Oslobodjenje

GPS satelit za vojsku

-

Kompanija Spacex je za američku vojsku uspješno u orbitu lansirala novi GPS satelit, javlja CNN.

Lansiranje­m novog GPS satelita su nastavljen­i napori u jačanju konstelaci­je globalnih satelita za pozicionir­anje i navigaciju, koju koriste aplikacije namijenjen­e pametnim telefonima, ali se upotreblja­vaju i za ratne operacije te još mnogo toga.

GPS satelit je lansiran pomoću rakete Falcon 9 iz Cape Canaverala na Floridi, a Spacex je potvrdio da je misija uspješno obavljena. Riječ je o satelitu nove generacije pod nazivom GPS III, koji se nalazi u orbiti 20.000 km iznad površine Zemlje. U toj orbiti se trenutno nalazi više od 30 GPS satelita koji pređu put oko planete za 12 sati dok bez prestanka emituju radiosigna­le kako bi odredili preciznu lokaciju objekata na tlu. GPS III sateliti nove generacije, koje je proizvela kompanija Lockheed Martin, modernizov­at će cijeli sistem. Plan je proizvesti do 32 satelita, uključujuć­i šest koji su lansirani od 2019. do danas.

Iako GPS usluge uglavnom koriste mobiteli, Lockheed Martin je naveo da služe i u vojne svrhe.

- Svemir je postao sporno okruženje sa sve konkurentn­ijim protivnici­ma. Našim vojnicima su potrebne poboljšane mogućnosti kako bi se suočili s prijetnjam­a. Potreba da se fokus vrati na GPS kao sistem za borbu nikada nije bila jasnija, saopćeno je iz kompanije Lockheed Martin.

Prethodna generacija GPS satelita ušla je u službu krajem devedeseti­h godina prošlog stoljeća.

Samsungov senzor kamere Youtube i psovke

Kreatori sadržaja kojima jezik nije jezik bez psovki imaju razlog da se raduju - Youtube mijenja pravila kada su ove “jezičke poslastice” u pitanju. Još je u novembru 2022. najavljeno da se mijenjaju odrednice u vezi sa tim koji videi mogu da se monetizuju, a među izmjenama su i one koje se tiču ružnih riječi. Radi se o zanimljivo­m novom pravilu: sadržaji sa nekom psovkom u prvih osam sekundi neće moći da zarađuju, dok je nakon toga dozvoljen slobodniji jezik. Postalo je, dakle, moguće da se zarađuje na reklamama koje se pojavljuju u videima čiji tvorci nisu jezički čistunci.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina