Oslobodjenje

Drine u Savu

-

- Na području Zvornika i Bijeljine situacija je očekivana. Tokom vikenda plavni talas će se spuštati u tom dijelu. Očekujemo da Drina poplavi niže dijelove, kao što je slučaj u dijelu naselja u Zvorniku, na Terminalu. Nekoliko objekata je Drina već poplavila, baš kao i rijeka Hoča. Poplavljen je dio vikend-naselja u

Janji. Velika je količina vode u rijeci Savi i otežano je ulijevanje Drine, što može imati za posljedicu da se Drina dodatno izlije u dijelu Janje i Popova, ali ništa alarmantno, smatra Novitović.

Novitović je rekao da je vodostaj Une, Sane i Vrbasa u porastu, da se situacija prati i sve nadležne službe su blagovreme­no preduzele zakonom propisane radnje. On je naveo da je na području Hercegovin­e stabilno stanje, prestale su padavine, nema prijetnji ni rizika, a što se tiče Foče - vodostaj Drine je u opadanju, Ćehotina ima rast i blago izlivanje na dijelu ušća, ali nema ugroženih objekata.

Poplavljen­e oranice

Na području Zvornika voda se ulila u osam kuća naselja Terminal u Karakaju i u dvije kuće u Srednjem Šepku, ali trenutno vodostaj Drine stagnira i blago opada, saopšteno je iz gradskog Kriznog štaba za vanredne situacije.

U saopštenju se navodi da se voda ulila u kuće, jer je u toku noći maksimalni protok na Hidroelekt­rani Mali Zvornik iznosio 2.390 kubnih metara u sekundi, što je izazvalo porast vodostaja. Drina se ranije izlila na poljoprivr­edno zemljište u naseljima Roćević, Šepak i Tršić, ali za sada nema opasnosti da se prelije preko magistraln­og puta Zvornik - Bijeljina u naselju Tršić.

Na području

Zvornika voda se ulila u osam kuća naselja Terminal u Karakaju i u dvije kuće u Srednjem Šepku

- Postkonfli­ktne politike koje vode ka podjelama i neuspjeh u rješavanju postkonfli­ktnih pitanja su upravo uslovi koji stvaraju nasilni ekstremiza­m, istakla je Ní Aoláin.

Navela je da je pozitivno što u BIH nije bilo teroristič­kih napada iz tih područja uključeni u proces aktivne rehabilita­cije. Zadnjeg dana posjete BIH sastala se sa glavnim tužiocem Tužilaštva Bosne i Hercegovin­e Milankom Kajganićem.

Kajganić je gošći predstavio rad i rezultate Tužilaštva BIH u

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Fionnuala Ní Aoláin: Sistem uslovne slobode mora biti uspostavlj­en
/ SENAD GUBELIĆ Fionnuala Ní Aoláin: Sistem uslovne slobode mora biti uspostavlj­en

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina