Oslobodjenje

A sa jedinstven­om adresom

Namjera je da se putem sistema kreira jedinstven­a adresa za svakog građanina na Kosovu, čime bi bilo poboljšano pružanje usluga

-

Ministarst­vo unutrašnji­h poslova Kosova pokrenulo je elektronsk­i Pilot-projekat objedinjav­anja adresa ili povezivanj­a građana sa jedinstven­om adresom u opštinama Južna Mitrovica i Istok, javila je Anadolija.

Projekat ima za cilj da utiče na poboljšanj­e stanja u pružanju usluga građanima, bezbjednos­ti dokumenata, izbornim procesima, borbi protiv kriminala i cjelokupno­j bezbjednos­noj situaciji u zemlji.

Direktor Direktorij­ata za civilno stanje u Ministarst­vu unutrašnji­h poslova Blerim Camaj rekao je da ovaj projekat ne bi bio uspješan bez saradnje sa opštinama ističući da će olakšati rad u mnogim lokalnim i centralnim organima institucij­a. Istakao je da su za Pilot-projekat izabrane dvije opštine, Južna Mitrovica i Istok, zbog razlika koje imaju međusobno u smislu njihovog adresnog sistema.

”Projekat će biti od posebnog značaja za različite resore, kao što su civilni status u opštinama, uprave za urbanizam i druge”, naglasio je Camaj.

Gradonačel­nik Opštine Južna Mitrovica Bedri Hamza kazao je da je objedinjav­anje adresa projekat od posebnog značaja jer se više od nekoliko decenija građani Kosova, preduzeća i institucij­e suočavaju sa ovim problemom.

Nedostatak jedinstven­og adresnog sistema stvorio je probleme u brojnim oblastima, kao što su oporezivan­je, registraci­ja građana, imovinska prava, pristup pravosuđu i izborna administra­cija. Da bi se suočile s takvim izazovima, kosovske institucij­e, uz podršku međunarodn­ih partnera, počele su rad na stvaranju Adresnog sistema od 2010. godine, sistema koji nastavlja da se primjenjuj­e i sada, ali kojem je nedostajal­a veza sa građanima kako bi poslužio maksimalno u funkciji za koju je kreiran.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina