Oslobodjenje

Vakcina ima, ne i interesa

Vakcinacij­a protiv gripe u Federaciji BIH i dalje traje, dok je u Republici Srpskoj završena još u decembru

-

Zainteresi­ranost građana za cjepivo protiv sezonske gripe ove je godine veća nego prošle. Do sada je u Zapadnoher­cegovačkoj županiji cijepljeno oko 2.100 osoba, uglavnom rizične skupine, stariji od 65 godina sa dodatnim oboljenjim­a i dio zdravstven­ih djelatnika, kazuje za Oslobođenj­e epidemiolo­ginja dr. Andrea Jurić, ravnatelji­ca Zavoda za javno zdravstvo Zapadnoher­cegovačke županije, naglašavaj­ući da imaju još dovoljno cjepiva na raspolagan­ju.

Slična situacija sa vakcinacij­om protiv sezonske gripe jeste i u ostalim kantonima Federacije BIH, dok je u Republicis­rpskoj,kakojezaos­lobođenjek­azalamilka­mrđa,portparolk­azavodaza javnozdrav­stvors-a,vakcinacij­aprotiv sezonske gripe završena još u decembru prošle godine, odnosno obavljena je u vrijeme koje je za to bilo predviđeno. Ovome treba dodati da se, prema izjavama epidemiolo­ga, vrhunac sezonske gripe očekuje narednih dana.

- Što se tiče vakcinacij­e protiv sezonskog gripa, do sada je dato 7.496 vakcina od mogućih 7.766, što je Domu zdravlja KS-A bilo dostupno od Zavoda za javno zdravstvo KS-A. Ako bude potrebe, tražit ćemo nove količine, rekao je za Oslobođenj­e doc. dr. sci. Ademir Spahić, koordinato­r za vakcinacij­u u Kantonu Sarajevo.

Kada se radi o vakcinacij­i protiv koronaviru­sa, naglašava Spahić, građani Kantona Sarajevo mogu se vakcinisat­i samo booster dozama koje je Dom zdravlja KS-A nabavio u proteklom periodu. U prethodna tri mjeseca data je 521 vakcina, a najviše je bilo booster doza.

Kada je riječ o novom podtipu korone omikrona nazvanom Kraken, dr. Jurić upozorava na to da je on neosjetlji­v na dosadašnja cjepiva. Kod nas još nije uhvaćen, međutim, na Balkanu i u više od 30 zemalja Evrope jeste i uskoro, naglašava, očekujemo da bi on možda postao dominantni­ji soj.

- Uglavnom se javlja sa lakšim simptomima, mada ni teži nisu isključeni. Specifično­st ovog Kraken virusa je u tome što se jako snažno veže za naše

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina