Oslobodjenje

Toni Gerona radi odličan posao

Trener Izviđača Toni Čolina za Oslobođenj­e govori o pripremama svoje ekipe i Svjetskom prvenstvu za rukometaše

- Razgovarao: JASMIN TAJIĆ J. T.

Rukometaši Izviđača pripremaju se za nastavak sezone u Premijer ligi BIH, u koji ulaze sa šest bodova prednosti u odnosu na drugoplasi­ranu ekipu na tabeli Leotar.

Put

- Ide sve kako treba, radimo, treniramo, zadovoljan sam. Odigrali smo već jednuprija­teljskuuta­kmicuproti­vmetkovićm­ehanike,potomimamo­duelsa Kaštelom, a onda idući tjedan igramo sa Trogirom te slijedi putovanje u Doboj, kaže za Oslobođenj­e Toni Čolina, trener Ljubušaka.

Možete li sačuvati prednost na vrhu tabele i na kraju osvojiti titulu?

- Pa dobro, ima još 15 kola, mi smo na pola puta. Sto puta sam ponovio, imali smo korektan raspored, koristili smo prilike koje smo imali, nismo posustali u prvom dijelu sezone. Sad smo u fazi priprema, gdje neke stvari probamo dići na viši nivo i da sa samopouzda­njem nastavimo ovaj naš put prema toj tituli, ali svi su ostali maksimalno motivirani. Vidjeli smo protiv ekipa iz donjeg doma da svi hoće igrati protiv nas kao da sutra ne postoji. Moramo biti maksimalno koncentrir­ani i svaku utakmicu ići “na glavu”.

Završena je prva grupna faza Svjetskog prvenstva u rukometu. Kako ste vidjeli dosadašnje utakmice i rasplet?

- Danska je imala jednostava­n put dosad. Francuzi su imali Slovence u grupi, koji su stvarno odigrali dobru utakmicu u 2. kolu protiv Poljske. Očekivao sam puno više od domaćina. Nadalje, Sjeverna Makedonija je razočarala, ali s obzirom na to da ima mlade igrače, vidjelo se da ne ide to preko noći. Oni su možda pružili razočarava­juće partije od ekipa iz regiona. Nijemci su me pozitivno iznenadili, tu mislim na utakmicu protiv Srbije, koja je bila odlična. Da je Srbija pobijedila, ne bi bilo iznenađenj­e. Ali Nijemci su stvarnoodi­gralidobro,pogotovokn­orr i Golla, koji su vukli reprezenta­ciju kao dvojicanaj­mlađih.tojemoždap­utkoji bitrebales­lijeditine­kedrugerep­rezentacij­e. Islanđani su nesretno izgubili u 2. kolu protiv Mađara iako su vodili tri, četiri do šest razlike gotovo cijelu utakmicu. Na kraju su Mađari lagano poraženi od Portugala. Ta je grupa bila najzanimlj­ivija. Ostalo manje-više nisam puno gledao. Nisam gledao kakvi su Norvežani, ali pratio sam kretanje rezultata protiv njih. Trening nam je u 18 sati, pa se poklapa sa utakmicama.

Mislim da će u ovim drugim grupama biti po dvije lakše i po jedna prava utakmica. Tek će se zahuktati od četvrtfina­la i tad će biti najbolji rukomet. Hrvatska je sigurno mogla pokazati puno više u utakmici protiv Egipta, a zašto nije, stvarno ne znam. Obrana je bila mekana, golmani nisu bili na nivou, tako da je to razočarava­juće. Ali navikli smo svi da maksimalno bude negativno, pa onda bude veća radost ako se čudo napravi, ali protiv Danaca će biti jako teško.

Realnost je uoči drugog kruga da će ekipe iz regiona teško proći u četvrtfina­le, jer ulaze sa po dva boda. Može li se neko čudo desiti?

- Zanimljiva je jedna stvar, barem meni, a to je rekao desni bek Crne Gore Branko Vujović nakon susreta sa Španjolsko­m - naše balkanske ekipe imaju“problem”štosvakoig­raurazliči­tom sustavu-španjolcii­grajuuisto­msustavu,iuklubuiur­eprezentac­iji,imatenijem­ce koji također igraju u istom sustavu. Mađari i Egipćani igraju u španjolsko­msustavuiu­klubuiurep­rezentacij­i.iondajeteš­kouklopiti­različites­tilove rukometa na jednom mjestu, jer imate samo 10 dana nešto napravite ili uigrate, kada govorimo o reprezenta­cijama.

Sreća

Slovenci igraju manje-više španjolski sistem, plus njihov atraktivni i trkački rukomet, tako da svako ko ima malo manje briga u vezi sa shvaćanjem na koji način se treba igrati, na koji način treneri planiraju, on će uspjeti iskočiti. Francuskas­asvojomsup­erkvalitet­omi Danska sa svojom superkonku­rentnošću i kvalitetom mogu to kompenzira­ti, te različite stilove, ali generalno mi na Balkanuima­motusrećud­aimamodost­a slobode, ali opet je bez sustava teško. Ovo što Srbija radi je super. Napravio se neki gro kolektiva, koji može gurati. Toni Gerona je odličan trener i vidi se to, bez obzira na to što su izgubili od Nijemaca,mislimdare­prezentaci­jasrbijeig­raodličanr­ukometinad­amseda Hrvatska i Slovenija mogu pratiti način na koji se to može razvijati ubuduće.

Na kraju, koja je Vaša prognoza za samu završnicu?

- Prošli put sam promašio tko bi se mogao sastati, ali evo polažem nade u Španjolce, u Islanđane, te Francuze, a za četvrtu ekipu stvarno ne znam.

Hrvatska i Srbija na teškim ispitima

Nastavlja se Svjetsko prvenstvo za rukometaše i u grupama 3 i 4, a na terenu ćemo vidjeti dvije ex-yu selekcije. Ako žele u narednu fazu, i Hrvatska i Srbija moraju danas pobijediti. Hrvati igraju protiv aktuelnog prvaka svijeta Danske.

- Sigurno da je obrana ono što će biti odlučujuće u utakmici sa Dancima, ali kad igrate protiv reprezenta­cije kao što je Danska, sve mora štimati. Napad mora biti disciplini­ran da se Danci ne rastrče, obrana treba biti maksimalno agresivna jer ne vole tučnjavu, moramo napraviti dramu i rat ako želimo imati šansu. Dobro smo odigrali protiv Danaca u Mađarskoj prošlo prvenstvo, uzet ćemo neke dobre stvari, probati spremiti iznenađenj­e ili dva i nadati se da će svi segmenti igre funkcionir­ati, rekao je selektor Hrvatske Hrvoje Horvat.

Srbija će igrati protiv Norveške. - Došli smo po četvrtfina­le, što znači da moramo pobijediti sve tri utakmice da bismo uspjeli. Znamo kakva je Norveška reprezenta­cija, ali pripremiće­mo se kako treba, kaže selektor Srbije Toni Gerona.

Mislim da će u ovim drugim grupama biti po dvije lakše i po jedna prava utakmica

Parovi 1. kola druge faze SP-A za rukometaše, grupa 3:

Katar - Nizozemska (15.30 sati), Njemačka - Argentina (18), Norveška - Srbija (20.30). Norveška 4 boda, Njemačka 4, Srbija 2, Nizozemska 2, Katar 0, Argentina 0. SAD - Bahrein (15.30), Egipat - Belgija (18), Danska - Hrvatska (20.30).

Danska 4, Egipat 4, Hrvatska 2, Bahrein 2, Belgija 0, SAD 0.

Alžir - S. Makedonija (15.30), Maroko - Tunis (18).

Grupa 4:

Poredak: Cup, grupa 2: Poredak: President

 ?? ?? Iako mlad, ima vrlo bogato iskustvo
Iako mlad, ima vrlo bogato iskustvo
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina