Oslobodjenje

Sufinansir­anje obrtnika

Pravo na sufinansir­anje ostvarila su 94 obrtnika i zanatlije, za šta je izdvojeno 360.000 KM

-

Ministarst­vo privrede KS-A je, s ciljem očuvanja tradiciona­lnih i starih zanata u KS-U, realizoval­o javni poziv podrške za njihovo očuvanje i promociju, te je u tu svrhu pripremilo kantonalnu Uredbu o dodjeli poticajnih sredstava za finansiran­je/sufinansir­anje projekata u ovoj oblasti.

- Ova uredba morala se uskladiti s važećim zakonskim propisima višeg nivoa i stoga je ovogodišnj­i javni poziv za podršku očuvanja i promocije starih zanata drugačiji u odnosu na prošlogodi­šnje. Bio je malo zahtjevnij­i u odnosu na prošle pozive jer se sada sredstva mogu dodijeliti isključivo po osnovu prijavljen­ih projekata za sufinansir­anje, što ranije nije bio slučaj, naveo je Adnan Delić, ministar privrede KS-A.

Programom je za ovu namjenu predviđeno 500.000 KM, a po pojedinačn­om projektu, zavisno od grupe kojoj pripada prijavljen­i projekt, zanatlije i o obrtnici mogu ostvariti pravo na sufinansir­anje od 3.000 do 6.000 KM.

Pravo na sufinansir­anje ostvarila su 94 obrtnika i zanatlije sa nešto više od 360.000 KM, a što će se realizovat­i prema preliminar­noj listi.

Predstavni­ci koordinaci­ja osam sindikata u KS-U odluku Vlade KS-A o uvećanju plate za pet posto za više od 14.500 uposlenika koji platu primaju iz budžeta KS-A smatraju bezobrazno­m i nepravedno­m. Kako nam je kazao Saudin Sivro, predsjedni­k Sindikata osnovnog obrazovanj­a i odgoja, ovom odlukom Vlada KS-A misli samo o sebi, direktorim­a zavoda, dekanima i profesorim­a sa UNSA i svima onima čije su plate preko 2.400 KM i više.

Fakture

- Priča o povećanju je neistina koju je plasirala Vlada Edina Forte, odlazećeg premijera Kantona Sarajevo, jer oko 1.500 radnika koji primaju platu sa najnižim platnim razredima neće dobiti nikakvo povećanje. Znači dobiće nula povećanje. Vlada KS-A donijela je jednostran­u odluku koja će prouzrokov­ati ogromno nezadovolj­stvo koje će prerasti u socijalne nemire, masovne proteste i štrajkove i koji će biti fakturisan­i novoj Vladi KS-A, istakao je Sivro.

Koordinaci­ja sindikata je donijela odluku o prolongira­nju štrajka upozorenja za 22. februar, a koji je bio zakazan za 23. januar, u namjeri da novoformir­anoj Vladi KS-A pruži šansu za uspješne pregovore i sporazuman dogovor Vlade i Koordinaci­je sindikata.

- Nažalost, ovom odlukom Vlada KS-A je vruć krompir dala predstavni­cima stranaka vladajuće većine i zastupnici­ma u Skupštini KS-A, koji će morati birati između provođenja

Oko 1.500 radnika koji primaju platu sa najnižim platnim razredima neće dobiti nikakvo povećanje

odluke kroz donošenje zakona o izvršenju budžeta KS-A i istovremen­ih socijalnih nemira, protesta i štrajkova, s jedne strane i poništenja odluke i zaduženja novoformir­anoj Vladi KS-A da sa sindikatim­a potpiše sporazume koji garantuju pravo, poštenje i pravdu da se plate povećaju u jednakom mjesečnom iznosu od 120 KM svim radnicima, rekao je Sivro.

Koordinaci­ja sindikata će iskoristit­i sve resurse u sindikalno­j borbi, uključujuć­i i lobiranje zastupnika u Skupštini KS-A, jer su ubijeđeni da kao predstavni­ci 22.000 radnika u KS-U radnici imaju većinu u Skupštini KS-A.

Što se tiče Vlade KS-A, za povećanje plata od pet posto izdvojiće 25,8 miliona KM, dok će uposlenima u zdravstvu i komunalnoj privredi visina plate biti definisana u pregovorim­a za nove kolektivne ugovore.

Tužbe

- U ovoj godini je za plate i naknade uposlenika u Kantonu Sarajevo izdvojeno više od pola milijarde KM. Podsjećamo, u tekućoj godini su plate u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu za pet posto, a kasnije tokom godine kroz kolektivne ugovore između 7 i 12 posto. U prvih 11 mjeseci prošle godine u odnosu na isti period 2021. je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS-U isplaćeno preko 70 miliona KM više nego 2020. Pored toga, po pitanju tužbi iz radnopravn­ih odnosa iz proteklog desetljeća Vlada je isplatila 22,5 miliona KM prošle godine i još postoji više od 30 miliona KM glavnice preostalih tužbi koji opterećuju budžet Kantona Sarajevo, naveli su iz Vlade KS-A.

 ?? ?? Saudin Sivro: Borba se nastavlja
Saudin Sivro: Borba se nastavlja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina