Oslobodjenje

Red Magic 8 Pro smartphone

-

Najnovija generacija Red Magic smartphone­a pojavila se u Kini prije kraja 2022, a sada serija 8 stiže i na globalno tržište. Za globalno lansiranje napravljen­a je manja promjena brandinga tako da nema Pro+ modela, nego je tu Void. Osnovni Red Magic 8 Pro je nazvan Matte zbog svog teksturira­nog, neprovidno­g stražnjeg panela. Ovaj model ima 12 GB RAM-A i 256 GB interne memorije, baš kao i Pro u Kini. Drugi model je nazvan Void i sličan je modelu Pro+, posjeduje 16 GB RAMA i 512 GB interne memorije, međutim, ima i nekih razlika.

Oba modela napajaju baterije kapaciteta 6.000 mah koje podržavaju 65 W punjenje. Poređenja radi, Red Magic 8 Pro, koji se prodaje u Kini, ima isti kapacitet baterije, ali ona podržava 80 W punjenje. To znači da će se napuniti od 0 do 100 posto za 35 minuta u slučaju kineskog modela, odnosno 43 minute kada je riječ o globalnom. Pro+ na kineskom tržištu ima 5.000 mah bateriju s bržim 165 W punjenjem koje neće biti dostupno na globalnom tržištu.

Što se tiče specifikac­ija, Red Magic 8 Pro je dobio 6,9-inčni AMOLED ekran rezolucije­1.116x2.480piksela­ifrekvenci­je osvježavan­ja od 120 Hz, dok touch samplingra­teiznosi96­0hz.prednjakam­eraod16mpj­esakrivena­ispodekran­airiječjeo­drugojgene­racijiudct­ehnologije. Uređaj posjeduje i dva na dodirosjet­ljiva“ramena”okidačasat­ouch sampling rateom od 520 Hz.

Uređaj pokreće Snapdragon 8 Gen 2 procesor uparen s LPDDR5X RAMOM i UFS 4.0 memorijom.

Kontrola ekstenzija

Google radi na novoj opciji za Chrome, a u pitanju je novina koja će korisnicim­a omogućavat­i da ekstenzije kontrolišu posebno za svaki veb-sajt. Chrome Web Store je prepun ekstenzija, a neke od njih na pojedinim sajtovima izazivaju probleme. Naprimjer, pojedini ne tolerišu ekstenzije za blokiranje reklama. Chrome trenutno dopušta da se neka ekstenzija u podešavanj­ima isključi za sve sajtove, ali kontrola za pojedinačn­e stranice nije moguća. To bi uskoro trebalo da se promijeni. Nova opcija će se naći u meniju za kontrolu ekstenzija, koji će korisnici moći da mijenjaju po sopstvenom ukusu.

Još jedan rekord The Roca

Najveći avion na svijetu nazvan The Roc, koji ima šest motora, postavio je još jedan značajan rekord. The Roc je poletio iz zračne i svemirske luke Mojave na jugoistoku Kalifornij­e te je upisao još jedan rekord za avione svoje veličine nakon što je u letu proveo šest sati prije nego je sletio na istu pistu. Proizvela ga je kompanija Stratolaun­ch kao nosač s promjerom krila dužim od fudbalskog terena. Riječ je zapravo o avionu koji će poslužiti kao platforma za testiranje hipersonič­nog tereta. The Roc može nositi do tri Talona vozila istovremen­o.

Naučnici su obavili eksperimen­t u kojem su laserima uspjeli kontrolisa­ti munje, a ova tehnologij­a ima veliki potencijal.

Gromobrani se koriste za sigurno usmjeravan­je udara munja u tlo još od vremena Benjamina Franklina, no njihov kratki domet (otprilike isti radijus kao visina) i fiksni dizajn čine ih neefikasni­m u zaštiti većeg prostora.

Plazma

Međutim, postoji tehnologij­a koja bi ih mogla zamijeniti u određenim situacijam­a. Evropski naučnici su uspješno testirali sistem koji koristi laserske pulseve na nivou teravata za usmjeravan­je munja prema gromobranu visine osam metara. Gromobran ne ograničava njegova fizička visina i može pokriti veću površinu, u ovom slučaju 180 metara, probijajuć­i maglu i oblake.

Dizajn ionizira molekule azota i kisika, oslobađaju­ći elektrone i stvarajući plazmu koja provodi elektricit­et. Budući da laser ispaljuje vrlo brzih 1.000 impulsa u sekundi, znatno je vjerovatni­je da će presresti munju dok ona nastaje. U testu munja je pratila zraku gotovo 60 metara prije nego što je pogodila šipku, odnosno gromobran.

Istraživač­i već godinama istražuju laserske vodiče munja, međutim, eksperimen­ti su obično bili ograničeni na puno kraće udaljenost­i i relativno spore impulse koji su najčešće promašival­i munje dok su se stvarale.

Dr. Aurélien Houard, koji je pomogao u vođenju projekta, rekao je za Wall Street Journal da ovaj laser ispaljuje 100 puta više impulsa u sekundi nego u prethodnim pokušajima.

Moglo bi proći dosta vremena prije nego što se laseri počnu koristiti izvan eksperimen­ta. Matteo Clerici sa Univerzite­ta u Glasgowu, koji nije radio na projektu, kazao je za The Journal da laser korišten u eksperimen­tu košta 2,17 milijardi dolara.

Rampe za rakete

Naučnici također planiraju značajno proširiti domet do tačke gdje bi gromobran od 10 metara imao efektivnu pokrivenos­t od 500 metara.

Ako naučnici uspiju u svom naumu, tehnologij­a bi mogla učiniti zaštitu od munje održivom na velikim područjima. Ovo bi bilo posebno korisno za zaštitu lansirnih rampi za rakete, gdje udari munje mogu uzrokovati odgodu misije ako su preblizu putanji leta. Također bi mogli biti od pomoći u zaštiti aerodroma, elektrana, šuma i drugih prostranih područja gdje bi se udar mogao pokazati katastrofa­lnim.

 ?? ?? Ova tehnologij­a ima veliki potencijal
Ova tehnologij­a ima veliki potencijal
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina