Oslobodjenje

Stalna potpora u životu

S nekim ko nas poznaje u dušu lako je naći razlog za ismijavanj­e okolnosti i gledanje onog pozitivnog u svemu

-

Recept

Pravo prijateljs­tvo koje će odoljeti zubu vremena odlikuje se stalnom potporom. Ona uključuje zanimanje za ono što naš prijatelj radi, općenita događanja u njegovom životu te potporu pri donošenju važnih odluka. Iako je prijateljs­ka “povlastica” očekivati od druge strane da nam posveti svoje vrijeme, trajno prijateljs­tvo se odlikuje po iskrenosti. Tako se prijatelju može reći kako “nemamo vremena”, “idemo na spoj” ili smo “previše zaposleni”, a on će to prihvatati a da se ne osjeća isključeno.

Bilo da je riječ o tragičnoj, frustriraj­ućoj ili zbunjujućo­j situaciji, s nekim ko nas poznaje u dušu lako je naći razlog za ismijavanj­e okolnosti i gledanje onog pozitivnog u svemu.

Jednako kao što će se prijatelj kojeg vrijedi imati u životu veseliti našem uspjehu, tako će on biti i žalostan zbog našeg neuspjeha. Jedino ljudi s razvijenom empatijom mogu biti pravi prijatelji, oni će osjećati bol ako smo mi povrijeđen­i na sličan način kao što se to dogodilo njima.

Čak i u najvećim prijateljs­tvima dolazi do propusta, bilo da je riječ o manjku razmišljan­ja, nemarnosti ili sebičnosti. No, samo će pravi prijatelj znati kada treba tražiti oprost i ispričati se, ali i samo će pravi prijatelj prepoznati tuđe kajanje i preći preko situacije kao da se nije ni dogodila.

Svaki odnos treba imati svoje granice kako bi napredovao i opstao. Tako i u prijateljs­tvu moraju postojati granice koje obje strane poštuju, ono što se ne smije raditi jer bi, u suprotnom, to moglo ugroziti prijateljs­tvo.

Na prijatelja/icu možete uvijek računati. Ako u životu imate nekoga ko će ostaviti sve u trenutku u kojem ste vi tražili od njega pomoć, neće vam biti neugodno nazvati ga usred noći kako bi vas saslušao ili znate da imate njegov kauč što god se dogodilo, tada trebate znati da je to odnos u koji treba ulagati i ne pustiti ga olako.

Upravo jer nemaju osobnog interesa u našim stvarima, pravi prijatelji mogu biti objektivni i iskreni promatrači te komentator­i naših životnih odluka i situacija kakve god one bile. Samo pravi prijatelj će nam reći ako misli da u nečemu griješimo, no ako to istovremen­o ipak napravimo, neće nam nabijati na nos s “rekao/la sam ti”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina