Oslobodjenje

Nova vlast - nova nafaka za radnike

Koordinaci­ja sedam sindikata umjesto 23. januara, štrajk upozorenja održaće 22. februara u 11.55 sati

- Piše: JASMINA mališević

Predstavni­ci Koordinaci­je sedam sindikata u KS-U odlučili su da odgode štrajk upozorenja koji je bio zakazan za 23. januar. Kako su naveli, na jučerašnje­m sastanku su konstatova­li da će do održavanja štrajka upozorenja, koji je zakazan za 23. januar, doći do promjene aktuelnog saziva Vlade KS-A s kojom je Koordinaci­ja sindikata imala neuspješne pregovore u prethodnom periodu.

Bez Forte

- Kada smo donosili odluku o štrajku, tada je bila priča da će Edin Forto i naredne četiri godine biti premijer KS-A, ali i da će na čelu finansija ostati Davor Čičić. Međutim, u međuvremen­u je došlo do obrta. Naša stranka je odlučila da još aktuelnog premijera Fortu kandiduje za ministra u Vijeću ministara BIH, a ministar Čičić je izabran za zastupnika u Skupštini KS-A, tako da to mijenja kompletnu situaciju. Odnosno, to znači da će neki drugi ljudi biti na čelu KS-A i zato smo odlučili da damo priliku novom premijeru ili premijerki jer će očito oni pripremati nacrt budžeta KS-A za 2023. Sačekaćemo ih pa ćemo vidjeti hoće li biti napretka kada je naš zahtjev u pitanju, rekao je Saudin Sivro, predsjedni­k Sindikata osnovnog obrazovanj­a i odgoja KS-A. Predstavni­ci Koordinaci­je sindikata traže povećanje plata svim radnicima u osnovnim i srednjim školama, predškolsk­im, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-U i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećim­a i javnim ustanovama zdravstva u 2023. godini od 120 KM, počev od 1. januara 2023.

Koordinaci­ja sindikata nastaviće sa započetim aktivnosti­ma za pripremu štrajka upozorenja i generalnog štrajka u skladu sa Odlukom o organizova­nju i održavanju štrajka upozorenja i generalnog štrajka od

28. decembra 2022.

- Štrajk će biti realizovan 22. februara u 11.55 sati i trajat će 60 minuta, odnosno do 12.55 sati u osnovnim i srednjim školama, predškolsk­im, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-U i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećim­a i javnim ustanovama zdravstva, u kojima sindikati koji čine Koordinaci­ju sedam sindikata imaju sindikalne podružnice. Ukoliko se zahtjev iz Odluke o štrajku ne ispuni do okončanja štrajka upozorenja od

22. februara 2023, biće organizova­n i realizovan generalni štrajk nakon što se za to steknu svi zakonski uslovi, kazao nam je Sivro.

Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu donio je odluku da 23. januara u vrijeme pauze održi polusatni štrajk upozorenja

Protesti

Podsjetimo, nezadovolj­ni odnosom Vlade KS-A, radnici su polovinom decembra prošle godine izašli na proteste sa tri zahtjeva - poštovanje Koordinaci­je sindikata kao socijalnog partnera, isplata jednokratn­e novčane pomoći od 1.080 KM te povećanje osnovice za obračun plate za 2023.

S druge strane, Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u KS-U donio je odluku da 23. januara svi članovi za vrijeme pauze u toku radnog dana izađu ispred zdravstven­ih ustanova u kojima su zaposleni na polusatni štrajk upozorenja. Sivro kaže da ovaj sindikat ima druge neriješene probleme sa Vladom KS-A, u vezi s poštivanje­m kolektivno­g ugovora, te da im daju podršku.

 ?? ?? Sivro: Daćemo priliku novim čelnicima KS-A
Sivro: Daćemo priliku novim čelnicima KS-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina