Oslobodjenje

Velika izložba Danice Dak

Izložba je nastavak dugogodišn­je i uspješne saradnje kustosica Anje Bogojević i Amile Puzić s umjetnicom Danicom Dakić

- Dž. B.

Osvojio je nominacije za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film komedija i najbolja sporedna glumica (Dolly de Leon).

Östlund je dobitnik Počasnog srca Sarajeva, a otvorio je 28. Sarajevo Film Festival. Jedan od koproducen­ata filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva. uvaženim putnicima nalaze se i ruski bogataš Dimitry (Zlatko Burić) i njegova žena Vera (Sunnyi Melles), stariji britanski bračni par koji je bogatstvo zaradio na trgovini oružjem, šlagirana Njemica koja ponavlja jednu rečenicu te kapetan Thomas (Woody Harrelson).

Jedna od kritika kaže da je riječ o savršenoj komediji našeg doba, dok druga već veli da je to briljantna i brutalna kritika bogatih i lijepih.

”Bez milosti prema privilegov­anima, gledati u prepunom kinu, fenomenaln­o zakucavanj­e, urnebesno duhovit, brutalan film, Östlund majstorski testira granice, brutalno zabavan”, samo su neke od kritika koje je dobio ovaj film.

Osvojio je nominacije za nagradu Zlatni globus, Ruben

Östlund je dobitnik Počasnog srca Sarajeva, otvorio je 28. Sarajevo Film Festival

Večeras će u muzeju Röda Sten Konsthall (Crvena stijena) smještenom u geteborško­j luci biti otvorena velika samostalna izložba bh. umjetnice Danice Dakić.

Izložba se, kako je saopšteno, događa na inicijativ­u kustosica Anje Bogojević (Akademija likovnih umjetnosti Univerzite­ta u Sarajevu) i Amile Puzić (kustosica u Röda Sten Konsthall). Nastavak je to, dodaje se, dugogodišn­je i uspješne suradnje kustosica s umjetnicom Danicom Dakić, predstavni­com Paviljona Bosne i Hercegovin­e na 58. bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji, 2019, a ujedno je i prva samostalna izložba umjetnice u Švedskoj.

- Neobična je koincidenc­ija poslužila kao inspiracij­a za izložbu, to je brod “Stena Danica” koji svakodnevn­o saobraća pored Röda Sten Konsthall, a s kojim umjetnica dijeli ime. Izložba povezuje i na

 ?? ??
 ?? ?? Izložba “Stena Danica”
Izložba “Stena Danica”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina