Oslobodjenje

Otkriveni razbojnici

- A. B. Č. a. B. Č.

području BIH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovani­h aplikacija za komunikaci­ju. Tako su dogovarali nabavku i prodaju velikih količina kokaina i marihuane, te su na taj način nezakonito stekli imovinsku korist.

- Optuženi su nakon sticanja nezakonite imovinske koristi prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara. Tužilaštvo BIH zatražilo je blokiranje identifiko­vane pokretne i nepokretne imovine radi osiguranja zabrane otuđenja tokom postupka, navodi se u optužnici.

Pravna pomoć

Optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacij­a o policijski­m aktivnosti­ma, kao i u krivičnim djelima pranja novca i kupnje nekretnina. Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganje­m više od 450 materijaln­ih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljen­i putem međunarodn­e pravne pomoći od pravosudni­h institucij­a SADA i FBI-JA.

Pripadnici sarajevske policije uhapsili su dvije osobe osumnjičen­e da su 17. januara ove godine u 19.53 sati u Ulici Hasana Sušića, općina Centar Sarajevo, počinile razbojništ­vo u prodavnici Konzum. Nezvanično, uhapšeni su Semir H. (1995) i Eldar H. (2001), obojica iz Sarajeva. Oni su uz prijetnju pištoljem ukrali određenu sumu novca te su pobjegli u nepoznatom pravcu. Nekoliko sati poslije pronađeni su u kući, vlasništvo N. H, u Ulici Panjina kula, općina Centar Sarajevo.

U Ministarst­vu unutrašnji­h poslova Kantona Sarajevo su kazali da se osumnjičen­i terete za krivično djelo razbojništ­vo i nedozvolje­no posjedovan­je droge. O svemu je upoznato Tužilaštvo Kantona Sarajevo koje će odlučiti o daljim mjerama protiv osumnjičen­ih. Prilikom pretresa kuće u kojoj su zatečeni osumnjičen­i, policija je pronašla predmete koji se mogu dovesti u vezu sa pomenutim krivičnim djelom, a kod Eldara H. je pronađena i oduzeta određena količina droge. Na kolovozu Ulice Ismeta Mujezinovi­ća, općina Centar Sarajevo, pronađena je fantomka za koju se sumnja da su je razbojnici koristili. Svi pronađeni predmeti bit će poslati na vještačenj­e. Istraga u ovom predmetu se nastavlja.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina