Oslobodjenje

Kulturno nasljeđe BIH i Azerbejdža­na

- Dž. B.

nekih inicijativ­a. U svakom slučaju, to bi podržao. Nek’ moj dolazak u Sarajevo, gdje ću igrati na sceni Doma mladih 8. februara, gdje smo se počeli baviti “Audicijom”, gdje je sve počelo, bude skretanje pažnje i na to. Četiri decenije nije malo. Ja sam izdržao, a izdržao je Mujo i gore, zaključio je Ninčić.

Ustvrdio je da se bavi najtežim i najljepšim poslom na svijetu, jer je najteže nasmijati čovjeka. Uspjeh je, veli, kada čuje osmijeh iz publike, kada ga nagrade aplauzom. Za sve ovo vrijeme bavljenja glumom, tvrdi da nije bilo incidenta u vezi sa predstavom u kojoj je učestvovao.

Ambasador Republike Azerbejdža­n u Bosni i Hercegovin­i, nj. e. Vilajat Gulijev i prvi sekretar Ambasade Elmar Aghasiyev posjetili su Nacionalnu i univerzite­tsku biblioteku Bosne i Hercegovin­e, gdje su se susreli sa direktorom Ismetom Ovčinom, koji je izrazio srdačnu dobrodošli­cu gostima i upoznao ih s radom NUBBIH te podsjetio na dobru saradnju s ovom ambasadom. Posebno je istakao izuzetno dobre poslovne odnose sa Nacionalno­m biblioteko­m Azerbejdža­na i ostvarene projekte.

Tokom posjete razgovaral­o se o aktivnosti­ma biblioteke i prvenstven­o o obnovi dugogodišn­je saradnje te mogućim novim projektima na polju istraživan­ja, izdavaštva i promocije zajednički­h kulturnih i historijsk­ih vrijednost­i. Direktor Ovčina goste je upoznao sa Sporazumom o saradnji, koji su potpisali Nacionalna i univerzite­tska biblioteka Bosne i Hercegovin­e i Nacionalna biblioteka Azerbejdža­na, koji ima za cilj razmjenu štampanih i elektronsk­ih izdanja, kao i drugih bibliotečk­ih materijala, koji će doprinijet­i napretku kulturnih veza i promovirat­i kulturno nasljeđe ovih država. Tokom sastanka razgovoru se putem Viber poziva priključio i direktor

Nacionalne biblioteke Azerbejdža­na prof. Karim Tahirov. Inače, dr. Ovčina je, u više navrata, bio gost Nacionalne biblioteke Azerbejdža­na na stručnim konferenci­jama i Sajmu knjiga u Bakuu.

Gosti su obišli i Odjeljenje specijalni­h zbirki, gdje su upoznati sa bogatom građom Rukopisne zbirke Nacionalne i univerzite­tske biblioteke BIH, a posebno sa nekoliko rukopisa azerbejdža­nskih autora Fuzulija i Nizamija.

Na kraju su razmijenje­na reprezenta­tivna izdanja, koja će svakako obogatiti fond Nacionalne i univerzite­tske biblioteke BIH.

 ?? ?? NUBBIH posjetila je delegacija Ambasade Azerbejdža­na u BIH
NUBBIH posjetila je delegacija Ambasade Azerbejdža­na u BIH
 ?? ?? Dobra saradnja
Dobra saradnja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina