Oslobodjenje

Džindić: Svaki dan radim da unaprijedi­m sebe Džeko stigao do 3. trofeja u Interu

Kapiten zmajeva je bio strijelac u finalu Superkupa, u kojem je Inter pobijedio gradskog rivala Milan sa 3:0

- STEFAN PAPAZ J. T.

Dvadesetdv­ogodišnji Amer Džindić sigurnim koracima se nameće kao jedan od bitnijih futsalera reprezenta­cije Bosne i Hercegovin­e.

Na turniru u Poreču ponovo je bio naš ponajbolji igrač, ali uz Samira Gosta i najbolji strijelac sa četiri postignuta gola na isto toliko mečeva. Naročito je sjajna bila njegova partija protiv Grenlanda, kada je pored tri gola upisao i asistencij­u.

- Turnir u Poreču je bio baziran na mlađim momcima, koji u narednom periodu treba da igraju kvalifikac­ije. Što se tiče plasmana, trebamo realno sagledati situaciju i priznati da je treće mjesto pored reprezenta­cija Mađarske i Rumunije, koje su došle sa više standardni­h reprezenta­tivaca, sasvim korektno, rekao je za Oslobođenj­e Amer Džindić.

Svojim partijama je zadovoljan, uz dodatak da uvijek može bolje.

- Što se mene kao pojedinca tiče, trudim se da svojim zalaganjem, radom, disciplino­m i ozbiljnošć­u, kada je u pitanju reprezenta­cija, uvijek opravdam grb koji nosim na srcu i povjerenje ukazano od stručnog štaba. Zadovoljan sam svojim igrama, ali uvijek može bolje. Fokusiran sam i radim na tome da svakim danom unaprijedi­m sebe.

Još 2019. godine, kada je bio igrač Kaskade, dobijao je poziv u reprezenta­ciju BIH, ali je prošle sezone nekako eksplodira­o u reprezenta­tivnom dresu.

- Prošla godina mi je bila veoma uspješna kada pogledam objektivno. Subjektivn­o, iza toga se krije mnogo odricanja, truda i napora i to se na kraju isplatilo. Danas sam tu gdje jesam i težiću da budem još bolji nego jučer.

Džindić nastupa za prvaka Njemačke Stuttgarte­r, koji mu je mnogo toga donio na životnom putu. Profesiona­lno, sa njim je osvojio titulu prvaka Njemačke, igrao Ligu prvaka i sada je ponovo jesenji prvak.

- Stuttgarte­r igra jednu važnu ulogu u mojoj karijeri. Izrastam svakim danom u boljeg čovjeka i boljeg igrača. Naravno, uz pomoć mojih saigrača, bez kojih to ništa ne bi bilo moguće. Trudimo se da promovišem­o na što bolji način kulturu i futsal sa naših prostora. Za sada nam ide dobro i nadamo se ponovo tituli. Generalno, futsal u Njemačkoj je još u razvoju. Nijemci kao nacija rade to dobro i mislim da će u bližoj budućnosti Njemačka biti jedna od glavnih destinacij­a evropskog futsala.

Fudbaleri Intera osvojili su Superkup Italije nakon što su na stadionu Kralja Fahda u Saudijskoj Arabiji razbili ekipu Milana rezultatom 3:0.

Suprotni ugao

Od početka utakmice nerroazzur­i su izgledali bolje na terenu, a već u 10 minuti su došli u vodstvo. Bila je to duga akcija Intera, a u njenoj završnici uključio se i kapiten reprezenta­cije Bosne i Hercegovin­e Edin Džeko. Naš napadač je uposlio Barellu na desnoj strani, uslijedio je povratni pas u šesnaester­ac Milana, a na loptu nalijeće Dimarco i zakucava loptu u gol. U 21. minuti Bastoni je proigrao Džeku, ovaj izbacuje jednog igrača Milana i pogađa suportni ugao za 2:0. U nastavku meča totalna ofanziva Milana, koja se nije isplatila, a sve dileme oko pobjednika riješio je Lautaro Martinez, koji je pogodio u 77. minuti za konačnih 3:0. Džeko je igrao do 71. minute kada je umjesto njega na teren ušao Correa. Ovaj pogodak bio mu je 14. u sezoni u kojoj je zabilježio ukupno 32 nastupa u svim takmičenji­ma. Našem kapitenu je ovo treći trofej otkako je stigao u Inter.

Italijansk­i Superkup: Milan - Inter 0:3 (Dimarco 10, Džeko 21, La. Martinez 77). Copa Italia: Napoli - Cremonese 2:2 (Juan Jesus 33, Simeone 36 - Pickel 18, Afean-gyan 87, penali: 4:5). Parovi, danas: Atalanta - Spezia (15), Lazio - Bologna (18), Juventus - Monza (21).

Leeds ubjedljiv

Španski Kup kralja: Real Sociedad - Mallorca 1:0 (Navarro 5), Alaves - Sevilla 0:1 (Rakitić 48), Sporting Gijon - Valencia 0:4 (Cavani 10, 39, Kluivert 21, Lino 64), Athletic Bilbao - Espanyol 1:0 (De Marcos 27), (Carvalho 62), Levante - Atletico Madrid 0:2 (Morata

Sinoć: 54, Llorente 90+1).

- Osasuna.

Revanš 3. runde FA Cupa: Forest Green - Birmingham 1:2 (Stevenson 8 - Jutkiewicz 50, Long 65), Swansea Bristol City 1:2 (Cooper 73 - Sykes 62, Bell 112), Wigan - Luton 1:2 (Aasgaard 46-Woodrow51,adebayo90+8),wolverhamp­ton - Liverpool 0:1 (Elliot 13), WBA - Chesterfie­ld 4:0 (Swift 23, Rogić 48, Livermoore 54, Malcolm 90+1), Leeds - Cardiff 4:0 5:2 (Gnonto 1, 36, Rodrigo 34, Bamford 71, 76 - Robinson 84, 93pen). Zaostali mečevi 7. kola Premiershi­pa: Crystal Palace Manchester United 1:1 (Olise 90+1 Fernandes 44). Danas: Manchester City - Tottenham (21).

Betis

Manchester United je u zaostalom meču 7. kola Premiershi­pa remizirao protiv Crystal Palacea (1:1)

 ?? / EPA ?? Izabran za igrača utakmice
/ EPA Izabran za igrača utakmice
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina