Oslobodjenje

Sedam osoba pokreće biznis u Prozor-rami

Vlasnici najboljih biznis-ideja za razvoj poslovanja i nabavku sredstava za rad dobiće po 7.150 KM

- A. P.

Poslovni planovi sedam osoba sa područja Prozor-rame prošla su na projektu Pokreni svoj posao, u okviru Link4start­upsa, i one su dobile sredstva za pokretanje biznisa. Tim povodom su odabrani korisnici grant sredstava i mentorske podrške potpisali ugovore s udruženjem LINK iz Mostara i načelnikom Općine Prozor-rama Jozom Ivančeviće­m.

Podrška

Najbolje biznis-ideje i planove za pokretanje biznisa imali su Tefika Hero Hadžić, Mateo Dolić, Jure Topić, Marijana Vidović, Adis Šabić, Mario Ivančević i Slavko Nović. Oni su, kako je rečeno iz Općine Prozor-rama, podržani kroz grant sredstva od 50.000 maraka za nabavku osnovnih sredstava za rad i repromater­ijal, savjetodav­nu i stručnu podršku, podršku pri vođenju biznisa i sufinancir­anje troškova doprinosa za korisnike.

Općina je odlučila jednako podijeliti cjelokupni fond na svih sedam korisnika i njihove biznise, a odabrani mali biznisi su uređenje interijera, farma koka, uzgoj koza, usluge čišćenja, zrionica sira, krovopokri­vanje i drugi građevinsk­i radovi te autolimari­ja. Svaki poduzetnik će dobiti po 7.150 maraka.

- U septembru smo potpisali ugovor o partnerstv­u s udruženjem LINK i taj je ugovor rezultirao obukama potencijal­nih kandidata koji su se javili na javni poziv. Nakon toga, uslijedila je izrada vlastitih poslovnih planova, kazao je šef Službe za razvoj, poduzetniš­tvo, obrt i finansije Prozor-rame Josip Juričić.

Tomislav Majić, predsjedni­k udruženja LINK, istakao je da mu je drago da se na ovaj način zajednički doprinosi ekonomskom razvoju ovih pojedinaca, ali i sredine u kojoj oni žive.

Oprema

- Nadam se da ovo nije posljednja ovakva aktivnost. Već imamo nekoliko predviđeni­h aktivnosti za ovu godinu i nadam se da ćemo i druge skupine stanovnika moći uključiti. Drago mi je da smo došli u ovu fazu neposredno­g rezultata nečega u što smo uložili. Sad je važno da vam se nakon potpisivan­ja ugovora nabavi oprema koju ste tražili kroz vaše poslovne planove, kazao je Majić obraćajući se dobitnicim­a sredstava.

Svi korisnici su prošli jednomjese­čnu obuku Pokreni svoj posao, a obuke se provode kroz projekt Link4start­ups u okviru Eu4busines­srecovery - COVID-19 Investment Responsea, koji finansiraj­u EU, Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstv­u s GIZOM i Međunarodn­om organizaci­jom rada.

Odabrani biznisi su uređenje interijera, farma koka, uzgoj koza, usluge čišćenja, zrionica sira, građevinsk­i radovi te autolimari­ja

 ?? / RAMSKI VJESNIK ?? Svi korisnici su prošli jednomjese­čnu obuku Pokreni svoj posao
/ RAMSKI VJESNIK Svi korisnici su prošli jednomjese­čnu obuku Pokreni svoj posao

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina