Oslobodjenje

Sa novom vlašću konačno odlazi Nedim Uzunović?

Uzunović se tereti da je prebacio ukupno 8.849.000 KM s računa Bosnalijek­a na račune offshore kompanija, za koje Tužilaštvo tvrdi da ima dokaze da su u Uzunovićev­om vlasništvu

- Piše: JELENA MILANOVIĆ

sa političkim pritiscima, što dodatno utječe na efikasnost procesuira­nja korupcije. Međutim, dodaje ona, ogromna je i diskrecija tužilaca za koji će predmet pokrenuti istragu, a za koji ne i to bez nekih posebnih obrazložen­ja. Zbog toga postoji, kako je rekla, selektivan pristup koji je praktično omogućen zakonskim okvirom i zakonima koji regulišu rad tužilaštav­a. Ovaj put se dolaskom nove vlasti očekuje radikalna promjena kursa i to obračun sa visokom korupcijom.

Postoji više slučajeva koji se razvlače godinama bez konkretnog epiloga, poput slučaja vezanog za najveću farmaceuts­ku kompaniju u BIH Bosnalijek, a u kojem su zbog sumnje na kriminal istrage počele još 2011. godine. Do danas je podneseno više kaznenih prijava vezanih za privatizac­iju i trgovanje dionicama Bosnalijek­a, a više puta je privođen, pa čak i zatvaran direktor Nedim Uzunović, kojeg Tužilaštvo tereti za pranje novca.

Kako je iz Tužilaštva BIH istaknuto na ročištu još 2021. godine, kompletna istraga obuhvata 30-ak osumnjičen­ih, a sve se može podijeliti u dva dijela. Jedan dio se odnosi na prisvajanj­e protivprav­ne imovinske koristi, a drugi na nezakonitu privatizac­iju Bosnalijek­a i prodaju dionica firme. Tužilaštvo navodi da je Uzunović osnovao dvije velike kriminalne grupe. Prva obuhvata Uzunovića i njegovu porodicu i prijatelje, a druga njega te njegove poslovne partnere u svijetu i BIH, o čemu smo do sada iscrpno pisali i izvještava­li.

No, koja je razlika danas u odnosu na period koji smo zorno opisali? Upravo u činjenici da će jednom od lidera osmorke, predsjedni­ku SDPA Nerminu Nikšiću ovo upravo biti ključni ispit budući da se do sada dovodio u vezu sa Uzunovićem. Prema dostupnim informacij­ama, Nikšić se neće kockati sa ovom vrstom hazarda, niti će si smjeti dozvoliti luksuz o kojem je govorila frontmenic­a Transparen­cy Internatio­nala kada je apostrofir­ala političke pritiske. Brinut će se ovaj put Nikšić o vlastitoj reputaciji te, kako saznajemo, “pustit će niz vodu Uzunovića i ekipu…”.

Uzunović se tereti da je prebacio ukupno 8.849.000 KM s računa Bosnalijek­a na račune offshore kompanija, za koje Tužilaštvo tvrdi da ima dokaze da su u Uzunovićev­om vlasništvu. Zatim je, kako kaže, taj novac prebacivao na privatne račune van zemlje, kako svoje, tako i svoje žene, djece, oca, punca i raznih prijatelja. Ističu i da je sklapao ugovore između Bosnalijek­a i njegovih lažnih firmi, koje nikad ni prije, ni poslije poslovanja s ovom farmaceuts­kom kompanijom nisu imale nikakve značajne transakcij­e. Tvrdi da postoje i dokazi o tome da usluge koje su te kompanije naplatile Bosnalijek­u nikada nisu izvršene.

Transparen­cy Internatio­nal je ovaj slučaj svrstao među top pet korupcijsk­ih afera u BIH, što primjerice ističu i predstavni­ci Ambasade SAD-A u BIH. Međutim, istraga u ovom slučaju traje čak osam godina, a osim što se čeka da se državno

Tužilaštvo i Sud pomaknu s mrtve tačke u ovom predmetu, isti direktor predmet je i istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, zbog čega su Uzunović i saradnici nedavno također privođeni, a imovina im pretresana. Njemu su čak ukinute i neke mjere i omogućeno da upravlja tvrtkom iako se tereti za mahinacije njenim dionicama i zloupotreb­u položaja.

Ova istraga uključuje i veze s ruskim kapitalom, što u sadašnjoj situaciji dodatno dobija na težini. U više navrata smo pisali o sumnjivoj privatizac­iji Bosnalijek­a od Imperia Pharme iz Sankt Peterburga, koja se uknjižila u vlasničku strukturu Bosnalijek­a preko famoznog Hadena S. A. Vlasnik Imperia Pharme, i drugih ruskih farmaceuts­kih kompanija, bio je Sergej Matvijenko, prema studiji Centra za evropske političke studije iz Bruxellesa, on je sin Valentine Matvijenko, predsjedni­ce Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, koja je na crnoj listi SAD-A i EU.

Ruske konekcije

Ovih dana upravo zapadne ambasade ponovo češljaju i dodatne “ruske konekcije” Uzunovića sa Olegom Buchevim (suprug Valentine Bucheve), nekadašnji­m šefom ruske kancelarij­e Bosnalijek­a u firmi Invent Produktion i mnogim drugim… Suština je da se od nove vlasti očekuje jasna i nedvojbena distinkcij­a od ruskog uticaja i ljudi koji blisko sarađuju sa ruskom oligarhijo­m.

No, umjesto pravosuđa, kako smo informiran­i, ovu trakavicu napokon je odlučio presjeći sam Nedim Uzunović, koji će se prijatelji­ma požaliti da mu se “gadi” više dolaziti u Bosnalijek iako mu se, po navodima N1 TV-A, svaki mjesec uplaćivalo po 120.000 KM na njegov tekući račun (pa mu se ipak opet ogadilo). Kako navodi izvor (blizak i Tužilaštvu i Bosnalijek­u), Nedim Uzunović spreman je nagoditi se sa Tužilaštvo­m BIH, priznati krivicu, vratiti dio novca i prihvatiti neku minimalnu zatvorsku kaznu koju, naravno, ne bi odležao? Pobrinuo bi se i za najodaniju suradnicu Lanu Mujanović, koja također već ima spremnu izlaznu strategiju. Pitanje ostaje - ako je to sve istina - i ako je tačno, šta se onda dešava sa sudbinama ostalih osumnjičen­ih u ovom megaslučaj­u poput Adnana Hadžića, Vedada Tuzovića, Bogdana Jokovića, profesora Mehmeda Jahića, oca Seada, svastike Turajlić…

Umjesto pravosuđa, navodno je ovu trakavicu odlučio presjeći sam Nedim Uzunović, koji se prijatelji­ma požalio da mu se “gadi” više dolaziti u Bosnalijek iako mu se, po navodima N1 TV-A, svaki mjesec uplaćivalo po 120.000 KM?!

 ?? ?? Hoće da se nagodi?
Hoće da se nagodi?
 ?? ?? S jednog od pretresa
S jednog od pretresa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina