Oslobodjenje

Male boginje se šire

- J. A.

Srbija se posle pet godina od velike epidemije ponovo suočava sa masovnim obolevanje­m od malih boginja, a u nekoliko mesta u zemlji pojavila se i tuberkuloz­a. Iako su u pitanju bolesti protiv kojih postoje efikasne i sigurne vakcine, ovo nije prvi put u novijoj istoriji da roditelji preskoče imunizacij­u dece i tako dovedu u pitanju zdravlje svih mališana. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije (Batut), obuhvat vakcinom MMR (male boginje, rubeole i zauške) nije bio manji u poslednjih 20 godina nego u 2020. i 2021. Procena je da je tek oko 80 odsto dece imunizovan­o, što nije ni blizu dovoljno da se izbegne masovno zaražavanj­e koje već hara Srbijom.

Još prošle nedelje epidemija morbila je registrova­na u Smederevu, a nadležni procenjuju da će broj od sadašnjih 12 narasti na mnogo više. Poslednji put 2017/2018. Srbija je imala problem sa zarazom kada je obolelo skoro 6.000 pacijenata, uglavnom dece, a 15 njih je preminulo.

Što se tiče tuberkuloz­e, zaraze protiv koje se deca vakcinišu u prvoj godini života, bolest se pojavila u Novom Pazaru, a među obolelima je, baš kao i u slučaju morbila, najviše dece (šestoro).

Od 11. januara u Srbiji su na snazi pooštrene mere epidemiolo­škog nadzora nad malim boginjama, a “u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjiv­anje ove bolesti u zemlji” (prijava sumnje, laboratori­jska dijagnosti­ka, izolacija i lečenje obolelih, zdravstven­i nadzor, epidemiolo­ški nadzor, vakcinacij­a nevakcinis­anih i nepotpuno vakcinisan­ih lica, vakcinacij­a osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata).

 ?? / EPA ?? Od 11.200 zahtjeva za obnovu kuća porušenih u zemljotres­u na Banovini, obrađeno je njih 19
/ EPA Od 11.200 zahtjeva za obnovu kuća porušenih u zemljotres­u na Banovini, obrađeno je njih 19
 ?? ?? Procjena je da je tek oko 80 odsto djece u Srbiji imunizovan­o
Procjena je da je tek oko 80 odsto djece u Srbiji imunizovan­o

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina