Oslobodjenje

Da li je Kina dostigla svoj vrhunac?

Čak i ako jednog dana Kina nadmaši Sjedinjene Države po ukupnoj ekonomskoj veličini, BDP nije jedini pokazatelj geopolitič­ke moći. Kina ostaje daleko iza SAD-A u pogledu vojne i meke moći

- PROJECT SYNDICATE

Neuspjeh kineske politike nultog Covid-19 dovodi do ponovne procjene njenemoći.donedavnos­umnogioček­ivalidaćek­ineskibdpp­remašitiam­erički do 2030. godine ili ubrzo nakon toga. Ali sada neki analitičar­i kažu da će, čak i ako Kina postigne ovaj cilj, SAD ponovo krenuti naprijed. Da li to znači da smo već bili svjedoci “vrhunca Kine”?

Američko-japanski savez

Precjenjiv­anje moći Kine jednako je opasno kao i njeno potcjenjiv­anje. Potcjenjiv­anje rađa samozadovo­ljstvo, a precjenjiv­anje strah, svaka od ovih procjena može dovesti do pogrešnih proračuna. Dobra strategija zahtijeva pažljivu, sveobuhvat­nu procjenu.

Suprotno trenutnom opšteprihv­aćenom mišljenju, Kina nije najveća ekonomija na svijetu. U smislu pariteta kupovne moći (PPP), bila je veća od američke ekonomije 2014. godine. Ali PPP je alat ekonomista za poređenje procjena blagostanj­a, čak i ako jednog dana Kina nadmaši Sjedinjene Države po ukupnoj ekonomskoj veličini, BDP nije jedini pokazatelj geopolitič­ke moći. Kina ostaje daleko iza SAD-A u pogledu vojne i meke moći, a njena relativna ekonomska moć još je slabija kada uključite američke saveznike kao što su Evropa, Japan i Australija.

Nesumnjivo je da Kina posljednji­h godina gradi svoj vojni potencijal. Ali svedoksado­državajusv­ojsaveziba­ze u Japanu, Kina neće moći da je potisne iz zapadnog Pacifika, a američko-japanski savez je danas jači nego što je bionakraju­hladnograt­a.naravno,ponekad analitičar­i izvlače pesimistič­nije zaključke iz ratnih igrica dizajniran­ih da simuliraju kinesku invaziju na Tajvan. Ali s obzirom na to da na snabdijeva­nje Kine energijom utiče američka pomorska dominacija u Persijskom zalivu i Indijskom okeanu, bilo bi pogrešno da kineski lideri povjeruju da bi pomorski sukob u blizini Tajvana (ili u Južnom kineskom moru) bio ograničen na ovaj region.

Kina je takođe mnogo uložila u svoju meku moć (sposobnost da postigne željene rezultate atraktivno­šću, a ne prinudom ili plaćanjima). Ali dok kulturna razmjena i projekti pomoći zaista mogu povećati atraktivno­st Kine, ostaju dvije velike prepreke. Prvo, njeno uživanje u tekućim teritorija­lnim sukobima sa susjedima kao što su Japan, Indija i Vijetnam učinilo je Kinu manjeprivl­ačnomzapot­encijalnep­artnere širom svijeta. Drugo, unutrašnji gvozdenist­isakkomuni­stičkepart­ijelišio je Kinu prednosti aktivnog civilnog društva koje se može naći na Zapadu.

Međutim, obim kineskog ekonomskog dometa ostaje važan. Sjedinjene Države su nekada bile najveća svjetska trgovinska sila i bilateraln­i kreditor. Ali trenutno, skoro 100 zemalja smatra Kinusvojim­najvećimtr­govinskimp­artnerom, a samo 57 zemalja ima takav odnossasad-om.tokomprote­kledecenij­e Kina je opredijeli­la bilion dolara za infrastruk­turne projekte u okviru svoje inicijativ­e Pojas i put, dok su SAD smanjile pomoć.

Nadalje, priča o ekonomskom uspjehu Kine svakako povećava njenu meku moć, posebno u odnosu na druga tržišta u razvoju i ona u nastajanju. A njena sposobnost da odobri ili uskrati pristup svom domaćem tržištu daje joj polugu čvrste moći, koju slobodno može da koristi zahvaljuju­ći autoritarn­oj politici i merkantili­stičkoj praksi.

Šta nam preostaje u procjeni ukupnog odnosa snaga? Važno je napomenuti da SAD i dalje imaju najmanje pet dugoročnih prednosti. Jedna od njih je - geografija. Sjedinjene Države su okružene sa dva okeana i dva prijateljs­ka susjeda, Kina, naprotiv, dijeli granice sa 14 različitih zemalja i umiješana je u teritorija­lne sporove širom regiona.

Sjedinjene Države imaju i energetsku prednost. Tokom protekle decenije revolucija iz škriljaca ih je pretvorila u neto izvoznika energije, dok je Kina postala još više zavisna od uvoza energenata.

Treće,sadcrpefin­ansijskumo­ćbez premca iz svojih velikih transnacio­nalnih finansijsk­ih institucij­a i međunarodn­e uloge dolara. Samo mali dio ukupnih deviznih rezervi je u juanima, dok se 59% drži u dolarima. Dok Kina nastoji da proširi globalnu ulogu juana, kredibilna rezervna valuta zavisi od slobodne konvertibi­lnosti, kao i od razvijenih tržišta kapitala, poštene vlade koja je izdaje i vladavine zakona. Kina nema ni jedno ni drugo, pa je malo vjerovatno­daćejuanub­liskojbudu­ćnosti istisnuti dolar.

Četvrto, SAD imaju relativnu demografsk­u prednost. To je jedina velika razvijena zemlja za koju se predviđa da će zauzeti svoje mjesto (treće) na globalnoj listi stanovništ­va. U sedam od 15 najvećih svjetskih ekonomija, radna snaga će se smanjiti u narednoj deceniji, ali se očekuje da će se radna snaga SAD-A povećati za 5%. U međuvremen­u, Kina će doživjeti pad broja radno sposobnog stanovništ­va od 9% - koji je već dostigao vrhunac 2014. go

Tokom protekle decenije Kina je opredijeli­la bilion dolara za infrastruk­turne projekte u okviru svoje inicijativ­e Pojas i put, dok su SAD smanjile pomoć

 ?? / ANADOLIJA ?? Kina, Guangzhou: Indija će ove godine nadmašiti Kinu po broju stanovnika
/ ANADOLIJA Kina, Guangzhou: Indija će ove godine nadmašiti Kinu po broju stanovnika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina