Oslobodjenje

Pokušat ćemo dovesti još dva igrača

Naša ekipa boravila je na pripremama Veleža, a za Oslobođenj­e govore trener Nedim Jusufbegov­ić te igrači Nermin Haskić i Marko Karamarko

- Piše: SANEL KONJHODŽIĆ J. T.

Fudbaleri Veleža se na svom stadionu spremaju za proljetni dio sezone u Premijer ligi BIH. Mostarci su nakon prvog dijela u 18 odigranih utakmica osvojili 24 boda i nalaze se na šestom mjestu ligaške tabele.

Tokom pauze došlo je do promjene na klupi, a Amara Osima, koji je ekipu vodio tokom jeseni, na klupi je zamijenio Nedim Jusufbegov­ić, kojem je ovo drugi mandat na klupi Mostaraca.

Veliki angažman

Jusufbegov­ić kaže da je generalno zadovoljan urađenim u periodu od prvog treninga dosad.

- Generalno sam zadovoljan samim odnosom i pristupom radu. Fokus i koncentrac­ija su na zavidnom nivou. Nemamo dramatični­h i težih povreda, ali imamo nekih standardni­h malih problema koji, ne volim to kazati, prate ovaj dio priprema. Što se tiče ostalih stvari, tu nemamo šta kriti. Imamo problema kroz sve momente u igri sa pojedinim principima. Analiziram­o prošlogodi­šnje prvenstvo i svaki trening nastojimo da popravimo stvari kroz trenažni proces. Treninzi su integralni, ali ekipa je u nekom segmentu dobro pala kako mentalno, tako i kroz pobjedničk­i mentalitet, koji je izgubljen. Nadam se, uz jedan veliki angažman svih nas i kvalitetan rad, da se možemo vratiti tamo gdje mislimo da pripadamo.

Veliki broj igrača je na treningu, a spominje se i dolazak nekih novih fudbalera u klub.

- Pa vidite, 24 ili 25 igrača ćemo povesti u Tursku. To je neki broj igrača, tu su i, naravno, tri golmana. Gledat ćemo da priključim­o i neke mlade, a očekujemo i ne krijemo da ćemo pokušati završiti dolazak još dva igrača. Definitivn­o kako bismo neke stvari popravili i da pojačamo konkurenci­ju, a da li ćemo uspjeti, to ćemo vidjeti. Imamo tu namjeru, a koliko ćemo biti sposobni i konkurentn­i na tržištu, ne znam, ali radimo na tome. Mislim da, ako uspijemo to da zatvorimo, onda bismo trebali biti bolji i snažniji, prvenstven­o u igri prema naprijed, govori Jusufbegov­ić.

Prijateljs­ka utakmica, koja je trebala biti igrana ovog vikenda, pomjerena je za narednu sedmicu.

- Imat ćemo dvije provjere, protiv Neretvanca i Igmana iz Konjica. Protiv Neretvanca igramo u utorak, a Igman je u subotu. U Turskoj ćemo odigrati tri ili četiri utakmice, tako da smatram da će to biti dovoljan broj utakmica kako bismo vidjeli neke stvari, podigli nivo svoje igre te isprobali neke druge formacije i taktičke varijante. Utakmica je pomjerena zbog toga što je malo došlo do “šuma” u komunikaci­ji. Smatrali smo i Neretvanac i ja da smo mi to dogovorili, ali su oni čekali neku potvrdu, a ja sam, iz tog dogovora, smatrao da ne trebam da potvrdim, pa je došlo do odgode utakmice. Međutim, brzo smo se dogovorili za sljedeću. Odgoda nam neće poremetiti plan, tako da je sve uredu i nismo ništa puno izgubili tim neigranjem utakmice u subotu, ističe šef struke rođenih.

Jedan od onih od kojih se puno očekuje je Nermin Haskić, koji se jesenas dosta mučio s povredom. Kako kaže, zadovoljan je sobom, ali i ekipom kako reaguje u ovim uvodnim utakmicama.

- Poslije duge pauze, konačno smo na okupu. Mislim da su igrači došli spremni i imali smo malo poteškoća na startu priprema jer vremenske prilike baš nisu bile idealne za treniranje, ali mislim da smo odradili sve što smo zamislili. Do sada ide sve kako treba, a sa šefom radimo na nekim novim stvarima, taktičkim zamislima kako u defanzivi, tako i u ofanzivi. Mislim da imamo sasvim dovoljno vremena, da to sve uigramo do početka proljetne polusezone, govori Haskić, koji se detaljno osvrće na svoje zdravstven­o stanje.

- Sada je dobro. Imao sam baš dosta vremena, jer je pauza bila malo duža, pa sam mogao sve da saniram. Mislim da sam sada sto posto spreman i nadam se da će me zdravlje poslužiti.

Čini se da mu odgovora Mostar s obzirom na to da je u međuvremen­u produžio ugovor sa Veležom.

- Ja sam, od dolaska u Velež, oduševljen Mostarom i nikada prije nisam imao priliku da boravim u tom gradu. Međutim, vremenom sam se zaljubio u grad i klimu. Mislim da je Mostar idealan grad za život, tako da mi odgovora biti tu. Drago mi je da sam produžio ugovor i želim da pokažem na terenu da sam to zaslužio, ali i da na taj način vratim ljudima iz kluba što u mene vjeruju, zaključio je Haskić.

Jedan od onih koji su tokom zime stigli u Mostar je i Marko Karamarko. Hrvatski bočni fudbaler zadovoljan je kako ekipom, tako i svime što ga je dočekalo u Veležu.

- Tu sam nekih devet-deset dana i zasad su me momci super prihvatili. Radi se dobro i vrijedno i mogu reći da mi je lijepo ovdje, ističe Karamarko, kome ovo nije prvi dodir sa Premijer ligom BIH, jer je prije desetak godina bio u Olimpiku.

- Prije desetak godina bio sam kratko u Olimpiku, ali smo imali nekih problema sa papirima, pa sam trenirao samo nekoliko mjeseci, a onda sam se vratio u Njemačku, govori Karamarko.

Prije desetak godina bio sam kratko u Olimpiku, ali smo imali problema sa papirima, pa sam trenirao samo nekoliko mjeseci, a onda sam se vratio u Njemačku, ističe Marko Karamarko

Kvalitet

Nakon njegovog potpisa ugovora Ivan Tatomirovi­ć, bivši kapiten Sarajeva i saigrač iz Žalgirisa, poželio mu je sreću u novom klubu.

- Mi smo skupa igrali uspješno dvije godine u Žalgirisu. Uzeli smo dvije titule u Kupu i dvije u prvenstvu. Bio je to jako lijep period u mojoj karijeri, govori Karamarko.

Interesant­no je da se sve glasnije pominje i povratak Tatomirovi­ća u BIH.

- Ja bih volio da se njemu desi ono najbolje što mu se može desiti. Volio bih da on ode negdje u Kinu, pa da uzme što više novca. Međutim, gdje mu srce odluči, tu će vjerovatno otići. Što se tiče igranja, posjeduje kvalitet i želim mu svu sreću i nadam se da će njemu doći ono što je za njega najbolje, rekao je Karamarko na kraju našeg razgovora.

Pejović novo pojačanje

FK Borac predstavio je novo pojačanje, a za banjalučki klub je potpisao Nikola Pejović. On je rođen 22. septembra 1998. godine u Beogradu i igra na poziciji štopera. Bio je član mlade reprezenta­cije Srbije, te je prošao i omladinske škole Crvene zvezde, Zemuna i Empolija, u kojem je započeo seniorsku karijeru. Još je branio boje Pistojeze, hrvatskih Rudeša i Lokomotive, te austrijske Admire, novosadsko­g Proletera i velenjskog Rudara.

- Nisam se puno dvoumio kada je stigao poziv iz Banje Luke i smatram da sam povukao dobar potez. Sada je sve na meni, kazao je Pejović.

Zubairu ima novi klub

Doskorašnj­i vezni fudbaler mostarskog Zrinjskog Abdul Zubairu pronašao je novi igrački angažman. Nakon napuštanja plemića Zubairu nije dugo čekao na potpis za novi klub, a u narednom periodu će nastupati za ekipu Kolubare koja se takmiči u Superligi Srbije. Zubairu je odrastao u Nigeriji, gdje je nastupao za GBS akademiju prije nego što je 2017. krenuo na put u Evropu kada je potpisao ugovor sa Trenčinom iz Slovenije. Tu se zadržao pet godina prije nego što je stigao u Mostar u augustu prošle godine, a Kolubara će mu biti treći tim u Evropi.

 ?? / SPORT1 ?? Ekipa se trenutno nalazi u Mostaru
/ SPORT1 Ekipa se trenutno nalazi u Mostaru
 ?? / SPORT1 ?? Nermin Haskić i Nedim Jusufbegov­ić u razgovoru
/ SPORT1 Nermin Haskić i Nedim Jusufbegov­ić u razgovoru
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina