Oslobodjenje

Drogu i oružje prenosili kuriri iz BIH

Policajci Austrije i Slovenije razbili su međunarodn­u grupu švercera koja je djelovala u Sloveniji, Austriji i Italiji

- D. P.

Tokom istrage policajaca iz Slovenije i Austrije utvrđeno je da su kriminalne grupe iz BIH, Slovenije i Austrije tijesno sarađivale trgujući drogom i oružjem na području Slovenije, Austrije i Italije.

Braća iz BIH bila su glavni kuriri ove velike međunarodn­e kriminalne grupe. Jedan od njih je uhapšen u Gornjoj Austriji još u novembru 2022. kada su u bečkom okrugu Penzing, osim njega, uhapšene još dvije osobe i kod njih je pronađeno 11,3 kilograma kokaina.

Lider kriminalne organizaci­je bio je 31-godišnji državljani­n Slovenije koji je blisko sarađivao sa 34-godišnjim Slovencem koji je živio u BIH. On je djelovao iz Bosne i Hercegovin­e, odakle je uspostavio kurirsku službu koja je drogu preko Slovenije prebacival­a u Salzburg i ostatak Koruške.

U Salzburgu je policija izvršila 10 pretresa i 50 u Sloveniji, pored jednog pretresa u Nemačkoj i jedne kuće u Gornjoj Austriji. Privedeno je 49 osumnjičen­ih, koji se terete za više od 200 krivičnih djela. U racijama u iznajmljen­im stanovima 500 policajaca našlo je 11 kilograma amfetamina, 3.000 tableta ekstazija, nekoliko kilograma sušenog kanabisa, 5.000 biljaka kanabisa i jedan kilogram kokaina. Oduzeti su 300.000 eura u gotovini, sadržaj raznih sefova i automatsko vatreno oružje.

Otkriveno je da su šverceri drogu prebacival­i planinskim putevima, preko nekadašnje­g graničnog prelaza Loiblpas. Kuriri iz BIH su dobro pratili granične patrole, pa su tačno znali gdje se koja nalazi. Ukoliko bi im situacija to dozvolila, oni bi drogu prebacival­i i preko graničnog prelaza Seebergsat­tel, prenosi portal Thestories­t. A kada bi droga stigla do Salzburga, uglavnom su je rasturali po pabovima i bordelima.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina