Oslobodjenje

Sjajni Brkić i Escobar u osm

Bosanskohe­rcegovački teniser je u paru sa Ekvadorcem izbacio 11. nosioce Australian Opena Murraya i Venusa

-

Bosna i Hercegovin­a imat će svog predstavni­ka u osmini finala Australian Opena. Tomislav Brkić je, u paru sa Ekvadorcem Gonzalom Escobarom, izbacio 11. nosioce turnira dublova, Britanca Jamiea Murraya i Michaela Venusa sa Novog Zelanda sa 7:6, 6:4.

Brkić i Escobar su se tako osvetili Murrayu i Venusu za poraz u polufinalu ATP turnira u Adelaideu (Australija) kada su Britanac i Novozelanđ­anin pobijedili 7:5, 7:5. Jamie je jedan od najboljih igrača u parovima već dugi niz godina, a 2016. je osvojio Australian Open zajedno sa Brazilcem Brunom Soaresom. Iste godine bio je i na čelu svjetske rang-liste.

U prvom setu nije bilo breaka sve do 5:5, kada su Brkić i Escobar izgubili servis. Ipak, vratili su se odmah u narednom gemu, a onda u tie-breaku došli do vodstva 1:0 u setovima. U drugom su break napravili kod rezultata 2:2 i sjajnim servisima do kraja meča sačuvali prednost.

U osmini finala Tomo i Gonzalo će igrati protiv pobjednika meča između šestih nositelja Glasspoola/heliovaare i para Hijikater/ Kublera.

Veliko iznenađenj­e priredio je Sebastian Korda, koji je izbacio finalistu sa dva prošla Australian Opena Daniila Medvedeva. Korda je dobio s uvjerljivi­h 3:0 u setovima i plasirao se u osminu finala turnira koji je osvojio kao junior 2018. godine.

Zanimljivo je da je tačno prije 25 godina, 1998, njegov otac Korda bio osvajač Grand Slama u Melbourneu.

Poljak Hubert Hurkacz savladao je Kanađanina Denisa Shapovalov­a nakon pet setova, 7:6(3), 6:4, 1:6, 4:6, 6:3.

Rezultati 3. kola, teniseri: Hubert Hurkacz (Polj/10) - Denis Shapovalov (Kan/20) 7:6(3), 6:4, 1:6, 4:6, 6:3, Karen Hačanov (18) - Frances Tiafoe (SAD/16) 6:3, 6:4, 3:6, 7:6(9), Jiri

Korda je napravio veliko iznenađenj­e, izbacio je Medvedeva, finalistu dva prošla turnira u Melbourneu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina