Oslobodjenje

A zajednica

- MATEA JERKOVIĆ

raju parlamenti entiteta (Predstavni­čki dom FBIH bira četiri, a NSRS dva), a preostalu trojicu predsjedni­k Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultaci­ja sa Predsjedni­štvom BIH.

Osim razmatranj­a navedenog zahtjeva, Ustavni sud BIH je donio rješenje u predmetu broj U-16/20 kojim je utvrdio da Komisija za koncesije BIH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, u smislu člana 4. stav 3. i člana 6. stav 2. Zakona o koncesijam­a BIH, nije izvršila Djelimičnu odluku Ustavnog suda BIH broj U-16/20 od 16. jula 2021.

”Ustavni sud će ovo rješenje dostaviti Tužilaštvu BIH”, saopšteno je.

Odluka Ustavnog suda BIH od 16. jula 2021. odnosi se na rješenje spora po Ustavu BIH između BIH i entiteta Republika Srpska. Ustavni sud je tada zaključio da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijam­a u pogledu koncesiono­g dobra i nadležnost­i za njihovo donošenje, koje je donio RS.

Neustavne odredbe

”Prema Zakonu o koncesijam­a BIH, ovaj spor treba da riješi Komisija za koncesije BIH”, navedeno je tada, a osporeni akt odnosio se na: odluke o utvrđivanj­u uvjeta za dodjelu koncesije putem pregovarač­kog postupka za izgradnju i korištenje, rješenja o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje i ugovore o koncesiji HE Buk Bijela, HE Foča i HE Paunci. Dat je rok od tri mjeseca. Prvobitna odluka Ustavnog suda BIH nije ispunjena, a u decembru 2021. Sud je odlučio da najkasnije u roku od šest mjeseci izvrši Djelomičnu odluku iz jula.

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, u vrijeme podnošenja zahtjeva drugog zamjenika predsjedav­ajućeg Predstavni­čkogdomaps­bih,zaocjenu ustavnosti­člana5.stav1.tačkaa)zakona o zastavi BIH, Ustavni sud je utvrdio da član u dijelu koji glasi: “zajednički­h institucij­a ili institucij­a kojom upravljaju zajedničke institucij­e ili koja je odgovorna zajednički­m institucij­ama” nije u skladu sa Ustavom BIH i ukinuo ga.

Zvizdić, koji obnaša funkciju predsjedav­ajućeg Predstavni­čkog doma PSBIH, na Twitteru je poručio da je odluka Ustavnog suda historijsk­a.

”Ustavni sud je trajno potvrdio da BIH po svom karakteru nije državna zajednica, već država sa svojim suverenite­tom i historijsk­im kontinuite­tom”, napisao je Zvizdić.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ??
/ SENAD GUBELIĆ

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina