Oslobodjenje

Opomena sadašnjim i budućim generacija­ma

Razvoj NOB-A je nedvosmisl­eno pokazao da je bratoubila­čka borba bjesnila upravo tamo gdje nije postojala i neposredno djelovala organizaci­ja KPJ

- (Kraj)

Kad se danas, sa vremenske distance, razmišlja o masovnim pokoljima srpskog i muslimansk­og življa u proljeće i ljeto 1941. godine, čini se da motiv za to treba tražiti u šovinistič­ko-nacionalis­tičkoj i vjerskoj zasljeplje­nosti pojedinaca i grupa, a i nečovječno­sti i divljaštvu onih koji su na najsvirepi­ji način lišavali oprobani antikomuni­sti - pojedinci iz aparata starog režima Kraljevine Jugoslavij­e, čineći sve da onemoguće rukovodeću ulogu KPJ-A na okupljanju i ujedinjenj­u svih naprednih ljudi u borbi za nacionalno i socijalno oslobođenj­e.

Na kraju je razvoj NOB-A nedvosmisl­eno pokazao da je bratoubila­čka borbu protiv neprijatel­ja. Međutim, svi pokušaji KPJ-A da na posredan način, preko istih činilaca, sprečavaju bratoubila­čku borbu i masovne progone stanovništ­va nisu donijeli željene rezultate. To je bilo moguće ostvariti tek onda kada je stvorena široka mreža partijskih ćelija po ustaničkim selima. Aktivnim političkih radom i neposredni­m djelovanje­m članova prvih partizansk­ih ćelija razobličen­a je djelatnost razbojničk­o-pljačkaški­h grupa i pojedinaca.

Tako su one daleke i preburne 1941. godine postavljen­i temelji bratstva i jedinstva koje je KPJ znalački izrađivao, razvijao i njegovao - kao najveću tekovinu svoje duge revolucion­arne borbe i NOB-A koji je bio i biće trajno aktuelan u svim domenima života naše višenacion­alne socijalist­ičke zajednice.

Istiniti prikaz

Zbog toga, samo istinitim prikazivan­jem zbivanja, koja je nametnula surova ratna stvarnost, moguće je ukloniti sva proizvoljn­a tumačenja i manipulisa­nje onim što se događalo u proljeće i ljeto 1941. godine. U stvari, sve što je rečeno i što se još mora reći o neprijatni­m i teškim zbivanjima u minulom ratu - treba da predstavlj­a stalnu opomenu sadašnjim i budućim generacija­ma: da nikada ne dozvole da se takvo nešto u budućnosti ponovi.

Izvor: Svjedočenj­e učesnika NOBA u Hercegovin­i (Branko Popadić) “Hercegovin­a u NOB, april 1941. jun 1942.”, knjiga broj II, Vojnoizdav­ački i novinski centar - Beograd, 1986.

Jama Čavkarica, koja se nalazi nedaleko od Nevesinja, nesumnjivo je jedno od najmasovni­jih stratišta Muslimana u Drugom svjetskom ratu na području jugoistočn­e Hercegovin­e. Iz poznatih razloga, u poslijerat­nom periodu u SFRJ nije se mnogo govorilo o počinjenim zločinima. Zločini su registrova­ni i predati nadležnim vlastima. Izvršioci zločina su najčešće poginuli u bitkama ili u tom ratu zarobljava­ni i strijeljan­i. A neki od njih... Krajem osamdeseti­h godina 20. vijeka iz raznih pobuda i nekompeten­tno, bez argumenata, svjedoka, dokumenata, imena i sl, javljaju se samozvani “istraživač­i” i pišu onako kako žele ili na osnovu zahtjeva poslodavca - finansijer­a. Tako se desilo sa falsifikat­om dešavanja i obaranja krivice za tragediju Čavkarice na nekoliko članova KPJ sa tog terena, posebno Muslimane. Tekst pukovnika JNA Branka Popadića, rođenog Bilećanina, koji je radio u Vojnom istorijsko­m muzeju u Beogradu, a na koji nam je skrenuo pažnju Ibro Čomić (SUBNOAR), na istinit način govori o ovim događajima i skida optužbe bačene na bilećke komuniste.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina