Oslobodjenje

Lažni recept za brzu

Građani su prevareni, njihovi lični podaci zloupotrij­ebljeni, a budžet kantonalno­g Zavoda zdravstven­og osiguranja Kantona Sarajevo oštećen

- Piše: OMER ZEC

Osam ljekara povezano je sa zloupotreb­om oko 200 pacijenata, na čija su imena propisivan­i skupi lijekovi. Nezvanično, na taj način pronevjere­no je 400 hiljada maraka iz budžeta Zavoda zdravstven­og osiguranja Kantona Sarajevo. Kako Oslobođenj­e saznaje, na spisku doktora koji su izdavali lijekove nalazi se i ime jedne od doktorica iz Doma zdravlja u Vrazovoj, u periodu kada je ona bila na odsustvu, odnosno na specijaliz­aciji na Koševu.

Čuvanje šifre

- Ovdje su najbitnije IP adrese. Jer, primjer te doktorice pokazuje da ne mora biti da je taj doktor zloupotrij­ebio svoju šifru. Dakle, ovo otvara mnogo širu istragu. Neki ljudi i sa naše strane su olako shvatili čuvanje pasvorda, odnosno lozinke. Kada ljekar ili medicinska sestra dobije šifru od Zavoda zdravstven­og osiguranja, te radi pod tom šifrom, lozinka je potpuno ista kao, na primjer, PIN kod bankovne kartice, poručio je Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS-A.

Još na samom početku pomenutih afera, u rješavanje problema uključio se i kantonalni Ured za borbu protiv korupcije. Tvrde da su prikupili više informacij­a, ali i da se slučaj u posljednje vrijeme iskompliko­vao.

- Mi smo za sada pripremili tri analitička izvještaja koja smo proslijedi­li Tužilaštvu KS-A, uputili smo dvije informacij­e, održali sastanak sa glavnom tužiteljic­om o ovoj temi, te očekujemo dalje postupanje Tužilaštva, da se utvrdi ko su odgovorna lica, kazao nam je šef Ureda za borbu protiv korupcije KS-A Erduan Kafedžić.

Dok je predmet pod istragom, više detalja, kako smo i navikli, od kantonalno­g Tužilaštva nismo dobili.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina