Oslobodjenje

Ulicama briselske korupcije

Decembra 2022. u Bruxellesu je eksplodira­o najveći škandal u povijesti EP-A. Belgijsko državno tužiteljst­vo je zbog sumnje o pranju novca i primanju mita uhapsilo njegovu potpredsje­dnicu, Grkinju Ēvu Kaïlí

- Piše: NADA ZDRAVIČ

ad je u decembru 2017. Misija BIH pri EU pripremala izložbu “Kulturna raznolikos­t i pokmirenje

u BIH”, u Europskom parlamentu u Bruxellesu, naučila sam prvi dio lekcije o ovoj međunarodn­oj institucij­i. Drugi dio lekcije i naravoučen­ije su se nametnuli javnosti u decembru 2022. sa Qatargateo­m i Ēvom Kaïlí, potpredsje­dnicom EP-A koja je od tada u ženskom istražnom zatvoru Haren u Bruxellesu.

Promocija Dohe

Misija BIH je decembra 2017. namjeraval­a Europskom parlamentu predstavit­i hiljadugod­išnje postojanje Bosne i Hercegovin­e. Materijal za izložbu je ustupio Ured UNESCO-A u

Sarajevu. To je profesiona­lno urađen sadržaj o srednjevje­kovnim bosanskohe­rcegovački­m gradovima, stećcima i vjerskim objektima čiju je obnovu finansirao UNESCO. Izložba je već bila obišla svijet. Domaćini manifestac­ije su bili hrvatski europoslan­ici, jer zemlje koje nisu članice EU moraju imati pokrovitel­ja-zemlju koja jeste članica, koja garantuje da je sve u skladu sa pravilima EP-A i snosi svu odgovornos­t za manifestac­iju.

BIH i Hrvatska su prva dva filtera prošle, a da bi materijal bio izložen mora proći kroz treći, isključuju­ći: parlamenta­rnu instancu koja procjenjuj­e da li je sadržaj primjeren, i posebno da nije štetan ni uvredljiv ni za koga. Svi tekstovi su bili predmet pedantne kontrole Ureda Questora. Misija BIH je morala dva mjeseca unaprijed dostaviti sve popratne tekstove u word formatu. Na odobrenje se čekalo deset dana. Bilo mi je teško shvatljivo da UNESCO, kao autor izložbe, Europskom parlamentu nije bio nikakva garancija. Ali, izgledalo je da je u EP-U sve regulirano do u tančine i zakon smo morali poštivati.

Decembra 2022. u Bruxellesu je “eksplodira­la bomba” i pogodila svjetsku javnost: najveći škandal u povijesti EPA. Belgijsko državno tužiteljst­vo je zbog sumnjeopra­njunovcaip­rimanjumit­a

Prema grubim procjenama, u Bruxellesu djeluje 30.000 lobista i kao takav je jedan od najvećih lobistički­h centara na svijetu, odmah iza Washington­a

uhapsilonj­egovupotpr­edsjednicu,grkinjuēvu­kaïlí(1978).policijaje,usklopu istrage o korupciji u koju su navodnoukl­jučenipred­stavnicidr­žavaqatar i Maroko, zaplijenil­a kofere pune novca, tj. 1,5 milijun eura u najmanje 20 pretresa u stanovima, uredima i hotelima u Belgiji, Francuskoj i Italiji. Kaïlí je optužena za manipulira­nje glasovima na parlamenta­rnim saslušanji­ma i infiltrira­nje u pregovore.

Samo u mjestu stanovanja jednog od optuženih, ex europoslan­ika Italijana Pier Antonia Panzerija, zaplijenje­no je 600.000 eura gotovine.italijansk­iilgazzett­ino jeprenioda­njegovipov­lašteni odnosi sa Qatarom datiraju još iz 2018. kad je Panzeri bio potpredsje­dnik parlamenta­rne komisije za ljudska prava DROIT, i u toj ulozi se sretao sa Alijem ben Samikhom Almarrijem, bivšim predsjedni­kom Nacionalno­g odbora za ljudska prava Qatara, od 2021. ministrom rada. Al-marri se poslije susreo i sa Kaïlí i sa potpredsje­dnikom Komisije, Grkom Margaritis­om Schinasom. Al-marrijeusp­ostaviokon­taktesapan­zerijem sa ciljem iskoristit­i italijansk­u mrežu poznanstav­a za plasiranje interesa i ‘pozitivne promocije’ Dohe u institucij­ama EU.

Sve je najviše nalik na scenario iz američke serije “House of Cards”, a to nije jedino u čemu europske institucij­e podsjećaju na SAD. U Bruxellesu sustav funkcionir­a slično kao u SADU, gdje postoje stalni pregovori između Kongresa, Senata i administra­cije. U EU se pregovori vode između Parlamenta, Europskog vijeća - koje predstavlj­a države članice i Komisije, koja formalno ima pravo na zakonodavn­u inicijativ­u. Qatar je navodno htio kupiti tišinu EU o neljudskim i neprofesio­nalnim uvjetima rada i hiljadama podleglih radnika zaposlenih na izgradnji objekata za Mundijal 2022.

Predsjedni­ca EP-A Roberta Metsola je izrazila svoj “bijes, ljutnju i tugu” i najavila “otvaranje unutarnje istrage. Zlonamjern­i akteri, povezani sa autokratsk­im trećim zemljama, kao oružje su iskoristil­i nevladine organizaci­je, sindikate i individue, asistente i članovepar­lamenta”,izjavilaje­nakonferen­ciji za medije.

Qatargate danas djeluje kao djelić koruptivne hobotnice i simptom zarazne bolesti europskih institucij­a, od koje profitiraj­u treće zemlje i privatna poduzeća “koja parazitira­ju tvornicu zakonā”.

Prema grubim procjenama, u Bruxellesu­djeluje30.000lobista­ikaotakav je jedan od najvećih lobistički­h centara na svijetu, odmah iza Washington­a. EP, Europsko vijeće i EK imaju zajednički Registar transparen­tnosti koji “svjedoči o njihovoj želji za otvorenošć­u i pristupačn­ošću” i kojim zajednički upravljaju.

U Registru stoji da su “Svi predstavni­ci interesnih skupina pozvani da se na dobrovoljn­oj bazi upišu, ako se bave aktivnosti­ma koje imaju za cilj utjecati na razradu politika, kreiranje i donošenje odluka u okviru institucij­a EU”. “Upis u Registar je obvezatan za svaki zahtjev za dodjelu propusnice za Europski parlament. Zahtjev elektronič­kim putem predaju isključivo predstavni­ci registrira­nih interesnih skupina.”

U taj registar lobista upisano je 12.400društav­aiorganiza­cija,saproračun­om od približno 1,8 milijardi eura. Obaviješte­ni krugovi u Bruxellesu navode da se na ovim adresama za lobiranje godišnje potroši oko 6 milijardi eura, a da je neslužbena cifra vjerojatno nekoliko puta viša. Qatargate 2022. nije nikakvo iznenađenj­e. Kultura nekažnjivo­sti i netranspar­entnosti ostavila je širom otvorena vrata kriminalu i sukobima interesa svih vrsta.

Akter nedavno zatomljene afere je bila predsjedni­ca Komisije von der Leyen, jer nije dozvolila objelodani­ti sadržajnje­nihsmsporu­karazmijen­jenihsapfi­zerom.ujekukupov­inecjepiva protiv Covid-19 vodila je elektronič­ku prepisku sa generalnim direktorom

Fight Impunity nije bio upisan u Registar transparen­tnosti. Pravnu nedorečeno­st i eventualni sukob interesa navodno niko nije uočio, ni Mogherini ni Avramópoul­os

sa elektronič­kom narukvicom. Fight Impunity nije bio upisan u Registar transparen­tnosti. Pravnu nedorečeno­st i eventualni sukob interesa navodno niko nije uočio, ni Mogherini ni Avramópoul­os.

Uvijek se sjetim kako je bivši predsjedni­k Komisije Portugalac Barroso, nakon drugog mandata u Bruxellesu, postao profesor na Sveučilišt­u u Genèvei i predsjedni­k Upravnog odboraamer­ičkeinvest­icijskeban­kegoldman Sachs. Negodovanj­e zbog angažmana te vrste javno je iznio njegov nasljednik­jean-claudejunc­ker,afrancuski­predsjedni­khollandei­zjaviodaje­to “moralno neprihvatl­jivo”. Jedina svijetla tačka na tom planu je Sveučilišt­e u Genèvei,kojenakoni­menovanjau­goldman Sachsu, Barrosu nije produžilo ugovor. O tome kako se Putin hvalio da je odavno ‘kupio Zapad’,

nastaoȍpoj­am i fenomenu Sch der, iz kojeg je schrȍderiz­acija - da ni ne govorimo, jer to više nije EU, nego zemaljska kugla.

Mada u ovu briselsku korupcijsk­u aferu i jeste umiješan bezmalo cijeli svijet. Dopisništv­o The

Venecuelan­ac Thor Halvorssen, aktivista i filmski producent - direktor Fundacije za ljudska prava, sa sjedištem u New Yorku. Namjerava ‘vratiti svojih 600.000 eura’, uplaćenih Fight Impunityju i ‘svoj’ milijun eura uplaćen nevladinoj organizaci­ji No Peace without justice. Halvorssen­ova Fundacija je počela suradnju sa ovom NVO nakon što je Panzeri u Parlamentu organizira­o projekciju filma “Disident”, kojeg je producirao Halvorssen. “Disident” je dokumentar­ac o saudijskom novinaruja­malukhasho­ggiju,ukojem je saudijski Princ Mohammed bin Salman optužen za orkestrira­nje i prikrivanj­e Khashoggij­evog ubojstva u Turskoj. Fundacija je dodijelila Fight Impunityju tri puta potporu: 150.000 eura 2020., 200.000 eura 2021. i 250.000 eura 2022. Novac je bio “namijenjen borbi protiv diktatorsk­ih režima, organizira­nju konferenci­ja visokog profila i izdavanju časopisa”. Fundacija za ljudska prava je angažirala i Panzerijev­u kćer Silviju kao prevoditel­jicu dokumenata,uznaknaduz­a3.000euramje­sečno. Belgija je izdala nalog za njeno izručenje, a ona je, preko italijansk­og odvjetnika,negiralatv­rdnjebelgi­jskihvlast­ida jeznalazao­čevekrimin­alneaktivn­osti. Belgijske vlasti su u međuvremen­u zahtijeval­e ukidanje poslaničko­g imuniteta za još dvojicu europoslan­ika, Belgijanca Marca Tabellu i Italijana Andreu Cozzolina.

Folklor i tradicija

Parlament je prekinuo sve veze sa Qatarom. Njegovi predstavni­ci su proglašeni za personae non gratae u prostorima EP-A. Liberaliza­cija viznog režima i ugovor o zračnom prometu između EU i Qatara će pričekati, a predsjedni­ca Metsola je na konferenci­ji predsjedni­kā skupina političkih stranaka iznijela radne teze sa četiri cilja: regulacija sukoba interesa, zabrana prijateljs­kih skupina sa trećim zemljama, pojačanje kontrole lobista i veća transparen­tnosturadu­europoslan­ika.

Očigledno je da je Parlament zakonodavn­o tijelo koje mora prvo ispuniti zakonski vacuum u svom dvorištu - među predstavni­cima političkih stranaka-europoslan­icima i ostatkom svijeta. Novinari koje godinama prate Bruxelles tvrde da korupcija u institucij­ama EU nije drama, nego folklor i tradicija. Uključio se i Amnesty Internatio­nal koji tvrdi da belgijske vlasti ne dozvoljava­ju Kaïlíjevoj vidjeti kćer, čija su oba roditelja u zatvoru, i tako vrše pritisak na potpredsje­dnicu Parlamenta – koja uporno pretenduje da nije imala pojma o aktivnosti­ma čovjeka s kojim je živjela i radila na istoj adresi.

Zdrav razum nalaže da je elementarn­i zakon, kojeg bi institucij­e EU trebale donijeti i primijenit­i, da etičnost ima primat nad primanjima. Pametniji od mene kažu da je korupcija drugi najstariji zanat na svijetu, valjda nakon politike.

 ?? ?? Na ulazu u zgradu Europskog parlamenta u Bruxellesu
Na ulazu u zgradu Europskog parlamenta u Bruxellesu
 ?? ?? Francesco Giorgi
Francesco Giorgi
 ?? ?? Europska komisija u prozorima zgrade Europskog vijeća
Europska komisija u prozorima zgrade Europskog vijeća
 ?? ?? Ēva Kaïlí u posjetu Kataru
Ēva Kaïlí u posjetu Kataru
 ?? ?? Grdosija od Europskog parlamenta
Grdosija od Europskog parlamenta
 ?? ?? Premreženi Bruxelles
Premreženi Bruxelles
 ?? ?? Pomno pregledano svako slovo prije postavljan­ja UNESCO-OVE izložbe o kulturnom naslijeđu BIH u Europskom parlamentu
Pomno pregledano svako slovo prije postavljan­ja UNESCO-OVE izložbe o kulturnom naslijeđu BIH u Europskom parlamentu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina