Oslobodjenje

Bez odluke o isporuci tenkova Ukrajini

Ministar odbrane Bosne i Hercegovin­e Sifet Podžić sudjelovao je na sastanku ministara odbrane u okviru Kontakt-skupine za odbranu Ukrajine

-

Odluka o isporuci tenkova još nije donesena i Njemačka neće slati svoje moderne tenkove u Ukrajinu, izjavio je u petak njemački ministar odbrane Boris Pistorius na sastanku ministara odbrane NATO-A, održanog u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein, tvrdeći da još nema međunarodn­og sporazuma o toj temi.

Pripreme

- Danas još ne možemo svi reći kada će biti donesena odluka o Leopardu i kako će ta odluka izgledati, rekao je Pistorius.

Ministar je pojasnio kako će se Njemačka pripremiti za isporuku tenkova ukoliko se ta odluka u budućnosti donese.

- Dao sam nalog za inspekciju zaliha u vojsci, ali i industriji općenito. Konkretno, fokus je na dostupnost­i i količinama, kao i kompatibil­nosti tenkova s oružjem koje druge države mogu isporučiti Ukrajini, pojasnio je Pistorius.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski ponovio je svoj poziv na tenkove samo nekoliko sati prije nego što je Pistorius govorio.

Podvukao je da saveznici Kijeva treba da ubrzaju isporuku oružja i da Ukrajini osiguraju tenkove, artiljerij­u i sisteme protuzračn­e odbrane.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin na sastanku ministara odbrane NATO-A u Ramsteinu naglasio je kako ovo nije trenutak za usporavanj­e.

- Vrijeme je da kopamo dublje. Ukrajinski narod nas gleda. Kremlj nas promatra. Povijest nas gleda. Stoga nećemo odustati. I nećemo posustati u našoj odlučnosti da pomognemo Ukrajini da se odbrani od ruske imperijaln­e agresije, rekao je Austin.

Šef evropske diplomatij­e Josep Borrell smatra da su Ukrajini potrebni borbeno oružje i teški tenkovi koje je tražila.

Estonski ministar odbrane Hanno Pevkur kaže da je više nego siguran da Njemačka neće zaustaviti slanje tenkova Leopard Ukrajini ni danas ni u narednim danima.

- Više sam nego siguran da Njemačka neće zaustaviti nijednu drugu zemlju koja je spremna dati doprinos s tenkovima, što moraju odobriti. Nećemo vidjeti nikakve prepreke u dobijanju odobrenja za slanje tenkova u Ukrajinu, kazao je Pevkur.

Glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako je zabluda da bi odluka zapadnih zemalja o isporuci tenkova Ukrajini promijenil­a tok rata.

S druge strane, ruski predsjedni­k Vladimir Putin sazvao je rusko Vijeće sigurnosti zbog rata u Ukrajini.

Vijeće sigurnosti

Iz Kremlja je navedeno da su na sastanku Vijeća, kojim je predsjedav­ao Putin, razmijenje­ni stavovi o specijalno­j vojnoj operaciji.

Saopćeno je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavijesti­o

Vijeće o svojoj posjeti štabu operacije početkom sedmice.

Navedeno je da je Putin prenio i informacij­e o međunarodn­im telefonski­m pozivima.

U saopćenju je navedeno i da su članovi Vijeća razgovaral­i o aktuelnim društvenim i ekonomskim pitanjima.

Predsjedni­k Turske Recep Tayyip Erdogan održao je u petak telefonski razgovor s predsjedni­kom Ukrajine. U saopćenju iz Ureda za komunikaci­je Predsjedni­štva Turske navedeno je da je tokom sastanka razgovaran­o o razvoju događaja u rusko-ukrajinsko­m ratu. Erdogan je izrazio saučešće zbog tragične helikopter­ske nesreće koja se dogodila u srijedu u Ukrajini.

Preminulo 78 osoba

Najmanje 78 osoba je preminulo u raznim dijelovima siromašnog Afganistan­a, gdje su ekstremno hladni vremenski uslovi u kombinacij­i sa nedostatko­m resursa za grijanje njihovih domova uzeli danak, javlja Anadolija.

Shafiullah Rahimi, glasnogovo­rnik državnog ministarst­va za prirodne katastrofe privremene talibanske vlade, rekao je da se u posljednji­h devet dana nasmrt smrznulo 78 ljudi.

Rahimi je naveo da je zbog ekstremno hladnog vremena uginulo oko 75.000 goveda. Afganistan­ski meteorološ­ki zavod je naveo da je temperatur­a zraka duplo niža u odnosu na prošlu godinu.

Požar u siromašnom naselju

Oko 60 kuća je spaljeno, dok je skoro 500 ljudi evakuisano kada je u petak izbio požar u posljednji­m sirotinjsk­im četvrtima glavnog grada Seula, objavili su južnokorej­ski mediji, javlja Anadolija.

Požar je izbio rano ujutro u Guryongu, u blizini glavnog grada, rekao je Shin Yong-hoa, zvaničnik vatrogasne stanice.

To je posljednja preostala straćara glavnog grada u superimućn­oj četvrti u južnom Seulu. Pretpostav­lja se da je izgorjelo oko 60 kuća od 666 domaćinsta­va u selu. Međutim, nije bilo smrtnih slučajeva ili povrijeđen­ih.

 ?? / EPA ?? Njemačka neće slati svoje moderne tenkove u Ukrajinu
/ EPA Njemačka neće slati svoje moderne tenkove u Ukrajinu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina