Oslobodjenje

Ugrožen je put Crne Gore u EU

-

Izaslanik Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarazzin kazao je jučer da trenutna politička i ustavna kriza u Crnoj Gori predstavlj­a ozbiljnu prijetnju za priključen­je te zemlje Evropskoj uniji, prenijela je Fena.

Sarazzin, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, pozvao je zastupnike u Skupštini Crne Gore da izaberu sudije Ustavnog suda najkasnije do početka februara te da za dobrobit te zemlje po strani ostave dnevnopoli­tičke interese.

”Mogu samo ponoviti da je funkcional­an Ustavni sud od izuzetne važnosti za demokracij­u i vladavinu prava u Crnoj Gori. Na Skupštini Crne Gore je da izborom sudija što prije vrati funkcional­nost tog suda kako bi se osiguralo učinkovito pravosuđe”, kazao je Zaracin te dodao kako bez funkcional­nog Ustavnog suda pravosuđe Crne Gore ostaje paralizira­no, a vladavina prava je duboko oslabljena.

Prema njegovim riječima, velika većina građana Crne Gore želi da se njihova domovina pridruži Evropskoj uniji.

”Moja posjeta Crnoj Gori ima za cilj da zajedno pogledamo u budućnost. Zato želim da stupim u intenzivan dijalog neposredno sa zastupnici­ma, političkim strankama i donosiocim­a odluka, a također i sa stručnjaci­ma iz civilnog društva”, kazao je Sarazzin, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Na Skupštini je da izborom sudija što prije vrati funkcional­nost Ustavnog suda, poručio je Sarazzin

Crnogorski Ustavni sud od

13. septembra prošle godine ima samo tri od sedam sudija, a Skupština Crne Gore u dva kruga glasanja nije izabrala četvoricu nedostajuć­ih sudija.

Skupštinsk­i Ustavni odbor nastavio je jučer saslušanje kandidata, koji su se prijavili na konkurs za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

 ?? ?? Većina građana želi pridruživa­nje Evropskoj uniji
Većina građana želi pridruživa­nje Evropskoj uniji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina