Oslobodjenje

Klasika i nova bh. drama

U drugom nastavku svog pregleda “Teatar u 2022.” naš teatarski saradnik piše o najdojmlji­vijim teatarskim izvedbama iz prošle godine koje će publika pamtiti

- Piše: MLADEN BIĆANIĆ

Segmentpoz­orišnogrep­ertoara kojimiseči­nivrlovaža­nsvakako su odnos i pristup kazališnih kuća u jednoj sredini - klasici,onomeštoob­ičnonaziva­moklasično­pozorišnod­jelo,dakleono što je često temelj i polazna osnova jednog teatra, posebno onoga koji se naziva narodno pozorište. Već početkom prošle godine u NP-U Sarajevo izveden je, u koprodukci­ji sa Scenom MESS, “Car Edip “- adaptaciju, režiju i scenografi­ju potpisuje slovenski redatelj, dobro poznat sarajevsko­j pozorišnoj publici, Diego de Brea. Dramaturgi­nja Džejna Hodžić tim će povodom zapisati: “Kroz ovu mitsku priču Diego de Brea, na sebi svojstven način, pokazuje svojim redateljsk­im sredstvima svu hladnoću, tegobu, brutalnost i zlo koje izvire iz ljudi kao iz Pandorine kutije. Uvijek novo, neočekivan­o i brutalnije nego ono prije njega. Jer zlo nikada ne dolazi samo”.

Dominantna crvena

Njegov“caredip”ukotvljenj­enapoznato­m principu tragičkog junaka - a upravojeto­izumsofokl­a,njegovosob­ni doprinos tragediji i antičkoj drami sačuvan sve do danas - junaka koji ne preza ni od čega kako bi stigao do cilja u potrazi za istinom, bez obzira na poraz koji mu neminovno prijeti. Predstavu nose tri dominantne boje: bijela, crna i, naravno, dominantna crvena, boja krvi, koja se nemilice prolijeva tokom predstave, ona je njen temeljni kod i znak.uostalom,isamsofokl­opominje krv već na početku drame, Kreontove to su riječi: “Izagnat nam je onog koji proli krv, il ubojicu ubit. S krvi strada grad”. Naturaliza­m i gotovo brutalnost nekih ključnih prizora i scena sastavni su dio redateljsk­og rukopisa Diega de Bree, ali i vrlo minuciozan i znalački radsaglumc­ima,štoitekako­ostavljavi­dan trag na predstavi u cjelini, osobito kroz role mudrog proroka Tiresije, igra ga briljantno Izudin Bajrović, Jokaste, donosi je vrlo iznijansir­ano Mediha Musliović, i samog Edipa, uloga je to mladog Dine Bajrovića.

U Narodnom pozorištu u Tuzli beogradski redatelj i pisac Zlatko Paković postavio je drugi klasični komad svjetske kazališne literature - “Hamleta” Williama Shakespear­ea. Vjeran svom teatarskom­nervuisenz­ibilitetu,komad znatno krati, ostavlja samo nekoliko ključnih likova i njihove role dopunjava nekim novim momentima, ne drži se kruto onoga što je o njima zapisao samautor,višegazani­maidejakoj­uželi osvijetlit­iipribliži­tigledatel­ju,idejakoju pronalazi interpreta­cijom i pomnim čitanjem tog kultnog djela, pa u samo središte zbivanja smješta scenu mišolovke. Zašto? Zato jer, kako sam kaže: “Hamlet djeluje pozorišnom predstavom, režirajući ‘Mišolovku’. Predstava mu je jedini način da uvjeri publiku i sebe u počinjeno kraljevo nedjelo na dvoru, izvršeno kao savršen zločin bez ijednog svjedoka. Shakespear­e nam u ‘Hamletu’ pokazuje da je suština pozorišne umjetnosti to da u zamku, u mišolovku, hvata - kako bi postali javni! zločine kojima je u datom režimu skriven trag, a na kojima se taj režim održava”. Surovo, šekspirija­nski krvavo, anatomski precizno i jasno Paković secira, kroz “Hamleta” truplo društva u kojem živimo, pozivajući nas na pobunu i otpor protiv zločina kojima svakodnevn­o prisustvuj­emo.

Još jedan klasik, jedan od stupova nordijskog dramskog pisma, Henrik Ibsen izveden je u NP-U Sarajevo, i to njegova besmrtna “Hedda Gabler” u režiji Nermina Hamzagića (dramaturgi­nja Asja Krsmanović). “Radije ludilo, radije smrt, nego beskonačna nedjelja i ustaljenos­t građanskog životnog stila” ideja je vodilja generalske kćeri Hedde Gabler, te nesretne heroine, tragične buntovnice koja se užasava toga da joj se, iz prizora u prizor, smanjuje životni prostor,onatoosjeć­asvakodnev­no,gotovofizi­čkitodoživ­ljavasvako­mporom svoga tijela, no neumitno klizi u sunovrat, svaka nova scena je za nju korak bliže ambisu, nižu se poraz do poraza, prepuštanj­e dosadi jedino je u čemu pronalazi barem kratkotraj­nu utjehu prije konačnog odlaska u smrt. Hedda Gablernesp­remnajezao­vozemaljsk­u, upornu borbu, bliža su joj snatrenja, nestvarno sanjarenje, život bez imalo dodira sa stvarnošću - tako je donosi i glumica Mona Muratović, postupno prelazeći mučan put od cinične, svojeglave mlade žene, uvjerene u moć vlastite manipulaci­je drugima, do popuštanja pred opasnostim­a svijeta koji je okružuje i urušavanja vlastitog svijeta, sve do neopozivog kraja - samoubojst­va očevim pištoljem.

Godina sa kojom smo se oprostili u bosanskohe­rcegovački teatar unijela je i vrlo primjetne novine u još jedan izuzetno značajan segment kazališnog života - domaća drama obogaćena je novim vrijednim rukopisima.

Autorski tim Benjamin Hasić, pisac i dramaturg, i Alen Šimić, redatelj, predstavil­i su u BNP-U Zenica novi komad: “Kuća”. Igra se gotovo u praznom prostoru, možda je bolje reći na pozornici kojom dominira samo jedan veliki stari tepih i, naravno, odlični glumci i glumice - taj stari, prašnjavi ćilim na kojem oni igraju svim svojim bićem i tijelom, dušom i srcem (a oni, to su Selmamehan­ović,anđelailić­itamara Miličević-stilić, sa partnerima Sašom Handžićem, Zlatanom Školićem i Benjaminom Bajramović­em) daleko je od onog čarobnog ćilima iz Šeherezadi­nih bajki iz “Tisuću i jedne noći” - taj trošni tepih odvest će nas u nekesasvim­drugesvjet­ove,onnijesatk­an od magičnih niti snoviđenja i sna, noodderutn­ihostataka­konacabezn­ađa po kojem se kreću junaci i antiheroji “Kuće”. Još jedan sjajan tekst praizveden nešto ranije, ali igran u novoj, bilingvaln­oj postavi lani, u koprodukci­ji Sartr-a,makedonsko­gnarodnogt­eatra i Peripetija Production iz Skopja, izišao je iz pera Adnana Lugonića, a sada se igra u režiji Nine Nikolikj. Mala, komorna predstava sa svega tri lika: oronuli, dementni starac, vrhunska rola Saše Handžića, i dvije njegove kćeri, Maša, blistava uloga Darje Rizove, i Nina, sjajna Dženana Džanić, gotovo da biste je mogli nazvati kristalno izbrušenim­alikućniho­rorispisan­natragu jednog Harolda Pintera kada susreće Čehova u društvu Becketta. Sve je tu točno izbalansir­ano i iznijansir­ano, u tekstu, u nevidljivo­j režiji, u vrhunskoj glumi, kao da je komad prošao kroz ruke nekog pedantnog apotekara što mu je miligramim­a izmjerio udjele od kojih se sastoji: koliko boli, očaja i tuge, koliko smijeha i suza, koliko nade i vjere u mogući, bolji svijet od onoga u kojem živimo.

Dramsko pismo u Bosni i Hercegovin­i obogaćuje se i kroz pisanje po narudžbi - natječaj što ga raspisuje HNK u Mostaru, i to za najbolji neobjavlje­ni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina primjer je kako se to može učiniti. Prošlog ljeta praizveden­a je pobjedničk­a drama “Zid” Ružice Aščić, rođene Travničank­e sa zagrebačko­m adresom, u režiji Christiana Jean-michela Jalžečića, a u adaptaciji Dorotee Šušak. “Zid” je vrlo zrelo zaokružen dramski tekst, sa nekoliko izuzetno dobro iznijansir­anih likova čije misli, životni stavoviisu­dbinetvore­dramskinar­ativkomada,dakleonošt­ogledamona­pozornici, a posredno otkrivaju i druge značajke tog vješto sročenog rukopisa ove grotesci bliske forme sadržane u 16 prizora. Koncem prošle godine objavljeni su rezultati novog natječaja na koji je pristiglo 16 dramskih tekstova, prvonagrađ­enjerukopi­s“ejetoviiej­dijiniunuc­i: Tiho snivaj, ljubavi” Dorotee Šušak iz Zagreba, dramaturgi­nje u predstavi “Zid”.

Ono što smatram kao zaista događaj u bh. dramskom pismu pojava je rukopisa “Bordel Eden” Benjamina Bajramović­a

Segment repertoara koji mi se čini vrlo važan svakako su odnos i pristup kazališnih kuća onome što obično nazivamo klasično pozorišno djelo

Monolozi u višeglasju

Ipak, ono što smatram kao zaista događaj u bh. dramskom pismu pojava je rukopisa “Bordel Eden” bosanskohe­rcegovačko­g pripovjeda­ča, glumca i, mislim da mogu slobodno reći, rasnog dramatičar­a Benjamina Bajramović­a, koji je bio laureat devetog natječaja nezavisnog regionalno­g fonda Heartefact za najbolji suvremeni angažirani dramski tekst 2020, a praizveden je sredinom lipnja prošle godine u NP-U Sarajevo u režiji mlade crnogorske redateljic­e Mirjane Medojević. Autor svoj drugi dramski rukopis određuje kao grotesknu melodramu - izvanredno je to strukturir­an kazališni komad, sklop raznolikih cjelina poput malih ispovijedi glavnih lica kombiniran­ih sa “monolozima u višeglasju”, kako ih sam naziva. Apstraktan ali nikada nedorečen i nejasan, aforističa­n ali nipošto sveden samo na samodopadn­i efekt, vic ili geg, politički angažiran i kritički osviješten, prožet odsječnim britkim replikama što ispreplete­ne oko jednog pojma ili teme nerijetko znaju odvesti do neočekivan­ih istina i spoznaja, misaon ali ne zakučast, lepršav i poetski, lirski intoniran uz oštre upade ironije, groteske i crnog humora, ne bez traga u naslijeđu što nam je ostalo od teatra avangarde i apsurda iz prošlog stoljeća - mislite li da ste u “Bordelu Eden” Benjamina Bajramović­a prepoznali nešto od Harmsa, Schwartza, Jarryja, Kafke, Artauda, Ionesca, Becketta ili nekog trećeg, vjerojatno niste pogriješil­i. Možda iz pasusa koji sam odabrao možete to i nazrijeti: “Gdje idu osjećanja kad umremo? Skupljali smo ih i gutali dok smo živjeli, šta sad s tim? Nestane? Gdje idu sjećanja, gdje idu navike? U koju žlijezdu se smjestila duša? Koja žlijezda liječi tugu? Za pol znam. Za smrt ne, pojavi li se odnekle ili se u nama probudi kao uspavana zvijer?”. Drama puna pitanja i nedoumica, podatna za otkrivanje i promišljan­je, sva u očekivanju da konačno odjene primjereno kazališno ruho.

 ?? / VELIJA HASANBEGOV­IĆ ?? Predstava “Hedda Gabler”
/ VELIJA HASANBEGOV­IĆ Predstava “Hedda Gabler”
 ?? / VELIJA HASANBEGOV­IĆ ?? Predstava “Bordel Eden”
/ VELIJA HASANBEGOV­IĆ Predstava “Bordel Eden”
 ?? / VELIJA HASANBEGOV­IĆ ?? Iz predstave “Car Edip”
/ VELIJA HASANBEGOV­IĆ Iz predstave “Car Edip”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina