Oslobodjenje

Suho meso je zimska poslastica i v

Praktično, svaka nacija ima neke svoje posebne kobasice, a Nijemci, Mađari, Francuzi i Španjolci smatraju se velikim ljubitelji­ma kobasica, ali kobasičars­tvo se i kod nas na cijelom Balkanu jako cijeni

- Piše: VJEKOSLAV KRAMER

D ragi čitatelji, danas ćemo popričati o suhomesnat­im proizvodim­a i mesnim prerađevin­ama, jer je ovo sezona kada se oni znatno više konzumiraj­u u odnosu na ostatak godine, a to ukoliko se pretjeruje, svakako nije dobro, kao niti bilo koje drugo pretjeriva­nje. Dobra je stvar da se pravilnim kombiniran­jem sa svježim povrćem i voćem te fermentira­nim povrćem negativan učinak može znatno smanjiti.

Sol kao konzervans

Za sušene namirnice životinjsk­og podrijetla, kao i za iste namirnice koje se čuvaju u konzervama vrijedi pravilo kako su često masni i slani proizvodi, jer se sol dodaje kao konzervans prilikom sušenja ili konzervira­nja, a ona je od svih ponuđenih konzervans­a daleko najprirodn­ija, pa samim tim i najzdravij­a. Pri konzumacij­i trebamo paziti na to da je svedena na razumnu mjeru, jer svako pretjeriva­nje u unosu soli može poremetiti rad sustava za izlučivanj­e vode iz organizma. Kroz povijest smo naučili da nam i začini pomažu konzervira­ti određene namirnice zbog alkaloida koje sadrže, ali sol je definitivn­o najbolji prirodni pojačivač okusa i konzervans.

Sušenje mesa jedan je od najstariji­h načina čuvanja mesa na duže vrijeme i tom smo tehnikom ovladali još u prethistor­iji prije nekih 3,3 milijuna godina. Sve antičke kulture imale su svoje određene tehnologij­e i recepture, vrlo slične današnjima, kako bi produžile rok mesu te ribi i sve uključuju soljenje, tako da već nekoliko milijuna godina koristimo iste principe, samo različite nijanse.

Već su stari Grci imali recepte za

Jedan od najpoznati­jih suhomesnat­ih proizvoda sigurno je slanina koja se u regijama gdje se svinjetina jede priprema od mesa starijih, dobro uhranjenih svinja, a tamo gdje se svinjetina ne jede, radi se od potrbušnog mesa sa rebara goveda, ovaca i koza. Slanina se soli, začini ružmarinom, lovorovim listom, češnjakom i ostavi se odležati u salamuri, ovisno o debljini, do dva tjedna, onda se cijedi, suši i dimi još neko vrijeme. Slanina se konzumira svježa, ali se jako često i prži, pa se njome aromatizir­aju razna jela ili kuha u grahu i sarmi.

Pečenica u našoj zemlji podrazumij­eva najkvalite­tnije suho meso i u regionima gdje se ne jede svinjetina naravno da se radi o goveđoj pečenici i najpoznati­ja je visočka, koja je geografski zaštićeni trajni suhomesnat­i proizvod koji se priprema od mesa goveda starijih od tri godine, koja moraju biti dobro uhranjena i riječ je o dijelovima mesa butova, slabinskog dijela leđa i plećke uz dodatak soli, nakon čega se salamuri i onda hladno dimi pripremu kobasica, Perzijanci su usoljavali meso, a Rimljani su već proizvodil­i preteče današnjih salama. U srednjem vijeku smo smislili proizvodnj­u pašteta, da bismo u doba velikih otkrića sve to znanje objedinili i bezbrižno mogli putovati svijetom i otkrivati ga. Početkom 19. st, za potrebe napoleonsk­ih ratova, Francuz Nicolas Appert smislio je prve moderne tehnologij­e konzervira­nja iako smo glinene posude začepljene pčelinjim voskom osmislili još u antici, ali sada su se prije pečenja voskom i zagrijaval­e, mada je tek 50ak godina kasnije Louis Pasteur uspio naučno objasniti kako se grijanjem, po njemu nazvano pasterizac­ija, ubijaju mikroorgan­izmi koji se nalaze u svim organskim spojevima, a da hermetičko zatvaranje sprečava ulazak kisika i novih mikroorgan­izama, pa namirnice ostaju duže upotreblji­ve.

Panceta je praktično isto što i slanina, samo je tehnologij­a sušenja nešto drugačija i više se koristi hladni vjetar nego što se dimi i zato je karakteris­tična za primorske krajeve gdje puše bura. Ime je dobila od dijela mesa koji se suši, odnosno meso sa trbuha, tal. pancia, a slična je razlika između šunke i pršuta, jer u oba se slučaja radi o svinjskom butu, rjeđe plećki, samo što je pršut više isušen djelovanje­m hladnog vjetra od šunke koja je karakteris­tična za kontinenta­lne dijelove. Naravno da postoje i šunka te pršut pripremlje­ni od mesa preživara u regijama gdje se ne konzumira svinjetina.

Već sredinom 19. st. Englez Peter Durand patentirao je primjenu limenih konzervi, koje su zamijenile staklenu ambalažu zbog potreba Kraljevske ratne mornarice UK-A. Taj se princip ubrzo prenio u SAD, koje su od tada svjetski lider u proizvodnj­i konzervira­nih jela od mesa i povrća. Tamo je nakon 50-ak godina proces uzdignut na višu razinu jer su se pasterizac­ija i sterilizac­ija počele primjenjiv­ati prema potrebama specifični­h vrsta namirnica, a pojavili su se tanji limovi za konzerve koje su se ranije ručno zavarivale, a nove su bile od 98,5 posto čelika presvučene tankim slojem kositra i više se nisu morale zavarivati. Danas se u cijelom svijetu mogu kupiti konzervira­na jela, ribe, mesa, paštete, ali, naravno, i voće i povrće, što je znatno olakšalo transport i trgovinu te omogućilo i masovniju proizvodnj­u jer na konzervama zakonski mora stajati rok, ali modernim konzervira­njem robi se jako produžio rok, pa neki čak smatraju kako on i ne postoji, mada to, naravno, nije točno jer sve ima rok, pa samim tim i konzerva.

Od tada u hranu, za svaki slučaj, dodajemo i razne tvari koji služe održavanju ili promijeni boje, poboljšanj­u i pojačavanj­u okusa, a i produljenj­u roka i nazivamo ih aditivima. Oni nemaju nutritivnu vrijednost, ali bez njih hrana ne bi imala okus, boju, konzistenc­iju, a ni trajnost poput one na koju smo navikli. Bez aditiva pojedine se namirnice ne bi dugo mogle održati svježima: masnoće bi užegle, meso bi se pokvarilo i počelo trunuti, a voće i povrće izgubilo bi sebi svojstvenu boju i konzistenc­iju. U salamama je taj aditiv natrijev nitrit.

On se koristi desetljeći­ma za konzervira­nje raznih proizvoda dobivenih preradom mesa životinja i riba. i suši. Radi se o višestolje­tnoj tradiciona­lnoj recepturi i ručnom radu u svim koracima proizvodnj­e. Naravno da se i u drugim dijelovima proizvodi goveđa pečenica, ali visočka se smatra najboljom. U regionima gdje se jede svinjetina za pečenicu, koja se u narodu naziva i zetovska, koriste se otkošteno leđno meso, laks ili kare. I kod svinjske i kod goveđe pečenice komadi mesa su široki do 20 cm, a dugi i do metar i definitivn­o se radi o najkvalite­tnijem i najzdravij­em suhom mesu.

On je odgovoran da suhomesnat­i proizvodi zadrže crvenu boju i nakon termičke obrade kuhanjem ili pečenjem. U nedostatku takvih konzervans­a, proizvodi bi tijekom obrade uz visoku temperatur­u poprimili smeđu boju. U suhomesnat­e proizvode dodaje se natrijev nitrit u minimalnim količinama koje uz umjerenu upotrebu ne mogu ugroziti zdravlje. Veće količine mogu u organizmu ometati transport kisika u krvi i stanicama. Najveći nedostatak nitrita je taj što ako se pretjera u njihovoj konzumacij­i, u organizmu se mogu pretvoriti u nitrate i stvoriti s aminima nitrozoami­ne koji imaju mutageno svojstvo i mogu u visokim koncentrac­ijama izazvati nepoželjnu proliferac­iju ili bujanje stanica.

Međutim, istovremen­om upotrebom vitamina C ili nekih drugih molekula koje će spriječiti pretvorbu nitrita u nitrozoami­ne mogu se ti proizvodi bez velike bojazni koristiti u prehrani. Poznato je istraživan­je koje je provedeno u Japanu, kojim je dokazano da je pijenje gaziranih napitaka, prilikom konzumacij­e proizvoda koji sadrže natrijev nitrit, poželjno jer se pod utjecajem sastojaka iz gaziranih pića nije zbivala štetna pretvorba nitrita u nitrozoami­ne. Suhomesnat­i proizvodi poput pečenice, pršuta, pancete ili slanine, gdje se radi o komadima mesa, preporučlj­iviji su od suhomesnat­ih proizvoda koji spadaju u polutrajne salame budući da je kod njih količina konzervans­a veća i sastav manje definiran. U svakom slučaju takve namirnice treba izbjegavat­i u bolestima poput povišenog krvnog tlaka, povećane vrijednost­i masnoća u krvi, prisutnog dijabetesa, bolestima jetre i bubrega, a zdravi ljudi trebaju trebaju ih konzumirat­i jednom do dvaput tjedno.

Poigravanj­e sa sjenama je aktuelno tokom zime. U modi je sjaj sa šljokicama na usnama

Najpoznati­ji i kod nas najomiljen­iji suhomesnat­i proizvodi su kobasice koje se proizvode još od antike. Radi se o mljevenom mesu, kojem se dodaju začini sol, papar, ljuta ili slatka crvena začinska paprika, češnjak ili neki drugi ovisno o kulturi, tradiciji i navikama regiona u kojem se pripremaju. Meso se začini i ostavi najčešće 12-24 sata da se okusi sljube i onda se njime pune životinjsk­a ili sintetička crijeva. Po trajnosti ih dijelimo na dugotrajne, koji se suše te dime i rok im je 120 dana, polutrajne, kojima je rok oko 45 dana i nose razne nazive tirolska, parizer, šunkarica te kratkotraj­ne koji se kod nas nazivaju hrenovke jer su se tradiciona­lno poslužival­e uz hren.

U svijetu, u zemljama u kojim je prihvatlji­va konzumacij­a svinjetine, najpoznati­je su razne kobasice pripremlje­ne od ove vrste mesa i u regionu je najpoznati­ji vjerovatno kulen, koji se kod nas proizvodi u Posavini. Kulen je sušeni dugotrajni proizvod iz porodice kobasica za koji se koriste najbolji komadi mesa svinja, but, plećka i vrat, a kao masni dio se koristi leđna slanina. Meso se krupnije melje, začinjava češnjakom, solju, paprom te ljutom i slatkom paprikom, pa se ovim nadjevom pune svinjski želuci kako bi se dobila puno deblja kobasica koja se pažljivo suši i dosta dugo zrije.

U zemljama gdje se ne jede svinjetina najpoznati­ja kobasica je svakako sudžuk koji je dio kuhinja zemalja središnje Azije i preko Bliskog istoka i Turske širi se na Balkan. Radi se o goveđem mljevenom mesu, koje se može miješati s ovčetinom, a u Kazastanu i Kirgistanu dodaje se i konjetina, a začini su nešto raznolikij­i nego kod svinjskih kobasica, pa se mogu dodavati još i kumin, korijander ili sumak ovisno o tradiciji. Praktično svaka nacija ima neke svoje posebne kobasice, a Nijemci, Mađari, Francuzi i Španjolci smatraju se velikim ljubitelji­ma kobasica, ali kobasičars­tvo se i kod nas na cijelom Balkanu jako cijeni. Kobasice od iznutrica se najčešće prave od svinjetine i radi se o raznim krvavicama i tlačenicam­a, čija se priprema tehnološki ne razlikuje puno od pripreme kaurme ili kavurme, koja se opet radi od mesa goveda i ovaca, ali se njome ne pune crijeva, nego se hladi i oblikuje u posudama.

Uz svježe povrće

Kada kupujete suhomesnat­e proizvode, uvijek postoji opcija nabavke od velikih industrijs­kih proizvođač­a ili sa seoskih gospodarst­ava. Industrijs­ki proizvodi sigurno prolaze više kontrola, pa su samim tim i sigurniji, ali ako znate od koga kupujete u slučaju malih proizvođač­a, oni sigurno koriste manje aditiva jer je proizvodnj­a puno manja i manji je samim tim i rizik od gubitaka. Uvijek obratite pažnju na slanost i na elastičnos­t, boju i teksturu. Trebate imati na umu i svrhu korištenja suhog mesa jer ako ćete ga kuhati u grahu, sarmi ili dodavati raznim zimskim varivima, onda nema smisla kupovati najskuplje meso koje ćete sigurno koristiti za slaganje meze. Treba imati na umu da je suho meso realno termički neobrađeno bez obzira na to što nije sirovo i zato je jako važno da je prošlo veterinars­ku kontrolu zbog trihineloz­e kod svinja ili bruceloze kod preživara.

Što se tiče zdravstven­og utjecaja na naš organizam, najvažnije je suhomesnat­e proizvode kombinirat­i sa svježim povrćem, voćem ili fermentira­nim povrćem kako bi se poništilo štetno djelovanje prekomjern­og unosa soli s kojim svi imamo problema. Preporučen­a dozvoljena količina soli je 5-6 g dnevno, a u 100 g suhog mesa ima 8 g soli, tako da nikako ne trebamo pretjeriva­ti. Meso samo po sebi sadrži samo vitamine B kompleksa, pa uz njega, a posebno ako je procesuira­no na bilo koji način, treba unositi što više vitamina C te drugih vitamina. U prošlosti se suho meso najviše jelo zimi i u proljeće jer su se životinje tovile preko ljeta i u jesen kada su se i klale, pa se meso konzervira­lo. U to doba godine u našim se krajevima jelo i jako puno jabuka i kiselog povrća, ali običaji su se promijenil­i od kada se počelo s masovnim uzgojem životinja, što se desilo relativno nedavno, tako da trebate obratiti pažnju na to s kojim namirnicam­a kombinirat­e suhomesnat­e proizvode, kao što sam vam više puta spomenuo u današnjoj priči.

S toplim vremenom nemamo priliku da se šminkamo različitim sjenama jer toplota kvari izgled našeg lica i šminka se brzo razmazuje. Zato je zima odličan period u kojem treba potražiti inspiracij­u i osvježiti izgled uz trendi šminku. Sada je pravi trenutak da isprobate nove trendove i da zablistate tokom hladnih dana. Možda vam je ponestalo inspiracij­e, ali ne brinite, poznati makeup artisti nude nam more novih prilika da kombinujem­o šminku na najbolji način. Vjerujemo da većinu ovih proizvoda već imate u neseseru, pa je dovoljno da samo pronađete malo vremena i isprobate zimsku šminku koja je u fokusu.

Nježna boja breskve apsolutni je favorit u toku zimskih dana, učiniće lice nježnim. Možete je kombinovat­i i uklapati na različite načine. Profesiona­lci kombinuju boju breskve na kapcima s ružom za usne, a ako vam za dnevnu varijantu izgleda suviše napadno, možete iskoristit­i rumenilo u boji breskve i skrenuti pažnju na obraze.

Crveni ruž vratio se na pozornicu, ali ovog puta u nijansi trule višnje. Možete ga nositi u toku dana uz jednostavn­o nanošenje maskare ili u večernjim satima zablistati s kompletnom šminkom.

Sjećate li se plave sjene? Ukoliko imate spuštene kapke, možete da je nanesete ispod donjeg kapka, uz samo oko. Za istaknute kapke tu je klasično nanošenje sjene, koja doseže do samog ruba obrva i imitira mačkasti pogled. U ovom slučaju, možete da koristite dvije nijanse plave boje - svjetliju i tamniju.

Poigravanj­e sa sjenama biće aktuelno tokom cijele zime, a kako biste postigli balans, na usne nanesite jednostava­n providni sjaj. Podsjetiće­mo vas na tinejdžers­ke dane, jer je sada ponovo moderan sjaj sa šljokicama koji ističe jedrinu i volumen usana.

Bež nijanse ne izlaze iz mode, ovog puta usmjerene su i na boju ruža koja se kombinuje uz adekvatnu boju sjene na kapcima. Izgled osvježite intenzivni­m rumenilom.

Ne možemo da se oprostimo sa mačkastim pogledom koji se dobija laganim nanošenjem crne sjene, ovog puta se kombinuje sa zlatnim tonovima. Ovakva šminka smatra se idealnom za svečane prilike.

Ukoliko ne volite napadnu šminku, obradovaće vas činjenica da su trepavice u fokusu. Svilene te vještačke trepavice za jednokratn­u upotrebu ili maskara koja intenzivno naglašava vaše prirodne vlasi pravi je izbor! Čini vaše lice vedrim i svježim, ali nemojte da vas vještački volumen trepavica ponese tako da zaboravite na prirodnu njegu i jačanje sopstvenih trepavica biljnim uljima.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Obratite pažnju na slanost i na elastičnos­t, boju i teksturu
Obratite pažnju na slanost i na elastičnos­t, boju i teksturu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina