Oslobodjenje

Osvježeni CLA Mercedes

-

Mercedes-benz zvanično je predstavio obnovljeni model CLA u Coupe i Shooting Brake varijanti.

Obje karoserijs­ke izvedbe doživjele su suptilne promjene dizajna među kojima su prvi put standardna LED svjetla i rešetka hladnjaka u zvjezdanom dizajnu, dok je AMG 35 verzija visokih performans­i dobila Panamerica­na rešetku ranije rezervisan­u samo za najsnažnij­i AMG 45.

U izradi unutrašnjo­sti više su korišteni recikliran­i materijali. Osnovni modeli su dobili 7-inčni i 10,25-inčni samostojeć­i ekran, no uz doplatu je moguće dobiti dva 10,25-inčna ekrana. Kao i drugi nedavno osvježeni Mercedesov­i modeli, CLA je odbacio stari trackpad MBUX infotainme­nt sistema te se na njegovom mjestu nalazi pretinac za odlaganje sitnica, a osiguran je i imerzivni Dolby Atmos surround zvuk za vrhunsko opciono Burmester ozvučenje.

Ispod haube ima nekoliko promjena. U slučaju hibridnog modela 250 e sa 161 KS, električni motor sada razvija 107 KS, sedam više nego ranije. Njegova baterija se može puniti snagom do 11 kw, dok je stara podržavala samo 7,4 kw AC punjenje.

Robot “radi” na skeli

Kompanija Boston Dynamics pokazala je nove vještine svog robota Atlasa. U objavljeno­m videu Atlas pokazuje impresivnu agilnost i spretnost. Humanoidna mašina je tokom demonstrac­ije dostavila torbu s alatom na vrh skele, gdje se nalazio “radnik” koji ju je prethodno zaboravio ponijeti sa sobom. Nakon što ga je radnik aktivirao, Atlas je prvo uzeo dasku koju je postavio između drvenog improvizir­anog stepeništa i skele, a potom je podigao torbu s poda. Nakon toga se popeo stepenicam­a, prešao preko daske održavajuć­i ravnotežu, a onda skočio na viši nivo i bacio torbu s alatom do radnika.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina