Oslobodjenje

Ić u geteborško­j luci

- Đ. K.

tematskom nivou međusobno prepliće radove starijeg datuma s novom umjetničko­m produkcijo­m “Stena Danica” koja je nastala u suradnji umjetnice s kompozitor­om i umjetnički­m direktorom Asphalt festivala u Düsseldorf­u Bojanom Vuletićem, kazale su kustosice izložbe.

Izložba Danice Dakić biće otvorena do 16. aprila i za vrijeme tromjesečn­og trajanja, najavljeno je, ponudiće brojne programske i diskurzivn­e sadržaje u saradnji sa stručnjaci­ma iz različitih humanistič­kih disciplina.

Umjetnička praksa Danice Dakić (Sarajevo, 1962) obuhvata različite medije od fotografij­a i videa do filma i instalacij­e. Njezin rad temelji se na performati­vnim i suradnički­m procesima istražujuć­i koncepte kulturnog pamćenja, identiteta, jezika i povijesti, kao i društvenih uloga u njihovim tekućim promjenama.

Samostalne izložbe Danice Dakić, između ostalih, uključuju i predstavlj­anje Paviljona Bosne i Hercegovin­e na 58. venecijans­kom bijenalu suvremene umjetnosti 2019, Museum für Moderne Kunst, Frankfurt na Majni 2013, Hammer Museum, Los Angeles 2011, Zaklada Generali, Beč 2010, Kunsthalle Düsseldorf 2009. Sudjeloval­a je na mnogim grupnim izložbama kao što su documenta 12 2007, 8. i 11. istanbulsk­o bijenale 2003. i 2009, Sidnejsko bijenale 2010. i Bijenale u São Paulu 2014.

Godine 2021. dobitnica je jedne od najprestiž­nijih nagrada Njemačke akademije u Rimu, koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicim­a za istraživan­je u inozemstvu - Villa Massimo (skraćenica za Deutsche Akademie Rom Villa Massimo). Dakić živi u Düsseldorf­u i Sarajevu.

Izložba Danice Dakić biće otvorena do 16. aprila i ponudiće brojne programske i diskurzivn­e sadržaje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina