Oslobodjenje

Srbiji i Hrvatskoj tr

I jednoj i drugoj reprezenta­ciji potrebno je da se poklopi više rezultata kako bi osigurale plasman u četvrtfina­le, a realnost su im kvalifikac­ije za OI

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Rukometna reprezenta­cija Srbije poražena je od Norveške sa 28:31 u meču 1. kola druge faze Svjetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj te je svoje šanse za prolazak u četvrtfina­le svela u domen teorije.

Tri tima

Pošto je poražena od oba favorita u ovom dijelu žrijeba, od Njemačke i Norveške, selekcija Tonija Gerone uzda se u malo vjerovatan rasplet. Uz pobjede Srbije nad Argentinom i Nizozemsko­m do kraja, neophodno je da Norveška i Nizozemska pobijede Njemačku. U tom slučaju nastao bi krug od tri tima sa po šest bodova (Srbija, Njemačka, Nizozemska) iz kojeg bi dalje prošla reprezenta­cija sa najboljom gol-razlikom.

U susretu sa Norveškom imala je Srbija 17:14 na poluvremen­u, povela sa 19:14 u nastavku, ali nije uspjela da sačuva prednost protiv moćnih Norvežana. Barthold je i Sagosen su postigli po pet golova za Norvešku, a Gullerud i Blonz su dodali po četiri. Kod Srbije su Đorđić, Radivojevi­ć i Orbović pogađali po pet puta. Dejan Milosavlje­v je imao 10 odbrana.

- Znali smo da će norveški tim podići intenzitet u drugom poluvremen­u, kao što su to učinili i protiv Nizozemske. Nismo našli način da odgovorimo na taj intenzitet, odbrana je bila loša, ali je problem u napadu bio veći. Izgubili smo mnogo lopti u prvih 15 minuta nastavka i nismo uspjeli da se vratimo. Utakmica se igra 60 minuta, protiv timova poput Norveške ne može da se pobijedi ako odigraš dobrih 30-40 minuta. Analizirać­emo ovaj meč, probaćemo da izvučemo pouke i učimo iz sopstvenih grešaka, rekao je Gerona i potom se osvrnuo na naredne mečeve i njihovu važnost za kvalifikac­ije za Olimpijske igre.

- Veliki cilj je da se vratimo poslije ovakvog poraza, da odigramo što bolje sve preostale utakmice. Nada postoji, pratićemo rezultate drugih timova, ali ključno je da moramo biti na 100 posto svojih mogućnosti protiv Nizozemske i Argentine, zaključio je Gerona.

Hrvatsku su svi otpisali uoči susreta sa Danskom, a da su kauboji imali malo sreće, uspjeli bi i pobijediti. No, meč je okončan bez

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina