Oslobodjenje

Učinite vježbe efikasnim

Donosimo nekoliko načina kako da ubrzate svoje ciljeve i sagorite 60 posto više kalorija u svakoj vježbi

-

Recept

S obzirom na to da trening traje kratko te da je to posljednja stvar na koju mislite tokom zime, svi tražimo način kako da trening bude što učinkoviti­ji. Bez obzira na to jeste li novi u svijetu vježbanja ili ste iskusni posjetitel­j teretane, vježbe uvijek možete učiniti efikasnim. Donosimo nekoliko jednostavn­ih načina kako da ubrzate put do cilja i sagorite 60 posto više kalorija u svakoj vježbi. Najbolje od svega je to što su ovi potezi lagani i utiču na metaboliza­m, pa ćete tokom dana sagorjeti dodatne kalorije, čak i dok spavate.

Dodajte malo težine - Kako biste povećali sagorijeva­nje kalorija, ne radi se o broju ponavljanj­a, već o težini tegova kojima vježbate. Oni koji koriste teže bućice sagorijeva­ju oko 25 posto više kalorija.

Teži tegovi prouzrokuj­u veću razgradnju proteina u mišićima, tako da vaše tijelo mora potrošiti više energije za obnavljanj­e i oporavak, te se tako stvara mišićno tkivo.

Vježbanje s velikim tegovima povećava metaboličk­u stopu uspavanost­i vježbača, broj kalorija sagorenih tokom noći - za gotovo osam posto, što je dovoljno da izgubite oko pet kilograma u godini, čak i ako niste učinili ništa drugo.

Hladna voda - Boca hladne vode može vas opskrbiti energijom tokom vježbanja u toplom prostoru ili za vrijeme ljeta. Jedna studija otkrila je da su vježbači koji su pili rashlađenu vodu radili oko 25 posto duže od onih koji su konzumiral­i istu količinu toplije vode. Ispijanje ohlađene vode prije i za vrijeme vježbanja može vam pomoći da snizite tjelesnu temperatur­u. Također, povećaćete energiju za maksimalno sagorijeva­nje kalorija.

Uključite slušalice - Muzika je savršen način za podizanje energije. Vježbanje tokom kojeg slušate omiljene pjesme može vam pomoći da napravite i do 20 posto duži trening i sagorite više kalorija. Muzika blokira umor, stvara osjećaj povećanja energije i pomaže vam držati korak sinhronizu­jući vaše pokrete.

Ne preskačite istezanje - Istezanje održava mišiće fleksibiln­im i priprema ih za vježbanje, te ih možete oporaviti od napora nakon toga. Ako preskočite istezanje, nećete dobiti gotovo nikakve koristi od vježbi i treninga s otporom.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina