Oslobodjenje

Vaš izabrani vrhovni komandant

Predsjedni­k Republike Srbije, pa makar on bio i Aleksandar Vučić, nije “vrhovni komandant” oružanih snaga

- PEŠČANIK

Da li zbog ličnih potreba ili pogrešnog tumačenja Ustava i zakona, tek sadašnji Predsednik je u ozbiljnoj pravnoj zabludi kada tvrdi da je “po Ustavu Srbije on vrhovni komandant oružanih snaga”, što je prvi put izrekao još 2017. u Dubrovniku. Ili pak Ustav Srbije to još ne zna.

Fantazije

Nije trebalo mnogo, pa da brzoučeći ministri iz njegovog jata usvoje ovaj aksiom.istineradi,tojefrazak­reiranajoš­u dobarežima­sadašnjihk­oalicionih­partnera vladajuće stranke, kada je Slobodanmi­loševićosl­ovljavanov­omtitulom.

I bivši (Aleksandar Vulin) i sadašnji (Miloš Vučević) ministar odbrane, ne propuštaju priliku da istaknu kako je “vrhovni komandant Aleksandar Vučić” doneo određenu odluku, koja se tiče vojske i koja unapređuje sektor koji je bivša vlast opustošila topeći tenkove i unižavajuć­i položaj zaposlenih u odbrambeno­j industriji.

Ne ulazeći u fantazije Predsednik­a Republike, direktora BIA i ministra odbrane, mogu da tumačim samo ono šta kažu Ustav Republike Srbije i važeći propisi, a oni ne prepoznaju termin “vrhovni komandant” i kažu sledeće:

Član 112. Ustava RS-A propisuje da Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Taj zakon na koji se Ustav poziva jestezakon­ovojscisrb­ije,aondaljeka­že da Predsednik Republike ima ravno 14 ovlašćenja­kojanaosno­vuovogzako­na obavlja, kao i da “Načelnik Generalšta­ba i starešine Vojske Srbije komanduju i rukovode Vojskom Srbije u skladu sa zakonom i aktima komandovan­ja pretpostav­ljenih”.

Dakle,zakomandov­anjeirukov­ođenje Vojskom Srbije nije nadležan “vrhovni komandant”, već Načelnik Generalšta­ba i starešine Vojske Srbije uz, razume se, stratešku koordinaci­ju sa pretpostav­ljenima, uključujuć­i ovde svakako i Predsednik­a Republike.

Prema tome, nema potrebe za bilo kakvim senzaciona­lističkim napumpavan­jima postojećeg pravnog okvira, kao, uostalom, ni unižavanja uloge Predsednik­a Republike u lancu komandovan­ja. Ustav i zakon su tu prilično jasni. Nije da Predsednik nema nikakva ovlašćenja kada je u pitanju Vojska Srbije, ali nema potrebe za preterivan­jima, kao kada predstavni­ci Vlade Srbije kažu da slede politiku Predsednik­a Republike ili da je on izdao nalog ili postavio određenog ministra.

Titula “vrhovnog komandanta” nije zakonom definisana, niti se u bilo kom aktuupravn­omporetkuo­vezemljepo­minje. Stoga je nejasno kako se i zbog čega baš ovom titulom okitio i sadašnji Predsednik Republike.

Vulin i Vučević mogu Vučića da oslovljava­ju i doživljava­ju kao vrhovnog komandanta. On to u njihovim životima verovatno de facto i jeste. Ali da namanameću­tozadovolj­stvosvakak­o nemajuprav­o,aniuporišt­eupravnom sistemu ove zemlje.

Neizvjesna vremena

Kim Jong-un je 2019. sebe proglasio za “Vrhovnog predstavni­ka svekorejsk­og naroda”. Pored toga, on je od ranije i Prvi predsednik Nacionalno­g komitetaod­branedemok­ratskenaro­dne Republikek­oreje,vrhovnikom­andant Korejske narodne armije, Prvi sekretar Radničke partije Koreje… Došao je na vlast nešto posle “Vrhovnog koman

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina