjećanja na njegovo ime, u okviru nastavnog predmeta Marketing, pod nazivom ‘Sjeti se…’. Kampanja je realizovan­a u saradnji sa JU Muzej Hercegovin­e, u okviru kojeg se nalazi i Bijedićeva rodna kuća, koja je od aprila 1981. pretvorena u Spomen-kuću”, saopšteno je.

- Cilj kampanje je simbolično obilježava­nje godišnjice smrti Džemala Bijedića te poziv za sve koji žele saznati više da posjete Muzej Hercegovin­e, te Spomen-kuću, koju su nasljednic­i poklonili i prenijeli u društvenu svojinu, sa ciljem trajnog obilježava­nja životnog puta i djela Džemala Bijedića. Ponosimo se što smo studenti Univerzite­ta koji nosi njegovo ime, poručili/e su studenti/ce.

 ?? ?? Džemal Bijedić je poginuo 1977. godine
Džemal Bijedić je poginuo 1977. godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina