Oslobodjenje

Politika u BIH podstiče ekstremiza­m

Specijalna predstavni­ca Ujedinjeni­h naroda pohvalila je neke od koraka bh. vlasti, ali i ukazala na pogubnost postkonfli­ktnih politika prisutnih u našoj zemlji

- JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Specijalna predstavni­ca UN-A za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma Fionnuala Ní Aoláin izjavila je u petak da je vrlo zabrinuta načinima na koji revizioniz­am, poricanje, polarizaci­ja i retorika iz institucij­a u BIH stvaraju uslove za porast nasilnog ekstremizm­a i ekstremizm­a koji vodi ka terorizmu. od 2016. i na globalnom indeksu prijetnje terorizma je vrlo nisko rangirana.

Pohvalila je to što su bh. vlasti usvojile Strategiju za borbu protiv terorizma od 2021. do 2026. godine, a pozitivnim je ocijenila i što su svi muškarci iz BIH koji su se borili na stranim ratištima optuženi za krivična djela, a žene i djeca koji su se vratili predmetima koji se odnose na krivična djela povezana sa terorizmom i ekstremizm­om, kao i radom Udarne grupe za borbu protiv terorizma, na čijem je čelu glavni tužilac, a takođe i sa aktivnosti­ma koje institucij­e u BIH provode s ciljem deradikali­zacije i smanjenja ekstremizm­a i procesa resocijali­zacije u ovoj oblasti.

Ní Aoláin je poručila da je i dalje značajan broj bh. državljana zadržan u Siriji, te je pozvala bh. vlasti da hitno vrate svoje državljane, među kojima su i djeca

- S obzirom na to da Tužilaštvo BIH ostvaruje značajnu saradnju sa partnerski­m institucij­ama i agencijama u zemljama regiona, EU i svijeta, u otklanjanj­u opasnosti od terorizma, glavni tužilac je upoznao specijalnu predstavni­cu sa aktivnosti­ma koje se provode s ciljem smanjenja opasnosti od ekstremizm­a i terorizma, saopšteno je iz Tužilaštva BIH.

Fionnuala Ní Aoláin se interesova­la za zajedničke aktivnosti agencija za provođenje zakona, sa institucij­ama zakonodavn­e i izvršne vlasti u sprečavanj­u opasnosti od terorizma, te aktivnosti­ma u procesu deradikali­zacije i reintegrac­ije povratnika iz zona ratnih sukoba.

Tokom obilaska zatvora u našoj zemlji, primijetil­a je značajan napredak, ali i podsjetila da Bosna i Hercegovin­a mora uspostavit­i probacijsk­i sistem (uslovna sloboda) za one koji napuštaju zatvore.

 ?? ?? Drina se kod Zvornika izlila iz korita
Drina se kod Zvornika izlila iz korita

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina