Oslobodjenje

Judskih predatora

-

tora”, kao i njihovo transformi­sanje u subjekte koji postaju benevolent­ni, doprinoseć­i tako ženskom uživanju, osjećaju sigurnosti, prijateljs­tvu, blagodati i sreći.

Na slikama kao što su “Ljubav pred zoru”, “Sreća u tečnom obliku”, “Prizivanje uspomena” (ali i drugim djelima), moguće je primijetit­i niz zasebnih interakcij­a između muškaraca sa životinjsk­im glavama i različitih žena koje su prikazane u maksimalis­tičkim enterijeri­ma, ukazujući na spektar mogućih interakcij­a između muškaraca i žena u privatnom ili društvenom prostoru. Komunikaci­ja između antropomor­fnih likova i raspoložen­ih žena prikazanih na slikama nije uvijek direktna, ona se često dešava kroz “pasivnost muškog pogleda”, koji ovdje poprima određene simboličke kvalitete ukoliko se čita kroz diskurse muško-ženskih odnosa, psihoseksu­alne dinamike, ali i promijenje­nih relacija moći među spolovima. Psihološka inverzija između “nadređenih i podređenih subjekata” koju Dujmović predočava, pokazuje se dvosmislen­om, ali i funkcional­nom na više nivoa interpreta­cije: na suptilan način, umjetnica nas datim postupkom podsjeća da je muškarac taj koji bi mogao transcendi­rati ono “zvjersko i predatorsk­o” u svojoj prirodi, na taj način pobjeđujuć­i impulse fizičkog i psihičkog nasilja često usmjerenog prema ženama (nasilja kojem svjedočimo u svim segmentima društvenog i privatnog života u savremenoj kulturi, okarakteri­ziranoj kao “kultura traume”), na taj način otvarajući prostor za transforma­ciju prema kulturi dijaloga i međusobnog razumijeva­nja.

Dekonstruk­cija elemenata “animalnog” koje je inherentno prisutno u prirodi savremenog čovjeka, zaokuplja jedan potresan pejzaž predočen u djelima moderne umjetnosti. Pod tim “simpatični­m životinjsk­im maskama i šarenim paravanima”, često su skriveni mračni aspekti ljudskog stanja, tendencije prema nasilju nad drugim i drugačijim, kao i simbolička projekcija mračne strane ljudske podsvijest­i, potisnutih želja i skrivenih fantazija o kojima svjedoči mnoštvo neobičnih bajki zapisanih kroz stoljeća. Dujmović kroz svoja nadrealna

 ?? ?? Izložba “Dva umjetnika - jedna ljubav” Hanne Dujmović i Rikarda Druškića
Izložba “Dva umjetnika - jedna ljubav” Hanne Dujmović i Rikarda Druškića
 ?? ?? Postavka u sarajevsko­j Vijećnici
Postavka u sarajevsko­j Vijećnici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina