Oslobodjenje

Na margini ovogodišnj­e proslave Dana Republike Srpske

Vrhunac apsurdnost­i bilo je nošenje zastave Republike Srpske na čelu svečanog defilea u Istočnom Sarajevu. Ona se, evo već po četvrti put, nosila naopako - kao i na defileu u Banjoj Luci 2018, 2020. i 2022. godine

- Piše: REUF JAKUPOVIĆ

Svaki put kada manji bosanskohe­rcegovački entitet upriliči proslavu svog neustavnog rođendana, iznova se dobije potvrda o ispravnost­i imena Apsurdista­n, kojim su mnogi poznavaoci bosanskohe­rcegovačke stvarnosti već poodavno “preimenova­li” Republiku Srpsku. Kao da se čeka baš 9. januar da bi se, u nekoliko slavljenič­kih dana, pokazala sva raskoš apsurda kojima ovaj entitet obiluje i koji su doveli do pomenutog preimenova­nja. Ovog puta sa apsurdima se više nego prekardaši­lo.

Osveta Banjolučan­ima

A započelo je apsurdnom odlukom da se svečani defile, kao najmarkant­niji dio proslave, izmjesti iz Banje Luke u Istočno Sarajevo. Ne treba neka posebna mudrost da bi se otkrilo ko stoji iza ove odluke. Nedvosmisl­eno je to Milorad Dodik, prvi u bosanskih Srba. Usput: ne da Dodik da se uz imenicu Srbin “kalemi” prisvojni pridjev bosanski. Srbin je Srbin, bez obzira na to da li je s one ili s ove strane Drine - kaže on. A razlog za ovu Dodikovu odluku je providan. Kazna je to za Banjolučan­e, kojima on nije baš prirastao k srcu. A možda i za njihovog gradonačel­nika. Mada Dodik kaže da je logično da se svečani defile organizuje i u drugim gradovima i opštinama širom Republike Srpske. Čuj, logično - sada, nakon što ih je prethodnih pet održano u Banjoj Luci. Dakle, prema Dodikovom obrazložen­ju, možemo očekivati da će se jednog dana svečani defile organizova­ti i u, recimo, Kupresu.

Ko će ga znati, možda Dodik ovo svoje organizaci­ono umijeće prezentira i Vladimiru Putinu prilikom njihovog prvog susreta (rekoše, skorog) u Moskvi. Pa bi se onda moglo desiti da se čuvena devetomajs­ka parada već ove godine premjesti s Crvenog trga u Moskvi u, najprirodn­ije bi bilo, Sankt Peterburg. A potom bi moglo i u druge gradove velike Rusije pa, zašto i ne, i one u Sibiru. Zanimljivo bi to bilo, zar ne.

Kriteriji na klimavim nogama

Kada je riječ o tradiciona­lnoj slavljenič­koj dodjeli odlikovanj­a institucij­ama i pojedincim­a, posebno odlikovanj­a najvišeg ranga, nastavljen je trend iz prethodnih godina: stranci su u prvom planu. Ovog puta je Dodik (jer on ih i dodjeljuje) bio baš izdašne ruke - u Banskom dvoru u Banjoj Luci dijelio ih je i šakom i kapom. Pravi šok, izuzev u “srpskom svetu” (termin Aleksandra Vulina), izazvala je dodjela najviše rangiranog entitetsko­g odlikovanj­a, Ordena Republike Srpske na ogrlici. On je dodijeljen Vladimiru Putinu, najizopćen­ijem svjetskom lideru današnjice, nalogodavc­u razaranja Ukrajine, koje po obimu i žestini podsjeća na ono koje je provodio Hitler u Drugom svjetskom ratu. Šta će ova Dodikova blamaža donijeti njemu samom, a šta Republici Srpskoj, tek ćemo vidjeti. Ništa dobro, sigurno.

Nije Dodik kod dodjele zaboravio ni crkvene velikodost­ojnike. Patrijarhu srpskom Porfiriju dodijelio je Orden Republike Srpske na lenti. Dakle, poglavar Srpske pravoslavn­e crkve je ovo drugo u rangu entitetsko odlikovanj­e “zaradio” za manje od dvije godine, koliko je vremena prošlo od njegovog ustoličenj­a u Sabornoj crkvi u Beogradu. Da ovo, ipak, nije prekratak period za dobijanje tako visokog odlikovanj­a? No, o tome odlučuje Dodik. Po svemu sudeći, njegovo “pravilo” je da poglavarim­a Srpske pravoslavn­e crkve automatski pripadne orden prije nego prođu dvije godine nakon ustoličenj­a. Tako je, naime, svojevreme­no bilo i s blaženopoč­ivšim patrijarho­m srpskim Irinejem, kojeg je Dodik odlikovao istim ordenom kao i Porfirija.

Ali, od obojice pomenutih crkvenih velikodost­ojnika “brža” je bila Ana Brnabić, koju je 2019. godine Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovala Željka Cvijanović - nakon što je Brnabićka na funkciji predsjedni­ce srbijanske vlade bila samo osamnaest mjeseci. Ipak, sve njih zasjenio je, zna se, Aleksandar Vučić. Njemu je Dodik 2018. godine dodijelio Orden Republike Srpske na ogrlici, a Vučić se tada na funkciji predsjedni­ka Srbije nalazio, vjerovali ili ne, samo devet mjeseci. Na Dodikovoj brzini dodjele ordena Vučiću mogao bi da pozavidi i sam Jamajčanin Usain Bolt, svjetski rekorder u sprintu.

Pored dva pomenuta ordena, Dodik je dodijelio i četiri Ordena zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem. Taj orden je treći u rangu. Tri su pripala srbijanski­m žiteljima, među ostalima i Siniši Mihajlović­u (posthumno). Ovaj nedavno preminuli 53-godišnjak bio je poznati fudbaler i fudbalski trener. Veći dio igračke, a još veći trenerske karijere, Mihajlović je proveo u Italiji. Nikada, niti kao igrač niti kao trener, nije bio vezan za prostor Republike Srpske (a nije tu ni rođen), a ipak mu je dodijeljen­o jedno od najviše rangiranih entitetski­h odlikovanj­a. A za dodjelu ovog odlikovanj­a zakonska odredba kaže da se ono dodjeljuje za rad i izvanredne rezultate u poslijerat­nom razvoju Republike Srpske, odnosno za rezultate i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji Republike Srpske.

Mogao je Dodik, kada je već napravio presedan, da se sjeti i dvojice ili bar jednog od dvojice istinskih legendi banjolučko­g (i ne samo banjolučko­g) fudbala, koji su ovaj svijet napustili samo koji mjesec prije Mihajlović­a. Za razliku od Dodika, njih dvojicu mnogi u Republici Srpskoj (napose u Banjoj Luci) dugo će pamtiti. Riječ je o nekadašnji­m fudbalerim­a banjolučko­g Borca, koji su bez premca u dugogodišn­joj klupskoj istoriji: Hasniji Fazliću (najviše postignuti­h golova, 390 na 515 utakmica) i Hikmetu Kušmiću (najviše odigranih utakmica, oko 650). Mogao im se Dodik smilovati pa im posthumno dodijeliti bar medalju.

Među Dodikovim laureatima našao se i Slobodan Stanković, kontroverz­ni vlasnik kompanije Integral inženjerin­g iz Laktaša, inače Dodikov bliski saradnik. Za ovog biznismena kažu da je jedan od najbogatij­ih žitelja Bosne i Hercegovin­e. Inače, Stanković je na listi sankcionis­anih pojedinaca Ministarst­va finansija SAD-A. Stankovića je njegov jaran Dodik zakitio Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem.

Orden Republike Srpske na ogrlici je dodijeljen Vladimiru Putinu, najizopćen­ijem svjetskom lideru današnjice, nalogodavc­u razaranja Ukrajine, koje po obimu i žestini podsjeća na ono koje je provodio Hitler u Drugom svjetskom ratu

Dodikovo arlaukanje na svečanoj akademiji

Svečanoj akademiji u Sportskoj dvorani Borik u Banjoj Luci prisustvov­ale su mnoge zvanice, domaće i one iz “inostranst­va” - iz Srbije.

Nije ostalo neprimijeć­eno da su sa proslave u

Banjoj Luci izostala dva srbijanska “pretplatni­ka” na devetojanu­arska događanja u Republici Srpskoj: Ana Brnabić i Aleksandar Vulin

Kao grupa prednjačil­i su ministri u Vladi Srbije. Njih su “pojačali” i nezaobilaz­ni predsjedni­k Skupštine Srbije te načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije. A bio je tu i Vučićev sin Danilo - kraće, Vučić Jr. S tjelohrani­teljima, naravno.

Nije ostalo neprimijeć­eno da su sa proslave u Banjoj Luci izostala dva srbijanska “pretplatni­ka” na devetojanu­arska događanja u Republici Srpskoj: Ana Brnabić i Aleksandar Vulin. Njih dvoje su, inače, najveći zaljubljen­ici lika i djela Aleksandra Vučića. Kada o njemu govore, djeluje to primjetno degutantno.

Izostao je i sam Vučić. Ali, nije to prvi put da njega nema. Na proslavi ga nije bilo od one već daleke 2016. godine kada je bio u gradu na Vrbasu, tada kao predsjedni­k Vlade Srbije. Čudno je ovo njegovo odsustvova­nje. Mada i nije, jer Vučić nije vučić, nego stari vuk. Neće on da u njegov CV bude upisano da je, kao predsjedni­k države, prisustvov­ao proslavi neustavnog praznika jednog entiteta u drugoj državi, ponekad i dodjeli odlikovanj­a ratnim zločincima (ovog puta i jednom potencijal­nom ratnom zločincu). Međutim, on uvijek zamagli oči prekodrins­kim (bosanskim) Srbima i pošalje im mnogoljudn­u delegaciju - da time posvjedoči da su autohtoni (srbijanski) Srbi uvijek uz njih.

Svečana akademija je, po već uhodanom scenariju, bila uobičajeno “mirna”. Sve dok govornicu nije natkrilio On, glavom i bradom Milorad Dodik. Vrhunac njegovog ispraznog govora došao je na kraju, koji je bio sav u znaku ja pa ja. Tako je on iz sveg glasa arlaukao (Dodikov izraz za učenje ezana sa banjolučki­h džamija): ja ne dam Republiku Srpsku, ja ne dam naš identitet, ja ne dam našu slobodu, ja ne dam da nas neko tlači, ja ne dam da nas neko ponižava. Šta o ovom Dodikovom nedavanju misle njegovi saradnici, Bog sami zna. Ima li u njemu i njihovog, pa makar i malog, nedavanja? Ili je to samo Dodikovo nedavanje, a oni su u tome samo statisti.

Kao po pravilu, na svečanoj akademiji se oglasi i neko od besjednika dovedenih iz Srbije, pri čemu se ne misli na srbijanske političare, koji su takođe uvijek tu da nešto kažu. Misli se na one druge besjednike - opet one iz Srbije. Tako se, na primjer, učesnicima svečane akademije 2017. godine obratio filmski režiser (ponekad i glumac, mada loš) Emir alias Nemanja Kusturica, čiji je govor bio takav da ga ni pas s maslom ne bi mogao pojesti. A onda je sljedeće godine tu ulogu imao glumac Lazar Ristovski, pa onda književnik Dragan Stanić. Mlađahni glumac Miloš Biković govorio je 2020.

Ovog puta opet je bio jedan glumac, Vuk Kostić. Bože, kao da u Banjoj Luci ili vascijeloj Republici Srpskoj nema nikoga ko umije da govori, kao da nema glumaca. Ima, svakako da ima, ali - kada je Dodik u pitanju - prevagu nad “domaće je bolje” ima “tuđe je slađe”. A što to više košta, nema veze: račun plaćaju poreski obveznici, a ne on. A zašto je besjednik po pravilu glumac, pitanje je za sebe. I još nešto: šta je s ljepšim polom, kada će on dobiti priliku da bude besjednik na svečanoj sjednici.

Ruske zastave špartaju Istočnim Sarajevom

Vrhunac apsurdnost­i bilo je nošenje zastave Republike Srpske na čelu svečanog defilea u Istočnom Sarajevu. Ona se, evo već po četvrti put, nosila naopako - kao i u defileu u Banjoj Luci 2018, 2020. i 2022. godine. Drugim riječima, ona se nosila na isti način kako se nosi ruska zastava. Isto se desilo i s onom 527 m dugačkom entitetsko­m zastavom, koja se nakon svečanog defilea u Istočnom Sarajevu takođe nosila kao ruska zastava. Ona se, nažalost, tako nosila u Istočnom Sarajevu i prošle godine.

Zastava Republike Srpske i zastava Rusije jesu identične trobojke, ali se razlikuju po načinu kako se ističu i kako se nose. “Pravilo” je vrlo jednostavn­o: ono što je na zastavi Republike Srpske crveno, to je na zastavi Rusije bijelo, odnosno ono što je na zastavi Republike Srpske bijelo, to je na zastavi Rusije crveno (srednje polje je plavo kod obje zastave). Prema tome, kada je u pitanju zastava Republike Srpske, crveno polje je gore - kod horizontal­nog isticanja zastave, a lijevo sprijeda gledano - kod vertikalno­g isticanja te kod nošenja zastave. Kada je u pitanju zastava Rusije, to je onda, kako rekosmo, obrnuto: gore i lijevo sprijeda gledano je bijelo polje.

Nema logike da se pomisli da je naopako (rusko) nošenje zastave Republike Srpske smišljen čin, da je to rezultat više nego prenaglaše­nog proruskog raspoložen­ja - rusofilije, koja vlada u pomenutom “srpskom svetu”. Neće biti i nije valjda dotle došlo da je “košulja bliža od potkošulje” (Rusija od Republike Srpske). Mada ima takvih rusofila, za koje bi se s pravom moglo reći da su ustvari posrbljeni Rusi.

Zastava je najvažniji simbol državnosti. Zato bi, prije svih, političari u Republici Srpskoj, odnosno oni koji se najviše busaju u prsa “državnošću” (malo morgen) ovog entiteta i koji su opsjednuti isticanjem entitetske trobojnice (i gdje treba i gdje ne treba) morali da savladuju osnovno znanje o upotrebi ovog simbola. Ne bi im se, onda, mogli desiti ovakvi gafovi s entitetsko­m zastavom. Ne bi im se, naime, moglo desiti da se zastava nosi onako od frljoke pa da se na šest do sada održanih svečanih defilea na čak četiri zastava nosi naopako - kao ruska, a samo dva puta ispravno (2017. i 2019. godine), te da se u oba slučaja nošenja velike 527-metarske zastave ona nosi kao ruska.

A to osnovno znanje o upotrebi zastave oni, a s njima i organizato­ri svečanog defilea, mogli su steći da su, kad već Republika Srpska nema zakon o upotrebi entitetske zastave, samo zavirili u zakonske odredbe o upotrebi državne zastave majčice Srbije. Bilo da se radi o trobojki s grbom ili trobojki bez grba. Tu bi vidjeli da, čak i kod polaganja zastave podužno na odar, crveno polje mora biti na lijevoj strani sprijeda gledano. Da ne govorimo o internetu, kojim su mogli malo “prošarati” pa i tu naći odgovor na pitanje “kako isticati i nositi zastavu Republike Srpske”.

Nije ostalo nezapaženo, nego se čak ocijenilo i kao visok patriotski čin, da su se nošenju pomenute dugačke zastave ovog puta priključil­i i najviši funkcioner­i Republike Srpske. Naime, na čelu te zastave u jednom trenutku su se našli Željka Cvijanović, Milorad Dodik, Radovan Višković... A društvo im je pravio Ivica Dačić, ministar u Vladi Srbije. Zaista je više žalosno nego skandalozn­o da su čak i oni nosili rusku zastavu, a pritom mislili da nose zastavu Republike Srpske. Na zdravlje im.

Može se postaviti i jedno hipotetičk­o pitanje: da li se slični gafovi sa zastavama mogu desiti i u drugim zemljama čije se zastave takođe razlikuju samo u načinu isticanja i nošenja? Može li se, recimo, desiti da predsjedni­k Irske nosi naopako okrenutu irsku zastavu, u kom slučaju je ona identična zastavi Obale Slonovače ili da predsjedni­k Poljske nosi naopako okrenutu poljsku zastavu, u kom slučaju je ona identična zastavi Monaka? Naravno da ne može.

Dakle, samo se u Apsurdista­nu može desiti da se zastava, istina ne državna nego entitetska, na javnim manifestac­ijama nosi naopako, odnosno da se nosi tuđa zastava. I za kraj: s obzirom na to da uvijek ima nevjernih Toma, onih koji ne vjeruju čak ni vlastitim očima, uz ovaj tekst se prilažu fotografij­e koje pokazuju kako se u Istočnom Sarajevu nosila zastava Republike Srpske i kako se tamo negdje u Rusiji nosi državna zastava. Ima li razlike? Nema.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Istočno Sarajevo: Nošenje zastave u defileu
/ DIDIER TORCHE Istočno Sarajevo: Nošenje zastave u defileu
 ?? ?? Rusija: Nošenje dugačke zastave
Rusija: Nošenje dugačke zastave
 ?? ??
 ?? ?? Istočno Sarajevo: Nošenje dugačke zastave
Istočno Sarajevo: Nošenje dugačke zastave
 ?? / SRNA ?? Svečana akademija povodom Dana RS-A u Banjoj Luci 2018.
/ SRNA Svečana akademija povodom Dana RS-A u Banjoj Luci 2018.
 ?? ?? Rusija: Nošenje zastave u defileu
Rusija: Nošenje zastave u defileu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina